Hosszabb felkészülési időt kezdeményezett az NTAK-csatlakozásra az MTÜ

Forrás: turizmus.com

 2022. május 11. 09:51

Már több ezer turisztikai vállalkozás regisztrált a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba az elmúlt hónapokban. Az MTÜ a megfelelő felkészülés érdekében az adatszolgáltatás kezdő időpontjának módosítását kezdeményezte a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók számára.

Európában egyedülálló módon Magyarországon elsőként valósul meg a turisztikai szektorban az adatvezérelt ágazatirányítás. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) a szálláshelyek után a vendéglátó üzletekkel és a turisztikai attrakciókkal bővül – emlékeztet közleményében az MTÜ.

A turizmus törvény tavalyi módosításának egyik leglényegesebb eleme volt, hogy a szálláshelyek után a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók is csatlakoznak az NTAK-hoz. A rendszer bővítése azért kiemelten fontos, mert az adatszolgáltatásnak köszönhetően a teljes szektor forgalmi statisztikai adatairól valós kép áll majd rendelkezésre. Így pontos előrejelzések, stratégiai és akciótervek készíthetők nemcsak az egyes területek fejlesztésére, hanem a marketingkampányok tervezéséhez is.

hotel_123rf

A szálláshelyek mellé a vendéglátóhelyek és a turisztikai attrakciók is felsorakoznak adatszolgáltatással

Fotó: 123rf.com

A statisztikai adatszolgáltatáshoz csatlakoznak többek között a múzeumok, kastélyok, várak, valamint a fesztiválok és a fürdők is, azaz minden, turisztikailag releváns terület, ahol jegyértékesítés zajlik. A vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók csatlakozási folyamata 2021 novemberében elindult, már több ezer szolgáltató elvégezte a regisztrációt. A Magyar Turisztikai Ügynökség az adatszolgáltatás kezdő időpontjának felülvizsgálatát kezdeményezte annak érdekében, hogy a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók számára megfelelő idő álljon rendelkezésre a szoftverek megismerésére és az adatszolgáltatás rendjének beépítésére mindennapi üzletviteli folyamataikba.A hosszabb felkészülési idő több tízezer vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció technikai felkészülését és a személyzet képzését is segíti – közölték.