Az Avasi Borangolás előtt barangoltunk Miskolcon

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. április 18. 14:13

Hamarosan bejegyzik a főként a turizmusban érdekelt vállalkozások kezdeményezte Bükki Kört, amely elfelejtetné a látogatókkal a Miskolccal kapcsolatos sztereotípiákat, és összefogással lendítené fel a város idegenforgalmát. A részleteket egy sajtóúton ismertették.

„Turizmus szempontjából méltó helyen akarjuk tudni a várost” – hangzott el a miskolci Avasi Présházban a Bükki Kör szombati bemutatkozó panelbeszélgetésén. „Sajnos nem jut el a világba, hogy Miskolc mennyire vonzó, ezért is alakítjuk meg a Bükki Kört” – tette még hozzá magyarázatként Angyal Enikő (Globus Travel, Miskolc), hogy mi késztetett egy vállalkozói kört arra, hogy még erősebb, hatékonyabb marketinggel megismertessék a várost, annak látnivalóit, értékeit.

A Burgony Péter (Miskolci Borbarátok Egyesület, elnökségi tag) moderálta ismertetés során elhangzott, hogy a Kör tagjai a helyi turisztikai szolgáltatásokban vállalkozóként dolgozó lokálpatrióták, akik meg akarják változtatni a Miskolcról kialakult képet, megmutatni, hogy több napra is érdemes a városba látogatni.

A panelbeszélgetésben részt vevő Borda Krisztina, a Hotel Palota Lillafüred ügyvezetője a szálloda hagyományait emelte ki, Vargáné Bodnár Henrietta, a Végállomás Bistro &Wine társtulajdonosa pedig őszintén megmondta, hogy a jelenlegi helyzet zavarja, mert a városban „minden van”, viszont egyelőre képtelenek szabadulni az acélváros-sztereotípiától.

Panelbeszélgetés turizmusról, balról jobbra: Angyal Enikő, Borda Krisztina, Vargáné Bodnár Henrietta

Fotó: turizmus.com/Irházi János

A Bükki Kör tagjainak számos ötlete van ahhoz, hogy lebontsák a falat a városba általában csak célirányosan – például a fürdőkbe – érkező turisták és a belváros számukra láthatatlan kincsei között, de a megvalósításhoz egyelőre hiányoznak az anyagi források – hangzott el.Így például, mivel a város nagy területen fekszik, szeretnének egy hop-on hop-off buszt beállítani, mert ezzel megfognák a városnézést a távolságok vagy parkolási gondok miatt elengedő turistákat. Egyéb turisztikai termékfejlesztésre is szükség van új programokkal, pontosabban specifikus programcsomagok összeállítására a tagok ajánlataival. Az ötletek között szerepel egy online/print térkép megjelentetése a turisták számára. De mindenekelőtt a tagok közötti aktív kapcsolatot szeretné fejleszteni az egyesület.

A bejegyzés előtt álló Bükki Körnek helyi borászok is tagjai, hisz Miskolc talán legismertebb programja az Avasi Borangolás. Burgony Péter vetített prezentációban ismertette a borvidék jellegzetességeit, gondjait. Elmondta, a Borangolást tavaly 21 ezren látogatták, idén már 23 ezer vendégre számítanak május 11–13. között. Szervezési, logisztikai okok, valamint a rendelkezésre álló terület korlátai miatt a látogatók számát nem lehet a csillagos égig tolni, és nem is akarják a szervezők, hogy megőrizhessék a rendezvény stílusát, hagyományait.

 

Gasztro örömök, borász gondok

A 2023-as Borangolásra még bő három hetet várni kell, nekünk viszont lehetőségünk volt belehörpinteni a hangulatába, az ott jártunkkor zajló „kistestvér” az Avasi Kvaterka alkalmából, amelyet évente 6-7 alkalommal rendeznek meg, és elsősorban a helybeliek, vagy az ott dolgozó-tanuló külföldiek imádják. A Miskolci Borbarátok Egyesületének harmadik, prémium rendezvénye az Esszencia Borest, amelyen borászok vesznek részt.

