Guller Zoltán: Májustól Budapestre indít járatot az Air Canada (podcast)

Forrás: turizmus.com

 2022. február 01. 09:50

Idei első podcastjában a magyar turizmus januári alakulásáról, a biztató előfoglalási adatokról és az Air Canada budapesti járatindításáról is beszél Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

A kézilabda Európa-bajnokságnak pozitív hatása volt a turisztikai forgalomra, januárban az előzetes adatok szerint a vendégéjszakák száma már megközelíti a rekordnak számító 2019-es és 2020-as eredményeket; idén egész évben is jelentős fordulat várható az ágazatban – mondta el Guller Zoltán a podcastben.

Budapesten, Debrecenben és Szegeden is jelentősen nőtt a vendégek száma a meccseket látogató külföldi turistáknak köszönhetően. Biztatóak az előfoglalási számok a következő hónapokra is, határozott növekedést mutatnak a külföldi foglalások, a visszaépülés a fővárosban is folyamatos.

Guller Zoltán: Idén jelentős fordulat várható az ágazatban

Fotó: MTÜ

A szálláshelyeken idén az első három hétben több mint 16 milliárd forint bevétel keletkezett, ami több mint ötszörös növekedés a tavalyi azonos időszakhoz képest, mivel a lezárások alatt tavaly alig 3 milliárd forint volt a bevétel. A vendéglátóhelyek árbevétele több mint 60 milliárd forint lett idén az első három hétben, éves összehasonlításban a növekedés meghaladta a 90 százalékot –  fejtette ki a vezérigazgató. A turisztikai ügynökség 34-37 millió vendégéjszakával számol az idén, ez alig fog elmaradni a 2019-es, rekordnak számító 41 milliótól. Beszélt arról is, hogy az MTÜ téli forgalomélénkítő kampányához sok szervezet csatlakozott, az adataik alapján négyszeresére nőtt a foglalások száma a kampány hatására az azt megelőző időszakhoz képest.

Kitért arra, hogy a világ legnagyobb globális turisztikai szervezete, a londoni székhelyű World Travel and Tourism Council (WTTC) a húsvéti időszakban 250 százalékos növekedést vár Európában, a nyári foglalásokban pedig 80 százalékos bővülést.

A nemzetközi turistaforgalom élénkítése kapcsán kiemelte, hogy az MTÜ nagyon sokat dolgozik a kanadai és az egyesült államokbeli piac erősítésén, ennek eredményeként bejelentette, hogy májustól az Air Canada hetente háromszor repül majd a Budapest–Torontó útvonalon, a járattól nem csak  kanadai, de sok észak-amerikai turistát is várnak.Az adásban szó esik arról is, hogy a Dubaji Világkiállításon való magyar megjelenés továbbra is komoly népszerűségnek örvend.

A podcast ezen a linken hallgatható meg.