Miskolc 3 milliárdból újjáéleszti a történelmi Avast

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 21. 09:02

Miskolccal kapcsolatban még mindig sok az előítélet, amiket a település rég meghaladott. Már nem füstös gyártelepeiről híres, sőt az egyik legnagyobb zöldfelülettel rendelkező nagyváros, ahol most a történelmi Avas hegy is megújul.

Egy város imázsát megváltoztatni nem könnyű, főleg azok számára, akik nem élnek ott és nem látják a változásokat. Az elmúlt években számos turisztikai fejlesztés történt Miskolcon, így a közigazgatásilag hozzá tartozó Diósgyőri várban éppúgy, mint Lillafüreden vagy Miskolctapolcán, ahol jelenleg is folyamatban van egy giga fürdőfejlesztés.

Egy hajdan virágzó kereskedővárosról van szó, amelynek egyik ikonikus helye az Avas: a Miskolc közepén magasodó, 234 méter magas hegy barlangjaiban több mint 800 pince rejtőzik, némelyik 300-400 éves.

Egy egyetemi kutatókból, építészekből, önkormányzati szakemberekből és pincetulajdonosokból álló munkacsoport éveken át dolgozott a sokáig mostoha sorsú történelmi Avas adottságainak, lehetőségeinek felmérésén. Ez a munka alapozta meg azt a mintegy 3 milliárd forint összértékű fejlesztést, amely a hegyen és környékén már elkezdődött.

Teljesen megújul az Avas tetején álló kilátó

Fotó: Facebook / Hello Miskolc

Az önkormányzat célja, hogy az egész történelmi belváros rehabilitációja egységes koncepció mentén valósuljon meg, beleértve az Avast is. Fontos célkitűzés, hogy az avasi pincék több irányból könnyen megközelíthetők legyenek. A város vezetői azt remélik, a történelmi Avas területét megújító több milliárdos beruházás maga után vonja, hogy a tulajdonosoknak megérje rendbe hozni és üzemeltetni a borházakat.

A nagyszabású tervek azonban nem korlátozódnak a borpincés hegyoldalra.

 

High-tech és rekreációs élmények a hegyen

Teljesen megújul a hegy tetején álló, ma is városi szimbólumként számon tartott kilátó. High-tech élményteret alakítanak ki benne, panoráma üveglifttel, igényes vendéglátóhellyel, így rendezvényekre és kereskedelmi funkciók ellátására is alkalmassá teszik. Megszépülnek a sétányok, terek, lépcsők, támfalak.

A hegy egyik, viszonylag sík részén, a Horváth-tetőn a családok számára korszerű rekreációs tér épül – lesznek itt piknikező helyek, korcsoportonként bontott játszóterek, skate- és szabadtéri fitneszpálya, valamint kutya agility pálya és sok más élményelem is. Az erdőt rendbe teszik, több helyen parkok létesülnek. A református templom tetőzetét rekonstruálják.

Megszépülnek az Avas sétányai is, és új rekreációs terek létesülnek

Fotó: hellomiskolc.hu

Kilátóhelyek létesülnek, közvilágítás, kamerarendszer épül, egységes utcabútorokon pihenhetünk majd. A projekt néhány eleme még idén elkészül, a többit 2020-ban adják át.

 

Szent István tér és Szinva-patak

Az Avas megújulásával együtt a Szent István tér is átalakul, ami közösségi tervezés eredménye. Örvendetes, hogy azok az elvárások, amelyeket a civil szervezetek képviselői és a miskolciak megfogalmaztak a térrel kapcsolatban, beépültek a tervekbe. Ilyen lesz a Szinva-patak medrének kibontása, a parkolás, a közlekedés átszervezése. A tér kinyílik az avasi templom felé, eltüntetik a Szinva-patakról a betonfedelet.

Egy sajtóbeszélgetésen elhangzott, kevés a városban a felső kategóriás szálloda, pedig szükség volna ilyenekre. Ez ügyben, úgy tűnik, nyitottnak mutatkozik a város a befektetők felé. Azért is lenne kereslet ilyen nívójú szállodákra, mert a Miskolcon működő több ezer vállalkozás között autóipari, légi, sőt űripari cégek is találhatók, ezért sok az ide látogató külföldi üzletember.