Máig ígérte tartozásai kifizetését a Booking.com a magyar szállásadóknak

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 14. 17:31

Hétfői kifizetést ígért a Booking.com azoknak a szálláshely-szolgáltatóknak, akiknek a tranzakciói hetek óta késnek. Egyes források szerint ez majdnem száz százalékosan meg is történt. Eközben a Fidesz az Országgyűlés turisztikai albizottságának összehívását kezdeményezte az ügy megtárgyalására.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a nemzetközi szállásközvetítő oldal egy informatikai átállásra hivatkozva júliusban többheti elmaradásba került a szállásdíjak kifizetésével, ami túlnyomó részt a magánszálláshelyeket sújtotta. A Booking.com-nak az általa többszörösen módosított határidőket sem sikerült tartania, számos magyar szállásadó partnere nem kapott meg nagy összegeket a legutóbbi napokig. A Magyar Turisztikai Ügynökség felmérése szerint augusztus 8-ig 2 290 vállalkozás nyilatkozott úgy, hogy tartozik neki a szállásközvetítő cég, 26 százaléknak egymillió feletti összeget nem utalt még el addig az online platform.

Az ügyben panaszeljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is a Booking.com ellen.

 

Csütörtökig visszaállhat a normál fizetési rend

A heteken át zajló egyeztetések eredményeként a cég legutóbb azt ígérte, hogy e hét hétfőre a mintegy huszonkétezer magyar partnercég szinte kivétel nélkül megkapja az elcsúszott kifizetéseket, csütörtökre pedig visszaáll a rendszeres és remélhetőleg hibamentes működés – írta az Index vasárnap Ujhelyi István európai parlamenti képviselőre hivatkozva, aki úgy tudja, egy több mint két éve előkészített  könyvelési és számviteli szoftvercsere miatt csúsztak a kifizetések.

Az EP-képviselő hétfő délután már arról posztolt, hogy a nemzetközi szállásközvetítő cég vezetőitől kapott információi szerint Magyarországon vasárnap estig a kifizetések 98,2 százalékát rendezte a Booking.com, és könyvelésük szerint hétfőn reggelre mindössze 14 utalás tolódott, ezek is leginkább – magyarországi – banktechnikai problémák miatt.

Lapunk a Magyar Apartmankiadók Egyesületétől kért megerősítést, hogy valóban hiánytalanul megérkeztek-e a hazai szállásadókhoz a kifizetések. Schumicky Balázs elnök kérdésünkre elmondta, hogy sok szállásszolgáltató – köztük ő maga is – már korábban megkapta az elmaradt összegeket, arról azonban egyelőre nincs információja, hogy hétfőig teljesültek-e a fennmaradó tranzakciók.

Hazai szállásadók ezrei nem kapták meg heteken át a vendégek által kifizetett összegeket

Fotó: 123.com

Kivizsgálják az ügyet

A mai nap híre az is, hogy a Fidesz az Országgyűlés turisztikai albizottságának összehívását kezdeményezte keddre a Booking szállásközvetítő cég "pénzvisszatartási botránya" miatt. Az ülésre várják a Gazdasági Versenyhivatal, a Magyar Turisztikai Ügynökség és a fogyasztóvédelmi hatóság képviselőit, hogy adjanak pontos képet a helyzetről és a lehetséges válaszlépésekről.

Schumicky Balázs üdvözölte a kormányzati és hatóságai lépéseket, elmondása szerint „ez egy oligopol piac, gyakorlatilag pár nagy szereplő, mint a Booking.com, az Airbnb vagy a Szallas.hu uralják a magyar szálláshely-szolgáltatás közvetítői piacot, így mind a vendégek, a fogyasztók védelme, mind a házigazdák érdekvédelme nagyon fontos.”

Hangsúlyozta, azért is örülnek a GVH-vizsgálatnak, mert "a Booking.com semmilyen kompenzációt nem ajánlott fel a szállásszolgáltatóknak az okozott kellemetlenségekért, amely után talán nem maradt volna negatív szájíze a házigazdáknak".