A prémium ligába léphet Balatonfüred, megnéztük az új turisztikai fejlesztéseket

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2023. november 01. 18:43

Több jelentős fejlesztés valósult meg az elmúlt időszakban Balatonfüreden: kongresszusi központtal, új szállodákkal, kiállítóhelyekkel, sportparkkal gyarapodott a várost. Az új helyszínek mellett a Folly Arborétumba és a tihanyi Illatok Házába is ellátogattunk a MUISZ kétnapos tanulmányútján.

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) rendszeresen szervez tanulmányutakat tagjainak, hogy megismertesse azokat az új fejlesztéseket és attrakcióhelyszíneket, amelyekkel szélesíthetők a Magyarországra látogató és a belföldön utazgató turistacsoportok programjai. Októberben Balatonfüredre és környékére invitálta tagjait, akiket mi is elkísértünk.

 

Négy generáció munkája: arborétum borászattal

A kétnapos program Magyarország egyetlen magánarborétumában, Badacsonyörsön kezdődött. A Folly Arborétum és Borászatban négy generáció szívós munkájának és kitartásának eredményeként olyan komplex turisztikai termék született a hegyen, amely párját ritkítja az országban. Az alapító, dr. Folly Gyula és leszármazottainak erőfeszítéseit az idén elkészült család- és birtoktörténeti kiállítás részletesen is elmeséli. Bennünket a negyedik generációt képviselő Folly Réka férje, Werner Péter kísért körbe az óriás cédrusokkal és ciprusokkal teli kertben, amelyet többféleképpen lehet felfedezni.

A látogatás emlékére a MUISZ tagjai örökbefogadtak egy kaukázusi jegenyefenyőt

Fotó: Folly Arborétum és Borászat

Az egyéni barangolás mellett lehet választani vezetett sétát borkóstolóval, kalandozni a tőkék között pincelátogatással, míg a herbasétán a gyógynövények világában merülhetünk el, megkóstolva a belőlük készült szörpöket és teákat is. Izgalmas interaktív családi, baráti vagy csapatépítő program lehet a szabadtéri szabaduló szoba, amelynek állomásait az arborétum különböző pontjain helyezték el, és egészen különleges látványosság az esti fényfestés: összesen nyolc helyszínen 3D-s techológiával és fényanimációkkal teszik varázslatossá a kertet. A különleges fagyűjtemény nagy eseménye lesz a nyilvános tobozszüret november 18-án és 25-én, amikor alpintechnikával az óriástobozú fenyőről is betakarítják a termést, amelyek nedvesen akár a 3-5 kg-os súlyt is elérhetik.

A séta után a kerti étteremben pihentek meg az utazási irodások egy óriás selyemakác árnyékában

Fotó: Folly Arborétum és Borászat

Mindezt megfejeli, hogy ebben a pihentető környezetben nagyszerű gasztronómia élményben is része lehet a látogatónak, akár csak egy legényfogólevest fogyaszt a balatoni panorámás teraszon, akár – hozzánk hasonlóan – végigeszi a pazar, helyi ízeket felvonultató degusztációs menüsort, amelynek minden fogáshoz természetesen a Folly Borászat egy csodás tétele dukál.

A degusztációs menüsor desszertje

Fotó: Folly Arborétum és Borászat

Az itt töltött idő emlékére az utazási irodások csapata is csatlakozott az arborétum támogatói köréhez azáltal, hogy örökbe fogadtak egy kaukázusi jegenyefenyőt és ezzel részesei lettek a 118 éve arborétum történetének.

 

A tihanyi levendula története

A tihanyi levendulát aligha kell bemutatni, de vajon hányan ismerik a kezdeteket? A saját levendulaültetvénnyel és manufaktúrával 2009-ben útjára indult Eau de Tihany márka tulajdonosai fontosnak tartották, hogy megismertessék a hazai illóolajipar megteremtőjének történetét. Több éves kutatás eredményeként született meg az állandó kiállításuk, amely Bittera Gyula életét és munkásságát meséli el Tihany egyik műemlék jellegű épületében, az Illatok Házában. Ő hozta létre azt az ültetvényt, mely az 1930-as években olyan jó minőségű levendula olajat produkált, hogy minőségében felülmúlta a francia vetélytársat.

