Fürdőszövetség: végzetes elvándorlás várható a gyógyfürdőknél

Forrás: turizmus.com

 2020. október 06. 15:06

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezi az orvosi és egészségügyi szakdolgozói béremelés kiterjesztését a hazai gyógyfürdőkben szolgálatot teljesítő orvosokra és szakdolgozókra is az ágazaton belüli bérfeszültség és a szakember-elvándorlás elkerülése érdekében.

A magyarországi gyógyfürdőket is tömörítő Magyar Fürdőszövetség örömét és egyetértését fejezi ki minden alkalommal, ha az egészségügyben dolgozók béremeléséről szólnak a hírek – írták közleményükben. Ugyanakkor felhívják az Emberi Erőforrások Minisztériumának figyelmét, hogy a napokban bejelentett orvosi és egészségügyi szakdolgozói béremelés kiterjesztése szükséges a hazai gyógyfürdőkben szolgálatot teljesítő (gyógyászati ellátásban részt vevő) orvosokra és szakdolgozókra is. Amennyiben a béremelés csak a kórházi szakellátásban tevékenykedő orvosokra terjed ki, úgy drasztikusan tovább fog nőni az ágazaton belüli bérfeszültség és jelentős szakember elvándorlás várható a gyógyfürdők felől az állami ellátórendszer intézményei felé – vetítik előre.

Az országos szövetség rámutat: az elvándorlás az elmúlt években már elkezdődött, amikor az egészségügyi szakdolgozók bérét megemelték, de a jellemzően önkormányzati tulajdonú fürdőkben dolgozó – ugyanúgy az egészségügyi ellátórendszer részét képező, ugyanolyan végzettségű – szakszemélyzet bérfejlesztése elmaradt, mert ahhoz semmilyen segítséget nem kaptak a fürdők. Saját bevételeikből eddig is alig tudták lekövetni az állami intézmények béremeléseit – írták.

Félő, hogy a gyógytornászok is elvándorolnak a fürdőkből a jobban fizető kórházakba

Fotó: 123rf.com

A Magyar Fürdőszövetség egyúttal arra is emlékeztet közleményében, hogy 2012 óta összegszerűen sem változott (tehát reálértéken az inflációval miatt még csökkent is) a társadalombiztosítás által társfinanszírozott fürdőgyógyászati kezelések tb-támogatása, miközben a szakdolgozói béreket 85%-kal kellett emelniük a fürdőknek. Ezt a többletköltséget a többségében egyébként is veszteségesen működő fürdőüzemeltető cégek viselték.

Az érdekképviselet szerint, amennyiben a szakképzett reumatológus, fizioterápiás szakorvosok, gyógytornászok, fizioterápiás szakasszisztensek és gyógymasszőrök a bérfeszültség miatt a kórházakba „vándorolnak", úgy a jelenleg is válságos helyzetben lévő fürdőágazat nem fog semmilyen utánpótlást találni, így számos fürdőgyógyászat nem fog megfelelni a törvényi előírásoknak és kénytelen lesz beszüntetni a tevékenységét.

Jelenleg a magyarországi fürdők 18 000 embernek biztosítanak megélhetést, de közvetve több százezer főnek ad munkát az egészségturizmus. A Magyar Fürdőszövetség elnöksége ezért párbeszédet kezdeményez az Emberi Erőforrások Minisztériumával a fürdőágazat megmentéséért.