Guller Zoltán az idegenvezetőkről és a várható határnyitásokról (podcast)

Forrás: turizmus.com

 2020. május 29. 10:47

Történelmi jelentőségű program a szálláshelyek megújítására, határnyitási kilátások, támogatás a vidéki idegenvezetőknek és a legfrissebb adatok, melyekről podcastjában beszél a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

A magánszálláshelyek és egyéb szálláshely fejlesztése elnevezésű felhívás keretösszege 60 milliárd forint, amelyre támogatási igényt 2020. június 4. és július 15. között van lehetőség benyújtani. Guller Zoltán elmondta: a cél az, hogy mindenki megkapja ezt a támogatást, amelynek köszönhetően 55 ezer szoba újulhat meg vidéken. A pályázati feltétekről ebben a cikkben írtunk korábban.

 

A határnyitásokkal kapcsolatban Guller Zoltán úgy véli, sokkal optimistábbak lehetünk, mint voltunk néhány héttel ezelőtt. Szerinte a schengeni övezeten belül a nyár folyamán megvalósulhat a teljes utazási szabadság. Magyarország nyitott minden megállapodásra, egyetlen feltétele van, a kölcsönösség, vagyis onnan enged be külföldi vendégeket, ahová magyarok is utazhatnak – mondta az interjúban.

A beszélgetés kitér arra is, hogy támogatást kapnak a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vidéki idegenvezetők is.

Guller Zoltán elmondta, hogy még júniusban pályázatot írnak ki valamennyi (2019-ben még aktívan működött) vidéki idegenvezető támogatására; fontos, hogy vidéki lakcímmel rendelkezzenek. A támogatásért cserébe az MTÜ azt kéri tőlük, hogy – felhasználva azt a nagy mennyiségű tudásanyagot, amivel rendelkeznek – segítsenek újraépíteni a vidéki turizmust, vegyenek részt egy minőségi turisztikai értéktár létrehozásában.

Az intézkedés célja, hogy ezek a tapasztalt szakemberek ne hagyják el tömegesen a pályát – tette hozzá.

A részletekért hallgassa meg a Guller Zoltánnal készített podcastot ITT.