Az Illatok Házában mindent megtudhatunk a hazai illóolajipar történetéről

Fotó: Eau de Tihany

Érdemes az egész évben ingyenesen látogatható kiállítást tárlatvezetéssel megnézni, végigkövetve az első magyar illóolajgyár születését, bepillantva a múlt századi drogériák világába és a látványmanufaktúrában folyó munkálatokba is. Mi a legtöbb időt alighanem a mintaboltban töltöttük, itt ugyanis kipróbálhatók és tesztelhetők az illatos testápolók, kézkrémek, a levendulavíz és a 2021-ben debütált niche parfümjük is.

A márka története 2022-ben Budapesten folytatódott, s arra nagyon büszkék, hogy ezzel az új állomással egyúttal kortörténeti értéket is mentettek. Ugyanis éppen a Váci utca 18. szám alatt, a hajdani nagy hírű Kosztelitz Parfüméria eredeti, műemlék-oltalom alatt álló üzletének helyén sikerült megnyitniuk az Eau de Tihany Parfümériát, visszaadva a patinás üzletnek régi fényét és funkcióját, amellyel így egyfajta turisztikai látványosságként is számolhatnak az utazási irodások.

 

Az ország legszebb Tourinform irodája

A MUISZ bejáró túrája Balatonfüreden folytatódott, ahol se szeri se száma az új fejlesztéseknek, és ezekkel egy élvezetes városnézés keretében ismerkedhettünk meg.

Sétánkat a helyi Tourinform irodában kezdtük, amelynek munkatársai olyan szerencsések, hogy a város egyik legszebb épületében, a svájci stílusú, gyönyörűen felújított Huray-villában fogadhatják a turistákat. (A szakmabeliek emlékezhetnek rá, hogy korábban itt működött a Magyar Turizmus Zrt. balatoni regionális marketingigazgatósága.) Valójában nem is egy, hanem két, facsipkés verandával díszített ház áll a telken, az egyiket nyáron, a másikat télen lakta az egykori fürdőorvos, Huray István, aki több mint fél évszázadon át gyógyított Balatonfüreden. Aki kíváncsi arra, hogy milyen lehetett az ő idejében itt az élet, az nézzen bele az udvaron álló kronoszkópba, amelyen keresztül szemünk elé tárul a 19. századi fürdőtelep.

A svájci stílusban épült Huray-villák egyikében működik a Tourinform iroda

Fotó: turizmus.com

A Tourinform idén júliusban költözött be az egyik villába – a másik időszaki kiállításoknak ad helyet –, ahol a városba látogatók az információszolgáltatáson, jegyértékesítésen túl telefontöltő pontot, csomagmegőrzőt, de akár co-working közösségi irodát is használhatnak, a shopban pedig nemcsak ajándéktárgyakat, de 15 helyi pincészet borait is megvásárolhatják. Az iroda a reformkori séták mellett újdonságként bortúrákat is kínál, a vendégeket kisbusszal viszik pincéről pincére – mondta el Flieg Dóra, a helyi Tourinform vezetője.

 

Kortárs kiállítások reformkori épületekben

Balatonfüredről a legtöbbeknek az Anna-bál, a Szívkórház, a reformkori városrész vagy a Kékszalag vitorlásverseny jut eszébe, de a legutóbbi fejlesztésekkel a kortárs művészetek kedvelőinek új zarándokhelyévé is válhat, amire tudatosan törekszik a városvezetés.

Érdekes kontraszként a reformkori városrészben, Blaha Lujza egykori nyaralójával éppen szemközt nyílt meg idén áprilisban a Modern Műtár (MOMŰ), amely Szöllősi-Nagy András hidrológus professzor és Nemes Judit festőművész képzőművészeti és fotográfiai magángyűjteményre épül. A műgyűjtő házaspár modern és kortárs, nemzetközi és magyar geometrikus művészetet reprezentáló gazdag kollekciója harminc év után került haza Párizsból a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében, és talált otthonra két régi, teljesen megújult villaépületben, amelyeket egy látványos, íves üvegfolyosóval kötöttek össze. (Korábban a Tourinform, előtte pedig a Balatontourist irodája működött ebben az épületben.)

