Top50 | Botond Szabolcs: Az ország legnagyobb virtuális filmstúdióját építjük fel Fóton

Szerző: Tóth Judit

Forrás: turizmus.com

 2024. április 09. 16:15

Kiadónk 10. alkalommal készítette el a magyar turizmus meghatározó szereplőit bemutató top 50-es kiadványát. Botond Szabolcs, a Visual Europe Group vezérigazgatója másodszor szerepel a turizmus top 50-e között.

Az előző évekhez hasonlóan a 2023-as esztendő is sűrű volt a Visual Europe Group (VEG) számára, amely nemcsak Magyarország piacvezető rendezvénytechnikai cége, de Közép-Európában is a legjelentősebb szereplőnek számít.

Egy évben közel kétezer rendezvényük van, a sajtótájékoztatók hangosításától kezdve a fényfestésen át a sportrendezvények és koncertek teljeskörű technikai kiszolgálásáig sokféle tevékenységgel foglalkoznak. Működésük fontos részét jelentik azok a rendezvényhelyszínek, ahol kizárólagos vagy preferált szolgáltatók: a Várkert Bazár, a Puskás és a Groupama Aréna, a Vigadó, a Hungexpo, illetve 2024-től a Marriott-csoport szállodái is ehhez a körhöz tartoznak.

Működésük másik részét az egyéb helyszíneken megvalósuló események jelentik, amelyek között éppúgy vannak szűk körű miniszteri találkozók, mint hatalmas tömegeket megmozgató rendezvények. 2023-ban – sok más mellett – ők biztosították például a pápalátogatás, a budapesti atlétikai világbajnokság és az augusztus 20-i központi ünnepség technikai hátterét. Ez utóbbi rendezvény látványos újdonsága volt a közel 900 drónnal bemutatott drónshow.

„Egy ilyen show előkészítése nagyon bonyolult, akár fél évig tartó folyamat is lehet, viszont nagyon sok lehetőség van benne. 2023-ban 500 drónt vásároltunk, ezzel a flottával ott vagyunk a régió három legnagyobb cége között. Folyamatosan ruházunk be minden területen, minden évben hatalmas összeget költünk fejlesztésre" – mondja Botond Szabolcs.

Botond Szabolcs, a Visual Europe Group vezérigazgatója

Fotó: Visual Europe Group

 

A cégcsoport 2023-ban a filmkészítés felé is nyitni kezdett, 2024 közepére az ország legnagyobb virtuális stúdióját építik fel Fóton. „A virtuális stúdió abban tér el a hagyományostól, hogy van benne egy LED-fal-háttér és egy LED-fal-mennyezet. Míg a greenboxnál nem látszik, hogy mi zajlik a háttérben, azt utólag rakják rá, itt azonnal látható a tartalom, ezért sokkal hatékonyabb ezzel a technológiával filmeket gyártani. Nagyon sok streaming platformon futó produkció már ilyen technológiával készül." A VEG virtuális stúdiója jóval meghaladja majd az itthon jelenleg létező hasonló létesítmények méretét: a stúdiótér 2000, az iroda területe 500 négyzetméteres lesz. „A régióban vannak hasonló nagyságú stúdiók, például Lengyelországban és Csehországban, Magyarország azonban abból a szempontból előnyben van, hogy a filmipara nagy hagyományokkal rendelkezik, nagyon jó a szakembergárda, illetve a támogatási rendszer" – mondja a vezérigazgató.

A cégcsoportban kétszázan dolgoznak, és mivel a rendezvénytechnika világában rendkívül gyors a technológiai fejlődés, elengedhetetlen az újdonságok követése és a folyamatos tanulás. „Elkötelezettek vagyunk az oktatás iránt, ezért tartunk például rendszeresen belső képzéseket a kollégáknak, és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel is van egy együttműködésünk, amelynek keretében oktatunk, eszközöket adunk, illetve segítjük a tehetséges diákokat."

A VEG már külföldön is egyre több helyen lép piacra. „Csehországban, Lengyelországban, Szlovéniában és Spanyolországban van irodánk. Ez utóbbi helyen még előkészítés alatt áll a működésünk, de a másik háromban már nagyon szépen növekszünk, árbevételünk egy szemmel látható részét már ezekből az országokból szerezzük.

 

SZAKMAI ÉLETÚT

Botond Szabolcs alig 17 évesen indította első vállalkozását sportinformatikai területen. 2006-ban alapította első rendezvénytechnikai cégét, ahol LED-falak bérbeadásával foglalkoztak. 2010-től csöppent bele a startupok világába. 2015-től az OXO Technologies Nyrt. tulajdonosa. A Visual Europe Zrt.-t 2015-ben alapította egy kockázatitőke-befektető bevonásával.

*

Ha szeretné megrendelni a 164 oldalas, A turizmus 50 fontos szereplője & top 10 polgármester, szakmai szövetség és fiatal című kiadványt, amelyben közel 100 szakemberről olvashat, ezen az oldalon megteheti.