Az Avasi Kvaterkát évente többször is megrendezik

Fotó: turizmus.com/Irházi János

A prezentációt és a panelbeszélgetést követően a présháztól felkapaszkodva a dombra már messziről hallatszott, hogy odafent zajlik az élet: minden tenyérnyi helyen, nagyobb területen, az út mellett borászok kínálták nedűiket, de volt étel és zene is, ugyanakkor a kellően felkészült pincészetek is megnyitották kapuikat. Úgy tűnt, hogy a bort ideig-óráig felszívó zsíros kenyér a legnépszerűbb étel, mi viszont megkóstolhattuk a Magyarországon párját ritkító módon sült csirkéből készült BBQ-t: a csirkék lógó láncra aggatva, parázs fölött sültek, majd a mester szétkapta a porhanyósra sült húst, összevágta, és ezzel töltötte meg – kellőképpen fűszerezve, zöldekkel ékesítve – a bagetteket.

Burgony Péter mindent megtett, hogy a lehető legtöbb bort megkóstolhassuk a pincékben, ám nyilván az ember befogadóképessége véges. Fent a dombon, borászokkal beszélgetve kiderült, hogy habár az elmúlt években számos fejlesztés, beruházás valósult meg magántőkéből (is), még rengeteg munkát kell elvégezni, pénzt áldozni, hogy egy többé-kevésbé szemnek is tetsző pincesor alakuljon ki, mert jelenleg finoman szólva eklektikus a látvány. Sajnos több az elhanyagolt, omladozó épület, kapu, mint a felújított. Azt kísérőnktől tudtuk meg, hogy a fejlesztések ellenére még mindig 236 elhagyott pince rontja a látványt. Másoktól pedig, hogy hiányzik a pincészetek közötti összetartás, ami esetleg még több turistát csalna az Avasra és nem csupán a Borangolásra vagy a kvaterkákra.

Sertésdagadó Végállomás módra

Fotó: turizmus.com/Irházi János

Az Avasi Kvaterka már a miskolci túra esti záróakkordja volt, de megérkezésünkkor mindjárt kezdésként belekóstolhattunk a Végállomás Étterem néhány remek ételébe: a vendéglő tulajdonosai – Vargáné Bodnár Henrietta és Budaházyné Kovács Csilla – irigylésre méltó módon igyekeztek átvészelni a pandémia, majd most a magas energiaárak fémjelezte időszakot. De kitartottak, és a vendéglő hamisítatlan miskolci kulináris mágnesként üzemel, megmutatva, hogy van igény a városban a fine diningra. Nem véletlen, hogy az étterem Michelin-csillag jelölést kapott. Ugyanakkor joggal büszkék a belvárosi Desszertem cukrászdájukra is, amely szintén minőségi hiánypótlás Miskolc gasztrotérképén.

 

Gokartozás és kulisszajárás

Körbejárhattuk Miskolc zöld szórakoztató-pihenő oázisát, az Avalon Parkot, ahol Bajusz Gergely gasztronómiai igazgató kalauzolt bennünket és beszélt a magántulajdonban lévő park szolgáltatásairól. S habár a belépés díjtalan, és az esőlógató időjárás inkább a lakásukba zárta az embereket, sokan sétáltak a tiszta, kellemes zöld környezetben, hogy aztán beüljenek a vendéglőbe kávézni, ebédelni. Aki pedig többnapos programot szeretne, megszállhat az ötcsillagos Avalon Resort & Spa szállodában, és biztos nem fog unatkozni, hisz a gyerekeknek-felnőtteknek ott az 562 méter hosszú gokartpálya, amelyet mi is kipróbálhattunk. Az elektromos gokartok természetesen csendesek, de szerencsére a speciálisan kialakított bukósisakok valódi motorhangot nyújtanak. És kizárólag gyerekek szórakoztatására épült fel a Maya játszópark.

Gokartozhattunk is az Avalon Parkban

Fotó: turizmus.com/Irházi János

Sajnos a belvárosi sétánkat az eső átszervezte, viszont bejárhattuk az idén 200 esztendős Miskolci Nemzeti Színházat, sőt, a kulisszák mögé is bepillanthattunk, pedig az egyik színpadon már készültek az esti előadásra, az Ének az esőben című musicalre.