Luxusszállodaként nyitott újra a balatonfüredi Anna Grand

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 06. 20:21

Tulajdonosváltás és példátlan gyorsaságú felújítás után, újra megnyílt a balatonfüredi Anna Grand Hotel, ahol modern luxusélményekkel párosítják a két évszázados hagyományokat. A négy csillag superior besorolást megcélzó, 105 szobás szálloda üzemeltetője az Accent Hotels, nagykövete Epres Panni.

Vörösmarty Mihály, Jászai Mari, Kossuth Lajos – csak néhány a híres vendégek közül, akik megfordultak Balatonfüred ikonikus épületében, az 1786-ban épült Nagyvendéglőben, amelynek nevét 1889-ben változtatták Grand Hotelre. A ház olyannyira divatos helyszíne volt a kikapcsolódni vágyóknak, hogy a 19. század derekán heti háromszor gyorskocsijárat szállította ide a pesti vendégeket. A szálloda neve összefonódott az 1825 óta megrendezett legendás Anna-báléval, 2014 óta pedig a Miss Balaton versenyek gáláinak és kísérőrendezvényeinek állandó helyszínéül szolgál.

A szálloda új tulajdonosa ezt a történelmi örökséget modern eleganciával párosítva, luxus környezetbe átültetve szerette volna megőrizni – hallhattuk az újranyitás alkalmából szervezett pénteki sajtóeseményen.

Az Anna Grand Hotel bejárata

Fotó: Anna Grand Hotel

Luxus és hagyományok

Az Anna Grand Hotelt tavaly novemberben vásárolta meg az izraeli születésű, de évtizedek óta Magyarországon élő Hanóch Nísszání ingatlanokkal foglalkozó üzletember, nem mellesleg autóversenyző, akinek érdekeltsége fűződik a Balatonfőkajár mellett idén tavasszal átadott, magántőkéből épült Balaton Park Circuit autó- és motorversenypályához is. Az új tulajdonosnak ez az első szállodája, amelynek tíz éven át a törzsvendége volt, mielőtt megvásárolta azt Lengyel Ernő korábbi tulajdonostól, és – mint mesélték – aktívan kivette részét a grandiózus rekonstrukcióból is.

„A hotel átalakításának legnagyobb kihívása a műemlék épület jellegének megőrzése mellett a belső terek modern, luxus környezetbe való áthelyezése volt. Az újragondolt styling során kiemelten fontosnak tartottuk a legmagasabb szintű komfortérzet megteremtését, tiszteletben tartva a műemlék épület klasszikus stílusát" – mondta el Farkas Dóra, a belső átalakítás koordinátora a helyszínen.

A szálloda lobbyjában kényelmes pamlagokon várakozhatnak a vendégek

Fotó: Anna Grand Hotel

Rendkívül feszített tempóban, alig több mint hat hónap alatt vitték véghez a rekonstrukciót: januárban kezdték a bontási munkálatokat, amivel párhuzamosan zajlott a tervezés. „Nem tudtuk, mit találunk a falak alatt, ezért nagyon sokat kellett variálni a terezés kapcsán" – jegyezte meg a koordinátor.

Az épület műemlék jellegéből adódón sem a ház külső megjelenésén és színezésén, sem a nyílászárók vagy éppen a falak elhelyezésén nem lehetett változtatni. Az enteriőr kialakításánál prioritás volt, hogy a végeredmény időtálló, modern és letisztult legyen, ezért a dizájnban a homogén színek és a természetes anyagok lettek a meghatározók. A nagystílű bútorokat Olaszországban választották ki, de a sok olasz prémium márka mellett magyar gyártók és szakágak is részt vettek az átalakításban – emelte ki a hazai Code Showroom és Kovacsics Miklós tervező munkáját Farkas Dóra.

A szobák homogén színűek, sok természetes anyaggal

Fotó: Anna Grand Hotel

Azt is elmesélte, hogy a szobákat a bútorok minimalizálásával „tágították ki", a nehéz szekrényeket nyitott polcokkal váltották fel, hogy vizuálisan nagyobb legyen a tér. Az így nyert plusz hely lehetővé tette továbbá, hogy nagy méretű ágyakat helyezzenek el, amelyeket prémium matracokkal szereltek fel. A szobák padlózata természetes fa, a fürdőszobában a vendégek állítható fényerejű tükör kényelmét élvezhetik, és minden lakóegységbe kávéfőző is került válogatott kávékapszulákkal. A több mint 100 négyzetméteres Royal lakosztály különlegessége a fürdőszobája falát borító, egy tonnányi súlyú márványkő.

