Top50 | Németh Balázs: Az atlétikai vb igazolta, érdemes nagy nemzetközi sporteseményeket Budapestre hozni

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2024. április 28. 19:31

Kiadónk 10. alkalommal készítette el a magyar turizmus meghatározó szereplőit bemutató top 50-es kiadványát. Németh Balázs, az atlétikai világbajnokságot szervező Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója először szerepel a turizmus top 50-e között.

Németh Balázs a 2023-as év legnagyobb eredményének azt tartja, hogy bőven felülmúlták az előzetes várakozásokat az atlétikai világbajnokság számai. Több mint 170 ezer látogató csaknem 460 ezer vendégéjszakát töltött el Budapesten a verseny ideje alatt. A vendégéjszakák 85 százalékát a külföldi turisták adták, akik 2022 hasonló időszakához képest 38 százalékkal érkeztek többen. Emellett a világverseny a hazai sportszerető közönséget is a fővárosba csábította: a belföldi vendégéjszakák száma 22 százalékkal nőtt a vb idején.

A helyszínen szurkolók mellett a tévénézőket is meg tudták szólítani: itt az utcai versenyekre – a maratoni távokra és a távgyaloglásra – helyezték a hangsúlyt, melyek útvonalát tudatosan a legszebb budapesti attrakciók mellett jelölték ki. Ezzel azt volt a céljuk, hogy minél több ember figyelmét ráirányítsák Magyarországra és a fővárosra mint potenciális úti célra. Ugyan a végleges nézőszámok decemberben (a cikk készítésnek időpontja – a Szerk.) még nem voltak meg, az már azonban biztos, hogy többen követték a képernyőkön a 2023-as világversenyt, mint a rekordtartó 2017-es londoni vb-t – elmondható, hogy több mint egymilliárdan néztek bele a budapesti közvetítésekbe.

Németh Balázs, az atlétikai világbajnokságot szervező Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója

Fotó: Csibi Szilvi

A vezérigazgató kiemelte, 120 országból vásároltak jegyet az atlétikai világbajnokság versenyeire, mintegy 200 országból érkeztek a sportolók és sportvezetők, sokan a Föld legtávolabbi pontjairól is ideutaztak, ami azért is fontos, mert soha ekkora kaliberű nemzetközi sporteseményt nem tartottak még Magyarországon. Első körben a külföldi jegyvásárlók voltak nagyobb számban, azonban a belföldiek az utolsó hónapokban, hetekben megelőzték őket; végül a 400 ezer helyszíni szurkoló harmada érkezett a határainkon túlról. A verseny kapcsán a szervező cég 37 fővárosi szállodával állt szerződéses kapcsolatban. „Ez volt a szervezés egyik nagy kihívása is, hiszen Budapesten nincs olyan hotel, ahol a kétezer versenyzőt és kísérőiket el tudtuk volna együtt szállásolni. Ők összesen 11 szállodában laktak, ahol ugyanazokat az alapszolgáltatásokat, menüt, körülményeket kellett biztosítani nekik, amiben a szállodák vezetése és személyzete maximálisan a segítségünkre volt, mindent megtettek, hogy az atlétikai világbajnokság lebonyolítása sikeres legyen" – mondta Németh Balázs. Hangsúlyozta azonban, ha a jövőben Magyarország egy hasonló kaliberű vagy akár nagyobb sporteseményt szeretne megrendezni, ahhoz elengedhetetlen a megfelelő infrastruktúra kiépítése.

A világbajnokság előtt a Hungexpón tartotta tisztújító közgyűlését a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics), amire a világ több mint 200 országából érkeztek küldöttek, és az új kongresszusi központ kiválóan vizsgázott. Emellett két nagy fogadást tartottak, a Millenárison egy 700, a Szépművészeti Múzeumban pedig egy 400 fős ünnepi rendezvényt.

Németh Balázs összegzésként elmondta: kiemelt célja volt a világbajnokság kapcsán, hogy rávilágítson, mennyire fontos gazdasági, turisztikai és társadalmi haszna lehet egy-egy nagy nemzetközi sportesemény megtartásának. Az atlétikai világbajnokság után többen gondolják úgy, hogy érdemes más hasonló rendezvényeket is hazánkba hozni, sőt akár egy magyar szervezésű nyári olimpia lehetőségét sem zárják ki.

 

SZAKMAI ÉLETÚT

Németh Balázs tévés, újságíró, sportmenedzser. 1997 őszétől a TV2 sportriportere, majd híradós szerkesztője. 2011-től 11 éven át a közmédia munkatársa, részt vett az MTI Hírcentrum felépítésében, majd az M1 aktuális csatorna elindításában. 2014 nyarától híradós műsorvezető. Sportmenedzser-diplomát szerzett, több hazai rendezésű nemzetközi sportesemény szervezőbizottságának munkáját segítette. 2022 szeptemberében vette át az atlétikai világbajnokságot szervező cég vezetését.

*

A cikk eredetileg a 2024. február 1-jén kiadott A turizmus 50 fontos szereplője & top 10 polgármester, szakmai szövetség és fiatal című kiadványban jelent meg. A nyomtatott magazin megrendelhető ezen az oldalon.