Magyarország két fenntartható turisztikai projektje is a világ legjobbjai között

Forrás: turizmus.com

 2023. október 10. 10:14

A Green Destinations nemzetközi szervezet október 8-10-e között tartja éves világtalálkozóját Tallinban, amelyen kihirdették TOP100 Fenntartható turisztikai jó gyakorlat világverseny idei nyerteseit. Idén először két magyarországi település fenntartható turisztikai projektjét is a díjazták.

A Green Destinations versenyét 2014 óta évente rendezik meg. A szervezet egy nyílt pályázati felhívásra érkezett jó gyakorlatokból választja ki azt a 100-at, amelyek kiemelkednek hatékonyságuk, innovációjuk, inspirációjuk és átadhatóságuk szempontjából.

A tavaszi jelentkezést követően a résztvevő desztinációknak bizonyítaniuk kell, hogy megfelelnek a GSTC által is elismert fenntarthatósági irányelveknek, illetve részletesen be kell mutatniuk fenntarthatósági projektjüket. A TOP100 sikersztori széles körű nemzetközi szakmai és sajtófigyelmet kap a következő hónapokban – többek között azért is, mivel a listán szereplő díjazottak indulhatnak a Green Destinations Story Awards díjért, amelynek eredményét tradicionálisan az ITB Berlin kiállításon hirdetik ki.

Két magyar település fenntarthatósági projektje is bekerült a legjobb 100 közé. A képen a veszprémi delegáció látható

Fotó: Innotime Hungary Kft

 

Magyarországon 2022 őszén indult el a hazai desztinációk fenntarthatósági felkészítési programja, amit a Green Destinations magyarországi képviselete, az Innotime Hungary Kft koordinál. Az elmúlt egy évben számos kutatás mellett, amely az utazók attitűdjeit vizsgálta a fenntarthatósággal kapcsolatban, több hazai desztináció próbaauditja is elkészült, amely mentén a fenntarthatósági programokat el lehet indítani.

A TOP 100 listára felkerült Veszprém Megyei Jogú Város, Európa Kulturális fővárosa 2023 projektje, a "10 hónap - 10 kihívás"  fejlesztési program, amelynek keretében 10 kiemelt fenntarthatósági tématerületen (pl. akadálymentesség, családbarát, kerékpáros és háziállatbarát szolgáltatások, helyi termékek bevonása a kínálatba, zöld szolgáltatások fejlesztése, stb.), 10 intézmény és az önkormányzat bevonásával valósult meg egy komplex, városi szintű fenntarthatósági program az Innotime Hungary Kft. szakmai koordinációja mellett. A projekt egyszerre szolgálja a környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóságot is, s felvállalt célja nemcsak a szolgáltatások fejlesztése, hanem a helyi közösség és az ide érkező turisták fenntarthatósági szemléletformálása is.

A veszprémi jó gyakorlat más fórumon is a nemzetközi figyelem központjába került, a Future of Tourism Coalition nemrég beválogatta a koalíció által javasolt legjobb módszertani megoldások közé.

A TOP100 listára került másik projektet Miskolc város fenntarthatóságot fókuszba állító turisztikai szolgáltatói, a Bükki Kör tagjai kezdeményezték, annak érdekében, hogy a prémium szolgáltatásaikat a fenntarthatóság szempontjainak megfelelve biztosítsák. A Bükki kör kezdeményezte, illetve sürgette, hogy a fenntartható turizmus fejlesztése érdekében tegyen lépéseket a város. A TOP100 versenyre való nevezés során több alulról építkező, a turisztikai szolgáltatói közösség által megvalósított projektje közül végül az elsősorban a társadalmi fenntarthatóságra fókuszáló, a történelmi Avas megőrzésének és revitalizálásának témája került kiválasztásra, amelynek célja az komoly hagyománnyal bíró pince- és borkultúra újjáélesztése.