Guller Zoltán a Digitális Magyarország Ügynökség miniszteri biztosa

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. május 30. 21:09

Guller Zoltán július végéig marad a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, de utána sem szakad el teljesen az ágazattól. A jövőben a turizmusban az MTÜ igazgatósági elnökeként folytatja munkáját.

Új korszak veszi kezdetét Magyarországon az általános digitalizációs folyamatban. Megalakul a Digitális Magyarország Ügynökség, amely egyfajta ernyőszervezetként szinte valamennyi hazai digitalizációs folyamatot egy platformra terel majd a hatékony fejlesztés és működés érdekében – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK).

A kormány Guller Zoltánt a Digitális Magyarország Ügynökség létrehozásáért és működtetéséért felelős miniszteri biztossá nevezi ki, "aki az elmúlt hat évben nemzetközi szinten is egyedülálló és példaértékű digitális működés alapjait tette le a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ létrehozásával" – fogalmaztak a közleményben.

A Digitális Magyarország Ügynökség fő feladata a kormányzati digitalizáció, valamint a digitális állampolgárság megteremtése. A KTK tájékoztatása szerint cél az átláthatóság, a kiszámíthatóság, a hatékony és gyors ügyintézés biztosítása, hogy Magyarországot egy jól működő 21. századba vezesse át.

A megalakuló ügynökség feladatokat vesz át minisztériumoktól, működését a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyeli.

Guller Zoltán a turizmusban a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnökeként folytatja munkáját

Fotó: MTÜ

A szakember, aki 2016 óta tölti be a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatói posztját, nem szakad el teljesen az ágazattól sem, a jövőben a turizmusban az MTÜ igazgatósági elnökeként folytatja munkáját.

Erről és kinevezéséről Guller Zoltán a Magyar Nemzetnek adott interjúban így nyilatkozott: „Július végéig a turizmus állami irányítását vezetem a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójaként, emellett a Budapesti Gazdasági Egyetem kuratóriumi elnöke vagyok, amely feladatomat – 18 ezer diák érintettségével – komolyan veszem, és a jövő szakembereinek elhivatott képzése jegyében fontosnak tartom folytatni".

Szavai szerint a jövőben fő feladata a Magyar Turisztikai Ügynökség mintájára egy hasonló elveken működő állami ügynökség létrehozása lesz, ami gyakorlatilag a teljes magyarországi kormányzati informatikát felügyeli, illetve hozzá tartozik majd az állami hardver-, szoftverrendszerek és ezek infrastruktúrájának üzemeltetése, valamint a kapcsolódó fejlesztések megvalósítása.

A Digitális Magyarország Ügynökség egyfajta ernyőszervezetként alakul meg, amely a teljes rendszer mellett gyakorlatilag 13, kapcsolódó cég irányítását is ellátja majd.„A DMÜ-ből a turisztikai ügynökség mintájára egy gyorsan reagáló, bürokráciamentes állami szervezetet szeretnénk létrehozni" – fogalmazott.

Hozzátette: a cél az, hogy 2026-ig megvalósuljon a digitális állampolgárság minden magyar állampolgár részére, s négy év múlva akár mindenki el tudja intézni a hivatalos ügyeit egy mobiltelefon segítségével.

Az interjúban beszélt Magyar Turisztikai Ügynökségnél az elmúlt hat évben végzett munkáról is, értékelése szerint a turizmuságazat állami irányítási rendszerében mára számos eredmény megvalósult a 2015-ben meghirdetett paradigmaváltásból.Legbüszkébb a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központra (NTAK), amely mára hatékony, hiteles és pontos képet ad a vendégforgalmunkról – hangsúlyozta.Kiemelte, most már a feladat a célzott, adatvezérelt marketing és értékesítés alkalmazása, annak érdekében, hogy a megújult Magyarországot vendégekkel töltsék meg. „Ehhez az adatvezérelt ágazatirányítás által mostanra időben is hiteles, aktuális elemzéseket készítünk, és fél vagy akár egy évre előre is elképesztő pontossággal vagyunk képesek megbecsülni azt, hogy egy-egy turisztikai területen mi várható" – fejtette ki az MTÜ vezetője.

Hangsúlyozta, hogy bő két év alatt sikerült elérni, hogy az NTAK több mint 45 ezer szálláshelytől naponta fogad statisztikai adatokat, amelyek lehetőséget adnak a turisztikai marketingaktivitások és a támogatások megtervezéséhez. Ehhez hamarosan csatlakoznak a vendéglátóhelyek és a turisztikai attrakciók is.

Guller Zoltán a napokban mutatta be az MTÜ két új vezérigazgató-helyettesét, és amint az idézett interjúból kiderül, július végéig lezajlik egy vezetőváltás is a turisztikai ügynökségnél.