Indul a vendéglátóhelyek és az attrakciók csatlakozása az NTAK-hoz

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2021. október 14. 19:57

Novembertől a vendéglátóhelyek és a turisztikai attrakciók is csatlakoznak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz az adatvezérelt ágazatirányítás újabb fontos lépéseként – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója sajtótájékoztatón.

A sajtótájékoztató keretében az MTÜ a szakma meghatározó képviselőivel közös nyilatkozatot írt alá a jövő adatvezérelt turizmusáért azzal céllal, hogy az érintett turisztikai szolgáltatók novembertől regisztráljanak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK).

 

Hogyan segít a big data?

A nyilatkozat ünnepélyes aláírását megelőzően Guller Zoltán bemutatta az adatvezérelt turizmusirányítást és hogy mire használhatók az adatok. Elmondta, hogy a két és fél évvel ezelőtt bevezetett NTAK-nak köszönhetően az MTÜ-ben már nem intuíciók és megszokások alapján, hanem minden esetben az adatok elemzése segítségével hoznak döntéseket. A rendszer jelenleg 42 ezer szálláshely adatait vizsgálja és tárolja, a turisztikai adatbázison túlmenően úgyszintén elemzik a mobilcella információkat és a hitelkártya-költéseket anonim módon.Ezekből következtetni lehet arra, hogy melyik településre mely országokból érkeztek, mennyit költöttek és mivel fizettek. Innen tudható például, hogy a lengyelek sokat utaznak az országban, míg a csehek nem hagyják el a várost, ahol megszálltak. De ezekből az adatokból derült ki az is, hogy Ausztria nem számít klasszikus küldőpiacnak, mert az osztrák turisták 20 százaléka Bécsből Budapestre utazik, a többiek pedig nem mennek messzebb a nyugat-dunántúli fürdővárosoknál, ezért Ausztriában nem érdemes óriásplakátokat elhelyezni – sorolta a példákat.

A sajtótájékoztató résztvevői (balról jobbra): Kántás Zoltán (Magyar Fürdőszövetség), Princzinger Péter (Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány), Guller Zoltán (Magyar Turisztikai Ügynökség)

Fotó: MTÜ

„Jelenleg a turisztikai szektor válságból való kilábalásának időszakát éljük, ezért rendkívül fontos, hogy megalapozott döntéseket tudjunk hozni: lássuk, hol kell fejleszteni, hol kell beavatkozni, hol és kinek kell reklámozni a social media felületein" – fogalmazott a vezérigazgató. Ugyanilyen fontosnak nevezte, hogy az NTAK által vissza is lehet mérni a kampányok hatékonyságát. Elmondása szerint ezen a nyáron derült ki, hogy a kampányokkal érintett településeken akár kétszámjegyű forgalomnövekedést is tapasztaltak. A jelenleg zajló őszi kampányban a borrégiókat reklámozzák, s ennek eredményeként szeptemberben a vendégéjszakák 40 százaléka a borvidékeken realizálódott – ismertette.Guller Zoltán hangsúlyozta: az NTAK Európában az egyik legjobb és legátfogóbb turisztikai adatelemző rendszer, amelyből néhány hete már vissza is szolgáltatnak múltbéli adatokat a turisztikai vállalkozásoknak, a jövőbeni adatok tervbe vett megosztásával pedig majd az árazással és a tervezéssel kapcsolatos döntéseiket is segíteni tudják.

A vendéglátóhelyek és az attrakciók csatlakozása az NTAK-hoz egy újabb lépés a magyar turizmus erősítésére, amely Guller Zoltán reményei szerint 2022-re eléri, vagy akár meg is haladhatja a 2019-es „bezzeg év" számait.

 

Ezt kell tudni a vendéglátóhelyek és attrakciók csatlakozásáról

A jelenlegi csatlakozási folyamatról elhangzott, hogy a vendéglátóhelyek és az attrakcióhelyszínek regisztrációja novemberben indul, az éles adatszolgáltatás pedig – a technikai felkészülés és tesztelés után – 2022. július 1-jétől válik kötelezővé. A vendéglátóüzletekben a már évek óta meglévő pénztárgép-rendszert egy olyan szoftver fogja kiegészíteni, amely beköti az egységeket az NTAK-ba, s ennek – hasonlóan a szálláshelyek Vendégem alkalmazásához – lesz ingyenes verziója is. Ily módon – erősítette meg Guller Zoltán lapunknak– a szolgáltatók számára nem jár plusz adminisztrációs teherrel az adatszolgáltatás.