Egy látványos, íves üvegfolyosó köti össze a MOMŰ két régi villaépületét

Fotó: turizmus.com

A MOMŰ-ben látható avantgárd kollekció nagyon érdekes része a számítógépes művészet úttörőjeként számon tartott Vera Molnár munkái, a Párizsban élő, magyar származású művésznek, 99 évét meghazudtolóan, a filmbejátszásokon is átsugárzik a vitalitása.

Szintén a kortárs vonalat erősíti az egykori hercegprímási nyaralóban kialakított Vaszary Galéria, amely jelenleg Maurer Dóra, a magyarországi avantgárd kiemelkedő alkotójának hat évtizedes munkásságát mutatja be korai grafikáin, konceptuális fotóművein, filmjein és festményein keresztül. A magyar grafika megújítóinak nagyjai közé sorolt művész technika sokszínűségét követheti végig a látogató a termekben és gondolkodhat el többek között a kép, a forma és az idő viszonyán, amit Maurer kései alkotásaiban visszatérően vizsgál.

Az egykori hercegprímási nyaralóban kialakított Vaszary Galéria

Fotó: turizmus.com

A város új kiállításai mellett megnéztük Balatonfüred világviszonylatban is egyedülálló kiállítóhelyét, a Zsidó Kiválóságok Házát, amely a település legrégebbi, kalandos sorsú épületében 2018-ban nyílt meg, hozzákapcsolva egy modern látogatóközpontot. Kiállítási tárgyak helyett itt a legújabb digitális eszközök segítségével ismerkedhetünk meg több mint 400 világhírű, zsidó származású kiválóság életével és munkásságával, Nobel-díjas tudósokkal, művészekkel, sportolókkal, Einsteintől Neumann Jánosig, Chagalltól Spielbergig, Hajós Alfrédtól Kaszparovig.

Kiállítási tárgyak helyett egy teljen digitális kiállítást rendeztek be a Zsidó Kiválóságok Házában

Fotó: Zsidó Kiválóságok Háza

Egyik-másik név láttán, például Elvis Presley-én, bizonyosan elcsodálkozik a látogató, de mint hallottuk, a merítésnél a nürnbergi törvényeket vették alapul, azaz egy zsidó nagyszülő már elegendő ahhoz, hogy valaki helyet kapjon a teljesen digitális tárlaton, amelyet videók, archív bejátszások és játékok színesítenek. Ebben a múzeumban mindenki maga állíthatja össze a saját kiállítását a szerint, hogy mi érdekli és arra mennyi időt szán, s mivel a weboldalon az összes név szerepel, így előre kiválaszthatók a mélyebben megismerni kívánt személyek.

 

Jöhetnek a konferenciavendégek

Rohamos léptekkel fejlődik Balatonfüred turisztikai kiszolgáló infrastruktúrája is, legújabb büszkeségük a szeptemberben átadott Kongresszusi Központ, amely a város és a turisztikai szolgáltatók reményei szerint új, üzleti vendégkört hoz a  városba. A hétmilliárd forintos beruházással, rekordsebességgel, egy év három hónap alatt felépült multifunkcionális létesítmény nemcsak konferenciák, hanem rendezvények, színházi előadások, koncertek, kiállítások helyszínéül is szolgál.

Az új kongresszusi központ csupa fény aulája

Fotó: Balatonfüred honlapja

A kétszintes épület különböző méretű és elrendezésű rendezvénytermei közül a legnagyobb a plenáris terem, ahol 650 személy foglalhat helyet. Az első három sor önmagában is mozgatható, ha zenekari árokra van szükség. A technika felszereltség része a beépített tolmácsfülkék, kamerák és streemátadók, amelyek tíz helyre tudják egyszerre közvetíteni a plenáris teremben zajló eseményeket.

