Top50 | Markovits Alíz: Az Európa Kulturális Fővárosa program legnagyobb értéke a régió összefogása volt

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2024. május 02. 17:55

Kiadónk 10. alkalommal készítette el a magyar turizmus meghatározó szereplőit bemutató top 50-es kiadványát. Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) rendezvénysorozat vezérigazgatója másodszor szerepel a turizmus top 50-e között.

„Minden várakozást felülmúlt a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat, amely – a sikerek fényében – az év végével csupán formálisan zárult le. Nagy igény mutatkozik a megkezdett közösségteremtő programok folytatására, és azon dolgozunk, hogy ebben segítsünk" – értékelte az évadot Markovits Alíz.A szakember szerint a rendezvény egyértelműen legnagyobb értéke a régió összefogása, ami nemcsak Magyarországon, de nemzetközi kitekintésben is példa nélküli. (Hasonlóra az EKF történetében csak Essen és a Ruhr-vidék, valamint Marseille és Provence esetében került sor.) A VEB2023 eseményekben összesen 116 település vett rész Bakonybéltől Zircen át egészen a Balaton déli partjáig, és olyan jól sikerült az összefogás, hogy mikrorégiónként további együttműködések alakultak ki, például a bakonyi falvak között vagy a Lesencevidéken.

Az EKF-év másik nagy erénye, hogy teret engedtek annak az újfajta szemléletnek, amely nemcsak a látogatókra, hanem a helyiekre is fókuszál. Fontos, hogy a programok sokat adjanak a helyieknek is, akik ha ismerik a történetüket, hagyományaikat, büszkék rá és merítenek belőle, akkor ezzel a kisugárzással még vonzóbbá teszik településüket a látogatók számára. „Ez esetben a messziről jövő is megérzi a hely szellemét. Ebben nagyon sokat léptünk előre, ez az egyik legnagyobb eredményünk" – hangsúlyozta Markovits Alíz.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) rendezvénysorozat vezérigazgatója

Fotó: Toroczkai Csaba

A legnépszerűbb projekt egyértelműen a Gyárkert Kultúrpark volt, amely hiánypótló közösségi térként, egyfajta pop-up rendezvényhelyszínként jött létre Veszprém szívében, otthont adva több mint 70 külföldi és magyar előadó koncertjének, zenei programjának, a hétköznapokban pedig közösségi parkként működik tovább. Központi látványeleme, a Hello Wood által tervezett és épített Közösségek Kertje – amely a részt vevő települések összefogását szimbolizálja 116 egyedi tervezésű növényládával – a BIG SEE Wooden Design Grand Prix díját nyerte el.

Az év legjei közé tartozik az Utcakép program, Veszprém történelmi belvárosának revitalizációja, ennek során olyan, gyors népszerűségnek örvendő helyszínek jöttek létre, mint a Papírkutya kultúrbisztró, a Wine & Vinyl borbár vagy a KUNSZT! kávézó és dizájnbolt, hogy csak néhányat említsünk. A program eredményeként a belvárosnak januártól novemberig több mint másfél millió látogatója volt. A szakember kedvenc rendezvénye a Hosszú asztal piknik volt, amelyen közel négyezer embert ültettek egy asztalhoz az EKF-év feléhez érve. „Igazi közösség-összekovácsoló rendezvény volt, és biztos, hogy lesz folytatása" – emelte ki a Markovits Alíz, akire 2024-ben az a feladat vár, hogy munkatársaival értékelje, elemezze az EKF-évet és publikálja a jó tapasztalatokat.

Néhány beszédes adatot is említ: közel 3500 esemény valósult meg 24 műfajban az év során. Ötszáznál is több önkéntes támogatta a munkájukat, a hazaiak mellett 23 országból összesen 90-en érkeztek segíteni. Nem maradtak el az EKF-év elismerései sem. Az előkészítő munkát az Európai Bizottság Melina Mercouri-díjjal jutalmazta, és ugyancsak az előkészítő fázis „10 hónap 10 kihívás" projektjét a Green Destinations nemzetközi szervezet az év top 100 fenntartható turisztikai jó gyakorlata közé választotta.

 

SZAKMAI ÉLETÚT

Markovits Alíz korábban a versenyszférában pénzügyi és külkereskedelmi területen dolgozott, majd számos hazai és nemzetközi projekt menedzsment- és szakértői feladatait látta el. A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének fejlesztési vezetőjeként szerzett tapasztalatot regionális fejlesztési projektekben. Kiemelt feladata volt a Miszlivetz Ferenc által kidolgozott KRAFT koncepció gyakorlatba átültetése a „Kreatív Város – Fenntartható Vidék Kőszeg város példáján". 2020-tól a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója.

*

A cikk eredetileg a 2024. február 1-jén kiadott A turizmus 50 fontos szereplője & top 10 polgármester, szakmai szövetség és fiatal című kiadványban jelent meg. A nyomtatott magazin megrendelhető ezen az oldalon.