Ezért jó a turizmusban dolgozni – pályázz és szerezd meg az értékes nyereményeket!

Forrás: turizmus.com

 2023. december 06. 20:35

Az MTSZA vetélkedőt hirdet pályaválasztás előtt álló közép- és általános iskolások számára a turisztikai szakmák megismertetése érdekében. Az akciót elismert szakemberek által erősített közösségi média kampány támogatja. A program célja, hogy a fiatalok a turizmusban is vonzó életpályát lássanak.

A turizmus a magyar gazdaság egyik húzóágazata, amely nemcsak a Covid előtt volt jó ideje növekedési pályán, de a világjárvány után is hamar magához tért: 2024-re a szakértők újra a járvány előtti, kiemelkedő forgalomra számítanak az ágazatban. Már csak ezért is itt az ideje erre a változatos, izgalmas és egzisztenciateremtő pályára állítani a fiataljainkat.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) közös együttműködésében 2021-ben útjára indított Karrier a turizmusban projekt most országos figyelemfelkeltő kampánnyal vett újra startot annak érdekében, hogy a fiatalok már általános- és középiskolás korban megismerkedjenek a turisztikai és vendéglátóipari munkakörök sokszínűségével, a bennük rejlő lehetőségekkel, és hosszú távú karrierként gondoljanak az ezekben való elhelyezkedésre.

 

Nem csak szállodai recepció...

Tapasztalatok azt mutatják, hogy bár a hazai GDP több mint 10 százalékát adó, külföldi tőke nélkül is erős, működőképes ágazatról van szó, nagyon hiányos a lakosság tudása arról, hogy a karrierlehetőségek milyen sokféleségét fedi le a turizmus és a vendéglátás.

Miközben a legtöbbeknek legfeljebb egy-egy kapcsolódó szakma jut az eszébe, élmények nyújtásához kapcsolódó munkakörök egész sora tartozik az ágazatba a szaunamestertől a concierge-en, a baristán és a tárlatvezetőn át egészen a rendezvényszervezőig.

 

A változatos és átjárható munkakörök között ráadásul mindenki megtalálhatja a kedvére valót: ahhoz, hogy a turizmus és vendéglátás olajozottan működjön nagy terhelés alatt is, a „sűrűjében" dolgozó extrovertált kapcsolatépítőkre és back office területen tevékenykedő problémamegoldó szakemberekre egyaránt szükség van.

Szerencsére van hol, van kitől tanulni a szakmát. Jelenleg országszerte 196 technikumban vagy szakképző iskolában lehet turizmussal összefüggő szakot választani, és tavaly mintegy hétezer diák nyert felvételt ilyen képzésre. A felsőoktatásban 145 szakon mintegy 126 ezer fiatal kezdte meg a felsőfokú tanulmányait idén ősszel. Ebből a 14. legnépszerűbb szak volt a turizmus-vendéglátás, ahol 4200 fiatal tanult tovább. Emellett több olyan (egyelőre részben elszigetelten működő) tehetséggondozó program is fut országszerte, amelyek keretében a szakma leghitelesebb képviselőitől lehet tanulni.

 

Értéket teremteni minden egyes nap

Az MTSZA által támogatott megújult kampány azt a hosszú távú célt tűzte ki maga elé, hogy a legkülönfélébb aktivitások segítségével fiatalok és szülők ezrei számára vonzó, nemcsak izgalmas és változatos, de stabil egzisztenciát is kínáló ágazatként mutassák be a turizmust és a vendéglátást.

A szervezők egyik legfontosabb célja, hogy leszámoljanak a szakmával kapcsolatos negatív sztereotípiákkal. Vonzó karrierutak példáján keresztül kívánják bemutatni, hogy a vendéglátásban és turizmusban dolgozni ma már a családi és magánélettel is összeegyeztethető, kiszámítható, és még válsághelyzetben is jól jövedelmező pályakép lehet. Értékként emeli ki, hogy az ágazat olyan változatos munkaköröket kínál, amelyekben garantáltan nincs két egyforma műszak, amiben nap mint nap értéket lehet teremteni.