Az NTAK-ba újonnan bekapcsolt attrakcióhelyszínek körébe tartoznak a várak, kastélyok, múzeumok, állatkertek, strandok, fürdők, hajójáratok, kalandparkok, fesztiválok stb. – minden olyan turisztikai élménypont, ahol jegyértékesítés zajlik.Az átállás után az MTÜ látni fogja a vendéglátóhelyek kapacitásait és a fő fogyasztási kategóriák kumulált adatait (pl. ételek, alkoholos és nem alkoholos italok). Az attrakcióknál látható lesz, mikor, milyen típusú jegyet vásárolnak, mivel fizetnek, és a jegyet mikor használják fel. Mindez érdekes összefüggésekre világíthat rá, segíti a turisták szokásainak megismerését, célzott marketingkampányok indítását teszi majd lehetővé és nem utolsósorban az ágazat fehérítését is szolgálja – hallhattuk.

A vendéglátóhelyek és az attrakcióhelyszínek bekapcsolásával az NTAK-ban nagyjából százezer szolgáltató adatát fogják nyilvántartani a szálláshelyekkel együtt. Ezzel a turizmus teljes spektrumáról érdemi naprakész adatok állnak majd rendelkezésre – mondta Guller Zoltán.

A vezérigazgató a turizmus.com kérdésére arról is beszámolt, hogy a KSH-val előrehaladott tárgyalásokat folytatnak annak érdekében, hogy a jövőben a statisztikai hivatal is az NTAK adatait használja és a szolgáltatóknak ne kelljen duplán riportálni.

Közel 30 szervezet írta alá a közös nyilatkozatot a jövő adatvezérelt turizmusáért

Fotó: MTÜ

A sajtótájékoztatón felszólalt Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) elnöke is. Az alapítványhoz csatlakozott 38 szakmai szövetség között 10 aktív a vendéglátásban, lefedve a szektor széles spektrumát a szállodai vendéglátástól a cukrászatokon és a cateringes cégeken át a szakképzésig és a borászatokig. A szakma minden, a legális foglalkoztatást ösztönző intézkedést üdvözöl, így az NTAK kiterjesztése vagy a szálláshelyminősítés kötelező bevezetése is az ágazat érdekét és fehéredését szolgálják – mondta az elnök. Az NTAK-ból a teljes feltöltés után a szolgáltatóknak továbbhasznosításra nyújtott adatok pedig a cégszintű üzleti tervezést és az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodást is támogatják majd – tette hozzá.

Emlékeztetett, hogy a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2.0 az MTSZA feladataként határozta meg a digitális transzformáció ösztönzését, a szolgáltatók segítését a digitális felkészülésben és átállásban. Ezekre a feladatokra az MTSZA az MTÜ-vel és szakmai szervezetekkel stratégiai partnerségben a következő időszakban készen áll – hangsúlyozta Princzinger Péter.

Kántás Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség elnöke szerint a hazai fürdők versenyképességének javítása érdekében elengedhetetlen az NTAK-hoz való csatlakozásuk. Az adatvezérelt technológia mind az értékesítésben, mind a marketing tervezésében hozzájárulhat a hatékony felkészüléshez, és segíthet beazonosítani a beavatkozási pontokat az olyan váratlan helyzetekben is, mint amilyet a pandémia okozott. A fürdők meghatározóak a magyar turizmusban, a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia frissített változatában is kiemelt szerepet kap az egészségturizmus – mutatott rá.

 

A nyilatkozat

A sajtótájékoztatón közel 30 szervezettel, a szakma meghatározó képviselőivel írtak alá nyilatkozatot a jövő adatvezérelt turizmusáért.

A nyilatkozatban kiemelik: a digitalizáció megkerülhetetlen, ha az ágazat hosszú távú versenyképessége, fenntarthatósága és hatékonysága a cél. A szektorban dolgozó vállalkozások számára ez ma már elengedhetetlen. Az MTÜ a hazai turizmus szolgáltatóival azon dolgozik, hogy az ágazat minden területen megteremtse a digitális átálláshoz szükséges feltételeket, a szereplők felkészüljenek a továbblépésre. A hazai turizmus csak akkor válhat a jövő igazi húzóágazatává, ha megvalósul a teljes körű, online adatszolgáltatás – olvasható többek között a nyilatkozatban.