Különleges interaktív élménytér lesz a Diósgyőri vár

Forrás: turizmus.com

 2019. május 28. 10:21

Még ebben az évben folytatódhat a Diósgyőri vár felújítása, amely az egyik legfontosabb eleme a Nemzeti Kastély- és Várprogramnak.

"A Diósgyőri várnál már túl vagyunk egy kiemelkedően jól sikerült első ütemen, a bevezetett új szolgáltatások, az étterem, az ajándékbolt, az új kiállító- és rendezvényterek, konferenciatermek, a garantált programok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket" – mondta az Észak.hu-nak Virág Zsolt, a Nemzeti Kastély- és Várprogram miniszteri biztosa Miskolcon.

A Diósgyőri vár látványterve

Fotó: eszak.hu

A létesítmény látogatottsága 35 ezer fővel emelkedett, a vár élettel telt meg. A tervek szerint a második ütem megvalósulását követően olyan új, interaktív élménytér alakul majd ki, amilyen korábban várakban meglehetősen kevéssé volt jellemző. Újjáépül a külső vár, a vizesárok, és az Anjou-kor életét, mindennapjait bemutató kiállítótér is létesül.

A beruházás részben a Modern Városok Program, részben pedig a Nemzeti Várprogram forrásaiból valósul meg, a kiviteli tervek már készen vannak, hamarosan kiírják a tendereket. A munkálatok még idén elindulnak, és a kezdéstől számítva két éven belül be is fejeződhetnek.

Mint ismert, számos észak-magyarországi vár újjáépítése folytatódik. Jó példa a Füzéri vár második üteme és a sárospataki Rákóczi-vár funkcióbővítése, de a fejlesztésekben érintett az Egri vár is.

Rendkívül fontosnak tartják a romvárak fejlesztését is, hiszen ezekkel olyan új turisztikai célpontokat hozhatók létre, melyek tovább emelik a térség népszerűségét.

Virág Zsolt minderről a Felső-Magyarországi Várak Egyesületének konferenciáján beszélt, amely a napokban tartotta közgyűlését.