Miskolc sokarcú, trendi és egyre élhetőbb

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2022. június 22. 09:21

Amikor a lokálpatrióták összefognak, abból Miskolcon csodák születnek! Avas, Végállomás, Desszertem, Bükk Penthouse, A Ház voltak a főbb hívószavai annak az élménytúrának, amelyen Miskolc számos izgalmas arca bemutatkozott – sőt, még az erdőt is megkóstoltuk.

A kétnapos tanulmányút szervezői a turizmusban és a vendéglátásban érdekelt barátnők, Angyal Enikő és Varga Heni régóta szívükön viselik a város sorsát, és tesznek is érte. Az utazási irodás Enikő a Bükktől a Zemplénig bakancslistás élménytár létrehozója, Heni pedig üzlettársával, Budaházy Zoltánné, Csillával az immár kultikusnak számító – a Lillafüredi Kisvasút egykori végállomásépületéből kialakított – Végállomás bistro & wine, valamint a belvárosi Desszertem cukrászda tulajdonos ügyvezetői.

A házigazdák köszöntője a Végállomásban – balról jobbra: Budaházy Zoltánné, Varga Heni, Angyal Enikő

Fotó: Bator Laca

A régió bemutatásába a házigazdák számos helyi szakembert bevontak, az avasi fejlesztésekről a városi főépítész, az Avasi pincesorról és rendezvényeikről a Miskolci Borbarátok Táraságának elnöke, a belváros legrégebbi épületéről, az avasi gótikus református templomról és sok egyéb látnivalóról pedig a Tourinform-iroda munkatársa beszélt. De vendéglátóink a magas kultúrát sem tévesztették szem elől, egy helyi költő saját versét szavalta az avasi kilátónál, a színház melletti cukrászdában pedig – ahol a társulat szinte minden tagja törzsvendég – Rusznyák Gábor rendező avatott be az új évad terveibe.

A konklúzió már előre megfogalmazható: a sokszínű és látnivalókban bővelkedő Miskolc ideális bázisa lehet akár egy hosszú hétvégének, akár többnapos családi vagy baráti vakációnak.

Meghívottak és vendéglátóik az Avason – hamarosan „kicsomagolják” a modern kilátópontot, és birtokba lehet venni a teraszos Horváth-tetőt

Fotó: Bator Laca

A történelmi Avas rehabilitációja

Bátran mondhatjuk, hogy Miskolc már rég levetkőzte az „acélvárosi” múltat. Történelmi és kulturális legjei (az ország első kőszínháza, Közép-Európa legnagyobb ikonosztáza, a legrégibb működő ipari műemlék, leghosszabb erdei kisvasút, egyedülálló barlangfürdő és még sorolhatnánk) révén rangos helyet képvisel a turisztikailag frekventált magyar városok között.

Számos fejlesztés indult be az utóbbi időben (megújul például a hajdani legendás Korona Szálló is), ezek közül az egyik legnagyobb volumenű az Avasi kilátó és környékének fejlesztése.

Közép-Európa legnagyobb ikonosztáza Miskolcon található

Fotó: Bator Laca

A Horváth-tető tematikus, teraszos játszóterein az utolsó simításokat végzik, itt már a nyáron egyfajta kulturális pihenőpark jön létre, ahová érdemes lesz feljárni a városi nyüzsgésből, és gyönyörködni is lehet a páratlan kilátásban.

A következő ütemben az emblematikus kilátót is felújítják (várhatóan 2023-ban át is adják), s egy újabb fejlesztési szakaszban kerül sor a kilátó lábánál elterülő kereskedelmi és vendéglátóhelyek kialakítására. A tervek szerint egy 300 fő befogadására alkalmas teátrumtér is létesül, ahol rendezvényeket, városi ünnepségeket lehet majd tartani.

 

Koccintás Kabarral

Az Avas hegy északi oldalában található pincesoron mintegy 900 pince és borház számlálható össze. Ezekből a történelmi jelentőségű épületekből nem egy akár 300-400 éves múlttal rendelkezik, s Miskolc nagy múltú, mára kissé elfeledett borkultúrájához kötődik. A hajdani Avas-kultusz – melynek nagy íróink közül Móra Ferenc és Móricz Zsigmond is hódoltak – népszerűségét kívánják feltámasztani olyan rendezvények, mint a Miskolci Fröccsfesztivál, amely épp látogatásunk napján kezdődött, és az idén 10 éves Avasi Borangolás. Szervezője, a Miskolczi Borbarátok Társasága a kezdetektől célul tűzte ki, hogy a rendezvény ne csak a szórakozásról szóljon, hanem a társadalmi és közösségi összefogásról is.

Készülődés a fröccsfesztiválra az avasi pincesoron

Fotó: Turizmus.com/Vajk Brigitta

Erőfeszítéseiknek hála, az Avasi Borangolás mára nagy hírű és igényes szórakozást nyújtó gasztro- és kulturális rendezvény – öt szakmai elismerést is magának tudhat –, s nem utolsósorban több mint 50 pincének ad lehetőséget boraik bemutatkozására. Minket a Gallay Kézműves Pince Kabar névre hallgató száraz fehérborával köszöntöttek, mely a leírása szerint „meglepő és elképesztő bor egy kevéssé ismert szőlőfajtából”. Én egyszerűen csak imádtam.

 

Az örök klasszikusok és egy új déjà vu élmény

Sok település egyetlen egy olyan turisztikai attrakcióért is versengene, amiből Miskolcnak három is van. A városhoz tartozó Diósgyőr, Lillafüred és Miskolctapolca – amelyek önmagukban is legendás kirándulóhelyek – folyamatosan fejlődnek.