Emellett az épületben még két szekcionálható nagyterem (egy 320 férőhelyes és egy 180 férőhelyes) található, amelyek további kisebb, összesen hat különteremre oszthatók. Az impozáns, üvegfalú aulához flexibilisen kapcsolható a kiállítótér, így itt gálavacsorák, állófogadások is tarthatók.

A plenáris terem 650 férőhelyes

Fotó: turizmus.com

A háznak saját cateringszogáltatója és 284 férőhelyes mélygarázsa is van. Ottjártunkkor éppen a napelemeket telepítették az épületre, amelynek további építészeti érdekessége a zöldtető. Amint arról korábban beszámoltunk, a létesítményt a Hotel & More Group üzemelteti. A hazai szállodás szakma is hamarosan első kézből ismerheti meg a Balatonfüred Kongresszusi Központot, novemberben ugyanis itt rendezik meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége közgyűlését.

 

Aktív élmények egész évben

Megnéztük a város új, tavasszal elkészült multifunkcionális szabadidőközpontját is, amelynek – mint elmondták – szintén nincs párja az országban. A Forrás Sportpark területén – a versenysportot szolgáló kézilabdacsarnokon kívül – fedett és kültéri teniszpályákat, terepkerékpár-élménypályát, 800 méteres rekortán futókört, szabadtéri edzőparkot és játszótereket alakítottak ki, a régi kőbánya oldalában található természetes lejtőn pedig egy műanyag oktató sípályát létesítettek tányéros felvonóval, ahol síiskola működik és hófánkozni is lehet.

Hófánkozni is lehet a műanyag oktató sípályán

Fotó: Forrás Sportpark Facebook oldala

A projekt második ütemében a kiszolgáló infrastruktúrát fogják fejleszteni. A sportpark egész évben lehetőséget nyújt az aktív kikapcsolódásra, és üzemeltetői azt remélik, hogy a városba látogató turisták is használni fogják.

Betértünk a füredi BalatonBike365 Port kerékpáros központba is, sőt ki is próbálhattuk az itteni kerékpárokat. S így meg tudjuk erősíteni Sztojanovics Kristófnak, a BalatonBike365 program képviselőjének szavait, hogy ez a hely nem pusztán egy kerékpárkölcsönző – itt élményt lehet „kölcsönözni". Ugyanis a 2,5-3 milliós forint értékű elektromos bringákra pattanva valóban élmény és nem fáradságos erőfeszítés kerekezni a Balaton-felvidéken, vagy a Somogyi-dombságon.

A BalatonBike365 Port kerékpáros központban is jártunk

Fotó: turizmus.com

A Balaton környékén a füredi BalatonBike365 Port kerékpáros központ nyílt meg elsőként tavaly ősszel, aztán a továbbiak Keszthelyen, Balatonföldváron és Kapolcson. Összesen 580 kerékpárt lehet a négy szolgáltatóközpontban bérelni, és 70 túraútvonalat állítottak össze a tó környékén, amelyeken kiteljesíthetjük a bringázás élményét – nem véletlen, hogy már csapatépítő programokat is szerveznek rá. A felfedezésekhez a kerekezők segítségére van a BalatonBike 365 alkalmazás is, amely hat nyelven érhető el.

 

Új felső kategóriás szállodák a kínálatban

Balatonfüred fejlesztéseivel tudatosan célozta meg a prémium vendégkört, s rájuk, valamint a konferenciaturizmusra építve három felsőkategóriás szálloda is megnyílt a városban az elmúlt másfél évben, melyeket most személyesen is megismerhettek az utazási irodások. A Turizmus.com-on korábban már részletesen is bemutattuk ezeket a hoteleket, ezért e helyütt most csak néhány érdekességet, újdonságot osztunk meg, amelyeket a bejáráson hallottunk.

Időrendi sorrendben a LUA Resort nyílt meg elsőként 2022 májusában az északi part első ötcsillagos, felnőttbarát elvonulás lehetőségét nyújtó szállodájaként. Ebben a közvetlen vízpart fekvésű szállodában a legjobban azok a lakosztályok tetszettek nekünk, amelyeknek a tóra néző teraszát jacuzzival és privát szaunával is felszerelték.

