Guller Zoltán: Ha vendég van, minden van

Forrás: turizmus.com/MTI

 2021. május 01. 16:16

Idén is van esély a nyári rekordforgalomra a belföldi turizmusban: hétről hétre nő az előfoglalások száma a vidéki szálláshelyeken, a nyári hónapokra már havonta csaknem egymillió vendégéjszakát lekötöttek, a legtöbbet, 1,1 milliót júliusra – nyilatkozott az MTÜ vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek.

Guller Zoltánlap szombati számában megjelent interjúban kifejtette: „A belföldi turizmus a koronavírus miatti lezárásokig soha nem látott eredményeket ért el, s ugyan tavaly tavasszal azonnal reagált a válságra, végül az elmúlt harminc év legjobb főszezonját produkálta, amire idén is esély van.”

Mint rámutatott, az adatok alapján a Balaton-térség szálláshelyei a legnépszerűbbek, őket követi a Mátra-Bükk, Debrecen és térsége, illetve Budapest környéke.

Úgy fogalmazott, a Balaton a nyári hónapokban megtelt, nincs szüksége reklámra, de a fejlesztések nem maradnak el.

„Támogatjuk az elektromos hajózás elterjedését, több szálloda épül, számos strand megújul, és jövő tavasszal új kompot állítunk forgalomba” – mondta. Kiemelte: a cél, hogy a Balaton és környéke „európai, környezetbarát” üdülőhellyé váljon.

A Balaton a nyári hónapokra idén is megtelhet

Fotó: 123rf.com

A vezérigazgató kitért arra is, hogy a külföldiek elmaradása miatt Budapest helyzete még kevésbé lesz kedvező. Szerinte ezen segíthet, ha a magyar utazók a fővárosra is lehetséges úti célként tekintenek.

Megjegyezte továbbá, hogy az ügynökség nemzetközi kampányokat is indít, hogy már a határok megnyitása előtt Magyarországgal tervezzenek a külföldi utazók. Nemrégiben a V4-országok is megállapodtak, miszerint közös vendégvonzó kampánnyal készülnek, hogy a visegrádi térség turisztikai kínálata felé tereljék a külföldieket – mutatott rá.

A szakember beszélt az állami támogatásokról is, melyek „a járvány berobbanása, azaz 2020 tavasza óta az meghaladják a kétmilliárd eurót a turizmusban, ami nemzetközi szinten is példaértékű. Az intézkedések között lényegében a segítségnyújtás teljes spektruma megtalálható: bértámogatás, járulékkedvezmény, hitelmoratórium, nullaszázalékos hitelprogram, az idegenforgalmi adó és a cégek által fizetendő turizmusfejlesztési hozzájárulás felfüggesztése, teraszdíjak elengedése, ötszázalékos áfa a házhoz szállításban, illetve a SZÉP-kártya kedvezményei” – sorolta.

Guller hangsúlyozta: „Történelmi lépés volt a teraszok nyitása: nagyon jó látni, hogy ismét élettel teltek meg az utcák és a terek. A védettséggel rendelkezők már az éttermek belső tereit, a szállodákat, a színházakat, a mozikat, az uszodákat, az edző- és fitnesztermeket is használhatják. Úton vagyunk a normális élet felé. Most a valódi segítséget az indulás jelenti, mert ha vendég van, minden van" – fogalmazott.