Folytatódik a kormányzati egyeztetés a turizmus-vendéglátás megsegítésére

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 22. 18:47

Három területen lát a kormány lehetőséget a turisztikai szektor vállalkozásainak megsegítésére – derült ki azon a csütörtöki találkozón, amelyen folytatódott a gazdaságfejlesztési miniszter és a szakmai szövetségek képviselői között a múlt héten megkezdett konzultáció.

Amint arról beszámoltunk, kormányzati segítséget kértek a szakmai szövetségek a turisztikai szektor vállalkozásai számára, amelyeket sok esetben megoldhatatlan helyzet elé állított az egész Európát, így hazánkat is sújtó energiapiaci válság. Öt szakmai szövetség – a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ), a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ), a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV, a Magyar Vendéglátók Ipartestület (MVI) és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) – közös levélben fordult a kormányzat érintett minisztereihez, amelyben felhívták a figyelmet a turisztikai és vendéglátóipari vállalkozásokat kiemelten sújtó problémákra.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter múlt héten fogadta az öt szervezet képviselőit, és az első találkozó eredményének köszönhetően e hét csütörtökön folytatódott a tárgyalás. A miniszter most arról adott tájékoztatást a szakmai delegációnak, hogy a kormány foglalkozik az ágazat helyzetével.

Három területen látnak lehetőséget erre:

  • a munkahely-megtartási csomag keretében bértámogatások formájában,
  • az ágazatot érintő adók kismértékű korrekciójával,
  • a SZÉP-kártya feltételrendszerének módosításával.

 

A miniszter kérte, hogy a szakmai szövetségek mérjék fel a turizmus-vendéglátás ágazat vállalkozásai körében, hogyan készülnek a válságra. Ennek a felmérésnek az eredménye kiegészítheti a kormányzat által tervezett csomagot – számoltak be lapunknak a csütörtöki, második találkozóról a szakmai delegáció képviselői.

(Borítókép: 123rf.com)