A LUA Resort különleges, rozsdamentes acélból készült fürdőmedencéiből egyenesen a Balatonra látni

Fotó: LUA Resort

A hotel megnyitása óta egy újabb épülettel bővült: a földszintjén egy 220 férőhelyes, szekcionálható rendezvényterem kapott a helyet, a tetején a főépületi szobák luxusától lazább stílusban 17 szobát alakítottak ki LUA Boutique RoomZ néven. Ezek árfekvése kedvezőbb, ugyanakkor az itt megszálló vendégek is igénybe vehetik a szálloda ötcsillagos szolgáltatásait, köztük a sparészleget, a szaunavilágot és a szaunaceremóniákat. Az idei főszezonra megnyílt a The View by LUA rooftop bár és a szálloda exkluzív strandja is. Nagy elismerésnek tekintik, hogy a NOON Restaurant & Lounge-t máris beválogatták a Michelin Guide által ajánlott éttermek közé.

A LUÁ-t az öt csillag superior besorolású Hotel Vinifera Wine & Spa követte idén nyáron, mely nevében is viseli, hogy itt a boros és wellness tematikát párosítják. Nagyon sikeres szolgáltatásuk, hogy a szobaár tartalmazza a 3-4 tételből álló napi borkóstolót, amit a vendégek délután a lobbyban kialakított hangulatos borbárban élvezhetnek sommelier vezetésével. A szálloda borválasztékában mintegy 340-féle bor és közel 70 szőlőfajta (köztük 40 magyar) szerepel, és hamarosan tematikus borkóstolókat is indítanak. A mi programunknak is része volt egy borkóstoló, amely mellé borkorcsolyaként különösen jólesett a szálloda saját kemencéjében frissen sütött pizzakenyér.

Ilyen izgalmas környezetben kóstolhatják a Vinifera vendégei a jobbnál jobb borokat

Fotó: Hotel Vinifera Wine & Spa

Nem lehet szó nélkül hagyni a 2000 négyzetméteres wellnessrészleget, itt legjobban a medencébe félszigetként benyúló pihenőágyak tetszettek, amelyek fölött kristálycsillárok lógnak, de bizonyára unikális élmény lehet a hószoba is, ahol tényleg esik a hó.

Régi-új szereplő a füredi szállodapiacon a teljes belső felújítása után immár négy csillag superior besorolású Anna Grand Hotel, amelynek ott voltunk az augusztusi újranyitásán is. Azóta elkészült három hajdani vendégszoba összenyitásával a több mint 100 négyzetméteres royal (királyi) lakosztály is, ahol a fürdőszobába beépített egy tonna tömegű, színtiszta márvány felület és olasz tervezők által megálmodott, díjnyertes bútorok képviselik az időtlen luxust a műemlék falak között.

Ehhez méltó a szintén megszépült wellnessrészleg, amit terméskő- és növényfal tesznek hangulatossá. Itt egy feszített víztükrű úszómedence, télikert hatású élményfürdő, különböző szaunák, fitneszterem szolgálja a vendégek pihenését.

Az Anna Grand Hotel feszített víztükrű úszómedencéje

Fotó: turizmus.com

A nem szállóvendégeknek is érdemes betérni az Anna Grand utcára nyíló cukrászdájába, ahol mi is megkóstoltuk a reformkorból megmaradt receptek alapján helyben készült süteményeket, köztük Blaha Lujza vagy Laborfalvi Róza desszertjét.

A három hotel közül bármelyiket is válassza a Balafonfüredre érkező vendég, a magas életérzés élményét garantáltan megtalálja mindegyik helyen.

Társaságunk egy negyedik szállodában, a Boutique Hotel Annuskában szállt meg a kétnapos tanulmányúton. Ez a ház tulajdonképpen egy ősfás parkban található 19. század végi villa, amely a boldog békeidők nosztalgikus hangulatát idézi meg modern wellnessrészleggel, megtestesítve azt, ami Balatonfürededet ma jellemzi: a régit az újjal párosítva kínálnak unikális koktélt a városba látogatóknak.

Múltidézés a Boutique Hotel Annuska lobbyjában

Fotó: Boutique Hotel Annuska