A fürdőszoba tükre állítható fényerejű

Fotó: Anna Grand Hotel

A hotelben ezenkívül még 3 junior lakosztály is elérhető. A többi szobatípus de lux és superior kategória, amelyek között van balkonos és erkély nélküli is, a méretük 23 négyzetméterről indul.

A három vendégszoba egybenyitásával kialakított királyi lakosztályt a bejárás során nem tudtuk megnézni, mert ott még javában zajlottak a munkálatok, ahogy a szálloda 1200 négyzetméteres, szintén megszépülő wellnessrészlegének, az Anna Spa-nak a megnyitására is várni kell még pár hetet. A ház jelenleg soft opening üzemmódban működik, az idei Anna-bálra érkező vendégek voltak az elsők, akik kipróbálhatták a megújult szállodát.

A rekonstrukció bekerülési költségét nem árulták el a sajtótájékoztatón, csak annyit, hogy a tulajdonos nem vett hozzá igénybe állami támogatást.

 

Balatonfüred ékköve lehet

A 105 szobás szállodát idén januártól az Accent Hotels üzemelteti, amely így a felújítás teljes folyamatát végigkísérhette szakmai tanácsaival.

A szálloda élére kinevezett Bartos Balázs 25 év dolgozik a szakmában, ezen belül 2014 óta az Accent kötelékében. „Szerelem volt első látásra – idézte fel az igazgató a szállodával való első találkozását. – Szakmai szempontból hatalmas kihívás és egyben megtiszteltetés is irányítani ezt az ikonikus hotelt, hiszen hatalmas múltja van és még nagyobb jövője lesz. Van benne potenciál a fejlődésre, célunk, hogy minél több vendéggel megismertessük az épület nyújtotta luxus életérzést és hagyományokat" – tette hozzá. Szavai szerint az első minősítés során 4 csillag superior besorolásra pályáznak, amit 5 csillagos szolgáltatásokkal ötvöznek.

Turizmus.com-nak arra a kérdésére, hogy lesz-e elegendő prémium vendég, amikor Balatonfüreden sorra lépnek piacra szállodák a luxus szegmensben (ezekről itt, itt és itt írtunk), az igazgató azt válaszolta: „Európában számos példát találni arra, hogy egy tó partján megteremtették a luxus életérzést. Ez Balatonfüreden is sikerülhet, én ennek az Anna Grand lesz az ékköve".

Megújult az étterem is

Fotó: Anna Grand Hotel

A luxusélményt a gasztronómiai kínálatban és a rendezvények terén is céljuk megteremteni. Bartos Balázs legnagyobb erősségüknek a rendezvénykapacitásukat tartja, a szálloda bálterme 300 férőhelyes, de akár 1800-2000 fős rendezvényeket is be tudnak fogadni, őszre már több foglalásuk van. A nyári, szabadidős célközönség után így ősztől a rendezvényekre fókuszálnak. Tárgyalnak arról is, hogy jövő nyáron már a közvetlen balatoni strandélményt is kínálni tudják a vendégeiknek.

Ami a konyhát illeti, a séf elkötelezett a magas minőségű alapanyagok és a fogások vizuális vonzereje iránt, a tradicionális ételeket a hotel egyedi stílusában tálalják. Emellett mindig rendelkezésre áll borszakértőjük is, aki segít eligazodni a vendégeknek a borok és a szőlőfajták világában. A magas színvonalú kiszolgálás érdekében barista, sommelier és bártender képzéseket tartanak a személyzet számára. A teraszos Anna Caféban a későbbiekben saját pörkölésű kávékat is kínálnak, és már most megkóstolható az Anna Grand koktél. Gasztronómiai palettájukat színesíti majd a jövőre megnyíló látványkonyhás bisztrójuk, amellyel céljuk, hogy „elinduljunk a Michelin-csillagos úton" – mondta az igazgató.

A sajtóesemény résztvevői: Lipcsei Betta (moderátor), Farkas Dóra (a belső átalakítás koordinátora), Bartos Balázs (szállodaigazgató), Epres Panni (a szálloda nagykövete)

Fotó: Anna Grand Hotel

A ház arca

A sajtótájékoztatón részt vett Epres Panni is, akit az Anna Grand arcaként, nagyköveteként mutattak be. Az ismert divatmodell elmondta, kellemes meglepetésként érte, hogy a hotel csapata nem csak a promóciós feladatok kapcsán számít rá. „Már a megnyitó előtt fél évvel elkezdődött a közös munka, részt vehettem a szálloda stílusának kialakításában – többek között én választottam ki a piperecikkek illatát, segítettem az enteriőrök színvilágának kialakításában és a szállodai alkalmazottak uniformisának megálmodásában is. Most pedig abban közreműködöm, hogy legyen a szállodának saját illata is" – avatta be az újságírókat feladatainak részleteibe.