Helyszíni vizsgálatot tart a Booking.com budapesti irodájában a GVH

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 06. 13:41

Rajtaütésszerű helyszíni vizsgálat keretében jelentek meg a Booking.com budapesti irodájában a GVH vizsgálói – tudta meg az egyik hírportál, amit a versenyhivatal meg is erősített.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) munkatársai rajtaütésszerű helyszíni vizsgálatot tartottak a Booking.com magyarországi központjában az online szállásfoglalás piacán tapasztalt anomáliák ügyében – tudta meg az Index. A lap értesüléseit a hatóság megerősítették.

A gyorsított ágazati vizsgálatok során a GVH a versenytörvény felhatalmazása alapján – bírói engedéllyel – helyszíni kutatást (rajtaütést) is tarthat. Ez a hatékony és gyors beavatkozást lehetővé tevő eszköz azt támogatja, hogy a GVH a piaci zavarok feltárásához és kezeléséhez szükséges információkat összegyűjtse – közölték a lap érdeklődésére a GVH-nál.

Jelenleg is zajlik az adatgyűjtés a Booking.com budapesti irodájában

Fotó: 123rf.com

Az elmúlt két nap során a versenyhivatal szakemberei több helyszínre is kiszálltak előzetes értesítés nélkül, hogy adatokat gyűjtsenek az online szálláshely-szolgáltatási piac szereplőitől. Ennek során a GVH vizsgálói – több más helyszín mellett – kedden, illetve szerdán a Booking.com budapesti irodájába is kiszálltak, ahol jelenleg is zajlik az adatgyűjtés, további információt nem közöltek.

A hivatalnál előrebocsátották: az információgyűjtés lezárultát és az adatok elemzését követően a GVH nyilvános jelentéstervezetben összegzi majd az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálat eredményeit. Ennek elkészítésére a nemzeti versenyhatóságnak 30 napja van, ami indokolt esetben összesen kétszer 30 nappal meghosszabbítható.

A Gazdasági Versenyhivatalnál nyomatékosították: számukra első a magyar szállásfoglalók és szállásadók védelme, ezért a szervezet gyorsan lépett, és jelenleg is gőzerővel dolgozik a felmerült piaci problémák feltérképezésén és megoldásán. Hamarosan kiderül, hogy torzulhatott-e a piaci verseny az online szállásfoglalási piacon.

Amint arról korábban beszámoltunk, a versenyhivatal augusztus 24-én indította el gyorsított ágazati vizsgálatát az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán. A nemzeti versenyhatóság vizsgálata kiterjed annak értékelésére, hogy sérülhetett-e a piaci verseny – többek között – az egyik legnagyobb online szállásközvetítő platform, a holland Booking.com szerződési és szerződésteljesítési gyakorlata kapcsán, amelyről az utóbbi időben folyamatosan érkeztek a piaci jelzések a hatósághoz.