Gulyás: húsvét után néhány nappal kezdődhet a nyitás

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. március 26. 15:20 / Utoljára frissítve: 2021. március 27. 19:31

A jelenlegi számok mellett pillanatnyilag semmilyen nyitás nem engedhető meg, egy utolsó nagy közös erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy túl legyünk a koronavírus-járvány harmadik hullámának csúcspontján – mondta a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely rendkívüli online tájékoztatóján.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli tájékoztatója után kora délután Gulyás Gergely ismertette az operatív törzs legfrissebb döntéseit.

Mint kiemelte: a kereskedelmi és iparkamara, illetve a gazdasági élet szereplői által javasolt változtatások bevezetésére akkor van lehetőség, ha a beadott oltásszám tekintetében Magyarország átlépi a 2,5 milliós határt. Ez a jelenlegi számítások szerint a húsvéthétfőt követő néhány napban fog bekövetkezni – közölte Gulyás Gergely.

Amint 2,5 millió ember legalább az első oltását megkapta, az alábbi enyhítéseket vezetik be a járványügyi korlátozások terén:

  • A kijárási tilalom este nyolc óra helyett tíz órától kezdődik, és hajnali ötig tart majd.
  • Az üzletek hajnali öt órától fél tízig lehetnek nyitva.
  • Valamennyi bolt kinyithat, ugyanakkor az üzletekben biztosítani kell, hogy tíz négyzetméterenként csupán egy vásárló tartózkodhasson bent.
  • A szolgáltatások terén a március 8. előtti szabályok lesznek újra érvényesek.
  • A jelenlegi tervek szerint április 19-én nyithatnak az iskolák; az óvodák, általános iskolák, középiskolák ekkortól térhetnek vissza a normál oktatási rendre.


Mint kiemelte, a tanárok oltása április 1-jén kezdődik, és a számítások szerint bő egy hét alatt megkaphatják a vakcinát a regisztrált pedagógusok.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma egyelőre nem enyhül, emiatt a következő hetekben fokozott óvatosságra kérnek mindenkit, főként a húsvéti időszakban. „Csupán néhány hétig kell még kitartani, hogy az életünk visszatérjen a rendes kerékvágásba” – mondta Gulyás Gergely.

*

Frissítés:

Április 8-ig maradnak a korlátozások

Szombaton megjelent a Magyar Közlönyben a védelmi intézkedések meghosszabbításáról szóló rendelet: a kormány április 8-ig fenntartja a korlátozásokat. Ugyanebben a közlönyben jelent meg a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról, illetve az oktatási intézmények megnyitásáról szóló rendelet is. Előbbi taglalja az üzletek újranyitásának részletszabályait, amelyek a két és félmilliomodik Covid-19 elleni védőoltás első dózisának beadásakor lépnek életbe.