Az utolsó lovagkirályunk, Nagy Lajos ámulna, ha csak egy pillanatra is láthatná, hogyan nyeri vissza középkori erődítménye hajdani teljes pompáját, hiszen a korábbi fejlesztések után most a külső vár is felépül, és a restaurálási munkálatok a belső várban is újra zajlanak. A kivitelezők olyan részletekre is odafigyelnek, hogy középkori kertészeti technikák alkalmazásával visszavarázsolják a királynék gyógynövényes-fűszeres kertjét is. A 13 milliárdos megaprojekt várhatóan 2023 végére fejeződik be.

A kedvünkért felnyitották a barlangfürdő kupolacsarnokának tetejét

Fotó: Bator Laca

Az európai szinten is páratlan élményt nyújtó Miskolctapolcán a tavasbarlang különlegességét az adja, hogy a vendégek több 100 ezer éves, természet alkotta járatokban élhetik át a tökéletes vízi kikapcsolódást. A szomszédban tavaly adták át az Ellipsum névre hallgató vizes élménycentrumot, ahol több élményelem között a hazánkban elsőként kialakított Deja Vu csőcsúszdán próbálhatják ki a látogatók a VR-szemüveges siklás izgalmát, méghozzá négyféle tematikában.

Megunhatatlan kilátás a Palotaszállóból

Fotó: Turizmus.com/Vajk Brigitta

Lillafüreden a vízesés ismét bővízű, és a Palotaszálló alatti függőkerttel, valamint a Hámori-tó kínálta csónakázási lehetőségekkel megunhatatlan turistaparadicsom, a közeli libegőről és kalandparkról már nem is beszélve.

De jól halad az itteni Erdei Vasút többszakaszos korszerűsítése is, hamarosan újra az egész vonalon lehet utazni. Azt is hasznos itt megjegyezni, hogy Lillafüred klimatikus gyógyhely – alaposan kitisztítja a tüdőnket!

 

Terítéken az erdő

A tanulmányút egyik legvidámabb szakasza a kisvasutazással egybekötött vadnövénykutató gasztrotúra volt a Bükkben.

Felszállás! Angyal Enikő indítja az erdei gasztroexpresszt...

Fotó: Turizmus.com/Vajk Brigitta

„Az erdő különleges hangulata a természetben és a tányéron is pozitív hatással van ránk” – vallja a csapat két kísérője, Bózsó Gyula erdész és Várvizi Péter, a Végállomás bistro & wine kreatív séfje. Ezt a magvas gondolatot summázza a vadászati világkiállításra a két szakember bevonásával kiadott Az erdő finom könyv is, amelyben főként erdei alapanyagok ihlette ételek sorakoznak.

...és a Végállomáson tálalják az erdőt is

Fotó: Bator Laca

Csilla és Heni, a két tulajdonos ars poeticája: „igazán jó gasztronómiát csinálni, az ízeket kiemelő egyszerűség felé haladva”. Minden helyi alapanyaggal szeretettel dolgoznak, így az erdőben összegyűjtött ehető finomságokat felhasználva pompás vacsorát tálaltak, s az étel mellé az étteremben nemrég kialakított „borbáros élményközpont”, a Wine Station szép borait kínálta Vállai Béla sommelier.

Varga Heni mutatja be a Desszertem csábító kínálatát

Fotó: Bator Laca

A miskolci városnézés egyik frissítő pihenőjét a színház melletti Desszertem cukrászda romantikus „színfalai” közt tartották. Nem véletlen, hogy a miskolci színészek Mekkája ez a hely, ahol a hagyományos sütik, torták mellett olyan különlegesség is feltűnik, mint a málnás-rózsás szelet, sőt az ételintoleranciával élők is találnak itt maguknak finomságokat a kiváló specialty kávék mellé.

 

A Háztól a Bükk Penthouse-ig, a Bükktől a Zemplénig

A meghívottak két izgalmas szálláshelyet is megismerhettek. A diógyőri vár közelében elhelyezkedő A Ház modern, letisztult stílusú szobáival és parkosított udvarával – a végében hangulatos szaunaházzal – egyszerre kínál nyugalmas, falusias miliőt és skandináv életérzést. Az itt működő specialty kávézóban többek közt brazil, hondurasi és columbiai szemes kávét is vásárolhatunk.

Diósgyőr egyik csendes utcájában bújik meg A Ház modern épülete

Fotó: Turizmus.com/Vajk Brigitta

Miskolc minden bizonnyal az egyik legvagányabb Airbnb-lakása a Bükk Penthouse, s ezt nemcsak a hatalmas, bútorozott tetőterasza bizonyítja – amely egyenesen az Avas kilátójára néz –, hanem dizájnos, egyedi berendezése is. A sétálóutca szomszédságában található kutyabarát szálláshely ideális bázis mindazoknak, akik innen kiindulva és ide visszatérve kívánják felfedezni a várost és a környéket.

Extravagáns dizájn jellemzi a belvárosi Bükk Penthouse berendezését

Fotó: Bükk Penthouse

Ebben egyébként nagy segítséget jelenthet a Bükktől a Zemplénig szolgáltatás (bukktolazemplenig.hu), amely nemcsak Miskolc mélyebb megismerésében segít, hanem abban is, hogy merre érdemes elindulnunk Észak-Magyarország frissen felújított látnivalóinak megismeréséhez.