A projekt egyik fontos üzenete a fiatalok számára, hogy a turizmus és vendéglátás szakmái olyan nemzetközi munkakörökbe engednek belépést, amelyekben az itthon megszerzett ismereteket nyelvtudással párosítva a világ bármely pontján további tapasztalatot szerezhetnek, új kultúrákat, nyelveket és embereket ismerhetnek meg, hogy aztán hazatérve itthon kamatoztassák globális tudásukat.

 

Értékes nyeremények az egész családnak

Az országos lefedettségű projekt egy általános- és középiskolásoknak szóló rajz-, fotó-, illetve videópályázattal indult, ahol a sikeres pályamunkákkal nemcsak a részt vevő gyerekek, de családjaik is értékes, a turizmushoz és vendéglátáshoz kapcsolódó nyereményekre tehetnek szert, és aminek a segítségével az iskolások saját maguk fedezhetik fel, hogy a szakma melyik területén tudnák karrierjüket elképzelni.

A pályázatot 3 korcsoportban hirdették meg:

  1. kategória: 1–4. osztályos tanulók nyújthatnak be pályaművet rajztechnikával.
  2. kategória: 5–8. osztályosok fotópályázat keretén belül indulhatnak.
  3. kategória: 9–12. osztályig maximum 2 perces videóval pályázhatnak a diákok.

A tanulók a turizmushoz kapcsolódó, alábbi izgalmas témakörök közül választhatnak egyet:

  • Aktívan belföldön
  • Bakancslistás élmények
  • A legkedvesebb nyaralásom
  • Szenzációs recepciós
  • Mesterséges intelligencia a turizmusban?
  • !L'ecsó, azaz egy szakács napja
  • Hogyan csináljuk a családban? Hagyományok és újítások a gasztronómiában

 

A pályázatokat a palyazat.karrieraturizmusban.hu oldalon lehet feltölteni, beadási határidő: 2024. január 10. 24.00 óra.

 

Karriernapok és szakmakóstolók

A Karrier a turizmusban projekt szakemberei az elkövetkező egy évben országszerte részt vesznek majd karriernapokon, továbbá olyan iskolai pályaorientációs „szakmakóstoló" napokat is szerveznek, ahol a diákok testközelből tapasztalhatják meg, mit jelent a turizmusban dolgozni. Céljuk, hogy nagyköveteik segítségével az ország minden szegletében, saját nyelvükön tudják megszólítani a fiatalokat, és kézzel foghatóvá, vonzóvá tegyék a számukra a turizmus és vendéglátás izgalmas világát. Mindezen törekvések megvalósítása érdekében olyan szakemberek csatlakoznak a programhoz, akik életpályája egytől egyig példaértékű és tevékenységükkel maradandót alkotnak hazánkban. Nemcsak ők lesznek a pályázat bírálói, de nagyköveti tevékenységükkel emelik a projekt hiánypótló aktivitásainak nívóját is.

Kiss Kornélia, a BGE Tanszékvezető egyetemi docense; Stumpf Kata, a Konnekt Egyesület vezetője; Csapody Balázs, a Kistücsök Food@Room tulajdonosa és a Pannon Gasztronómia Akadémia elnöke; Csapody Bence, turisztikai szakember, a Kistücsök Food@Room szállodavezetője; Semsei Rudolf, a Budapest Party Service ügyvezetője;  Kundi Viktória, a Széchenyi Egyetem Tanszékvezető egyetemi docense; Radó András, a Wizz Air senior corporate communication managere alkotják a bázist, melléjük pedig folyamatosan csatlakoznak további elismert szakemberek.

A programmal kapcsolatos bővebb információ a palyazat.karrieraturizmusban.hu oldalon található. Érdemes bekövetni a Karrier a turizmusban program Facebook és Instagram oldalát is.