Ilyennek látják a szakmát a diákok – átadták a Karrier a turizmusban pályázat díjait

Forrás: turizmus.com

 2024. február 16. 12:11

Minden várakozást felülmúlt az általános- és középiskolások számára első alkalommal meghirdetett Alkoss a turizmusért pályázat sikere, amelyre 146 iskolából összesen 510 diák készítette el kreatív alkotását. Csütörtökön tartották a díjkiosztót.

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány közös együttműködésében 2021-ben útjára indított Karrier a turizmusban projekt tavaly decemberben egy országos figyelemfelkeltő kampánnyal, az Alkoss a turizmusért című, általános- és középiskolásoknak szóló rajz-, fotó-, illetve videópályázattal vett új startot.

A felhívásra várakozáson felüli számú pályamunka érkezett: 146 iskolából összesen 510 diák készítette el kreatív alkotását a hét megadott témakör valamelyikében. Az 1–4., 5–8. és 9–12. osztályos tanulók körében meghirdetett versenyen a sikeres pályamunkákkal nemcsak a részt vevő gyerekek, de családjaik is értékes, a turizmushoz és vendéglátáshoz kapcsolódó nyereményekre tettek szert, úgymint családi vacsora egy Michelin ajánlott étteremben, hosszú hétvége, illetve egyhetes nyaralás egy négycsillagos belföldi szálláshelyen. A legaktívabb oktatási intézményeket is díjazták, amelyek csapatépítő programot nyertek a tantestületnek.

A február 15-én megrendezett díjátadó jól illusztrálta, hogy a pályázattal országszerte sikerült megszólítani az iskolákat: budapesti, győri, székesfehérvári, szentesi, hajdúnánási, tapolcai, tokaji, dégi, kónyi diákok örülhettek az első három helyezéssel és a különdíjjal járó nyereményeknek.

A díjazottak és a zsűri jelen lévő tagjaival az Alkoss a turizmusért pályázat díjátadóján

Fotó: Karrier a turizmusban

A díjátadón azt is bejelentették, hogy a Karrier a turizmusban projekt folytatódik, szakembereik az elkövetkező egy évben országszerte részt vesznek majd karriernapokon, továbbá májusban olyan iskolai „szakmakóstoló" napokat is szerveznek, ahol a diákok testközelből tapasztalhatják meg, hogy miért jó a turizmusban dolgozni. A projekthez folyamatosan csatlakozó, a szakmában elismert nagykövetekkel együttműködve céljuk az, hogy az ország minden szegletében, saját nyelvükön tudják megszólítani a fiatalokat, és kézzel foghatóvá, vonzóvá tegyék számukra a turizmus és vendéglátás izgalmas világát. Az akciót országos lefedettségű közösségimédia-kampány is támogatja.

A díjátadón Bődi Ivett, a Karrier a turizmusban kampány projektvezetője elmondta, a kezdeményezés kiemelt célja megmutatni a szakmában rejlő értékeket és lehetőségeket többek között vonzó karrierutak példáján keresztül. Fontos, hogy a fiatalok már általános- és középiskolás korban megismerkedjenek a turisztikai és vendéglátóipari szakmák sokszínűségével, a bennük rejlő lehetőségekkel, és hosszú távú karrierként gondoljanak az ezekben való elhelyezkedésre – hangsúlyozta.

Bődi Ivett, a Karrier a turizmusban kampány projektvezetője köszönti a díjazottakat

Fotó: Karrier a turizmusban

A projektvezető megköszönte a pályázat zsűrijének munkáját is, akik egyben a Karrier a turizmusban projekt elkötelezett támogatói, név szerint Csapody Balázs és Csapody Bence (Kistücsök Food & Room), Fekete-Frojimovics Zsófia és Kiss Kornélia (BGE), Kundi Viktória (Széchenyi Egyetem), Princzinger Péter (Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány), Radó András (Wizz Air), Semsei Rudolf (Budapest Party Service, VakVarjú étteremlánc) és Stump Kata (Konnect Egyesület).

A programról bővebb információ és a nyertesek listája ezen az oldalon érhető el.