Giro 2020: Óriási élmény, óriási felfordulás

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 10. 17:46

Minden szempontból izgalmasnak ígérkeznek a Giro 2020 Budapest Grande Partenza szakaszai – hangsúlyozták a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) kerekasztal-beszélgetésének előadói szeptember 10-én, a Danubius Hotel Gellértben.

„Nemcsak május 9–11. között hoznak plusz forgalmat Magyarországra a Giro 2020 Budapest Grande Partenza eseményei, bízunk abban, hogy a versenynek köszönhetően Magyarország vonzó, biztonságos, jókedvű országként mutatkozhat be a világban, aminek hosszú távon is pozitív hozadéka lesz” – hangsúlyozta köszöntőjében Princzinger Péter, az MTSZA és a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a turisztikai szakmai szervezetek képviselőinek részvételével lezajlott rendezvényen.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos előadásában elmondta: a Giro a világ második legnagyobb kerékpáros körversenye, a világ egyik legjelentősebb sporteseménye, amely nemcsak sportrendezvény, hanem egyben egy fantasztikus hangulatú fiesta is.

„A három, Magyarországon futó szakasz fantasztikus lehetőséget kínál az országmarketingre,hiszen a közvetítés a televízió képernyőjén keresztül 198 ország 860 millió TV nézőjéhez jut el, az etapokon keresztül ráadásul Magyarország legszebb tájait tudjuk földről, vízről, és a levegőből megmutatni a világnak” – hangsúlyozta a kormánybiztos.

Az MTSZA kerekasztal-beszélgetésének témája a Giro 2020 Budapest Grande Partenza volt

Fotó: MTSZA

A verseny a kerékpározás ügyének felkarolására is jó lehetőséget kínál, ezért az elkövetkező hónapokban szemléletformáló rendezvényekkel igyekeznek közelebb hozni a közönséghez a sportágat.

Ha a körversenyen legalább egy magyar versenyző elindulna, az nemcsak a szurkolói tömegeket mozgatná meg, de sportszakmai szempontból is nagy eredmény lenne.

Kormánybiztos kiemelte azt is, hogy a legnagyobb kihívást nem magának a versenynek a megszervezése jelenti, folyamatos kommunikációval, szemléletformáló kampányokkal azt kell előkészíteniük, hogy az út mellett rengetegen álljanak, szurkoljanak. Példaként említette, hogy az olasz szakaszokon átlagosan 300-400 ezer ember tombol folyamatosan, hazánkban, elsősorban Budapesten a napi 100 ezer ember is hatalmas eredmény lenne.

Nagy Zsigmond, a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Kft. (NSÜ) ügyvezető igazgatója a nemzetközi sportesemények menedzselésére létrehozott szervezet funkcióját, küldetését, feladatait mutatta be a résztvevőknek.

„Az állami tulajdonban lévő társaság nonprofit jelleggel működik, elsősorban szolgáltató funkciót lát el, a magyar sportszövetségek érdekében és javára. Feladata a kiemelt jelentőségű, nemzetközi sporteseményekkel összefüggő konkrét tervezési és szervezési feladatok hatékony ellátása, központi költségvetési forrásból, az állami források ellenőrizhető, költséghatékony és jogszerű felhasználásával” – magyarázta az ügyvezető igazgató.

A jelenleg 30 szakemberrel dogozó NSÜ a partnerként kezelt sportági szövetségeknek kíván profi segítséget nyújtani, olyan állandó szervezőbizottság létrehozásával, mely bármilyen sporteseményen bevethető. Biztos benne, hogy a Giro után nem csak a kerékpársport fog erősebb lábakon állni, az esemény pozitívan fog hatni a magyar sport egyéb szereplőire is.

Princzinger Péter az esemény magával ragadó hangulatáról is beszélt

Fotó: MTSZA

Princzinger Péter beszámolója elején egy rövid videóval próbálta közelebb hozni a résztvevőkhöz az esemény magával ragadó hangulatát. Meggyőződése, hogy a versenyen való részvétel a szurkolóknak életre szóló élményt jelent, és ez nem csak három napra korlátozódik, hiszen az események a sajtótájékoztatókkal, a nyitórendezvénnyel és a csapatok bemutatásával már két nappal korábban, május 7-én megkezdődnek.

Hogy miért jó Magyarországnak az esemény, arra a szakember válaszként megfogalmazta: a versenyre érkező sportturisták száma 20 ezer főre tehető – legalább 13-15 ezer olasz szurkolóra számíthatunk, a környező országokból szintén több ezer fő érkezhet. A 2014-es belfasti rajtnál például 20 ezer külföldi néző szurkolt, 200 ezer helyi néző szurkolt az út mentén, 2200 turista kifejezetten a versenyhez kapcsolódó Giro Granfondóra érkezett.

Hangsúlyozta azt is, hogy a 2019-es Girón végig jelen volt a WOW Hungary csapata 2019-ben. A 2020-as, olaszországi szakaszokon hasonló marketingaktivitásokat lehet kifejteni, a verseny utáni kommunikációs lehetőségeket is igyekeznek kihasználni.

„A Giróból megfelelő kreativitással mindenki kiveheti a részét” – emelte ki az elnök, aki előadása végén közös gondolkodásra és gondolatébresztő workshopok megszervezésére hívta a szakmai szövetségeket.