Az erdő-mező alapanyagaiból főzött a Magyarország étele verseny nyertes csapata

Forrás: turizmus.com

 2024. április 28. 18:22

A Debreceni Egyetem Szolnok Campusában tartották meg a III. Magyar gasztronómia napja rendezvény keretében szervezett Magyarország étele 2024 elnevezésű élőmunkás, melegkonyhai szakácsverseny döntőjét és díjátadó ünnepségét szombaton.

A versenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub) és a Debreceni Egyetem rendezte a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának közreműködésével. A döntőbe a februári elődöntőben induló 20 csapatból 12 jutott tovább. A verseny jelmondata "Csak tiszta forrásból!" – Bartók Béla Cantata profana című művének befejező gondolata –, mert az ételek elkészítéséhez csupán kiváló minőségű, friss és tiszta alapanyagokat lehetett használni.

A Magyarország étele 2024 szakácsverseny zsűrije

Fotó: MTI/Mészáros János

Asztalos István, a főszervező Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke azt mondta, a megmérettetés elindításakor az volt a céljuk, hogy 60 év után szülessenek végre új magyar ételek. "A magyar konyhát meg lehet újítani, annak van jövője" – hangoztatta, egyben bátorított, hogy "merjünk büszkék lenni" a magyar konyhára. Megfogalmazása szerint hazai alapanyagokból hazai gasztrokultúrát kell építeni.

A Magyarország étele 2024 versenyt Erdőről mezőre elnevezésű ételkompozíciójával a nyírbátori Kakukk X Bila csapat nyerte. A verseny második helyezettje a fülöpszállási Vidám Borgőzös Harcsa Kuttyogatók nevű csapat lett a Halász Rapszódia elnevezésű ételsorral. A harmadik helyen a budapesti Kondérbetyárok nevű csapat végzett Malac Mennyország nevű ételkompozíciójával – derül ki az MTI tudósításából.

A Magyarország étele Facebook-oldalon a nyertesről azt írják, a Kakukk Étterem csapata, Maduda Dániel (Kárpátalja) és Kónya István által kreált, Erdőről mezőre fantázianevű fogás egy szabolcsi szilvaglazúros szarvasgerinc, ropogós tésztába töltött tejfölös laskagombaraguval, fenyőrügyes zellerkrémmel és céklával.

A legfeljebb négy elemből álló innovatív, de populáris ételek esetében elvárták, hogy azok a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthetőek legyenek, és értékesítési szempontból is megfeleljenek a magyar igényeknek. Fontos volt a hagyomány, a regionális magyarországi alapanyagok megjelenése.

A Magyarország étele 2024 – Szamos Mátyás Tányérdesszert versenyt a hollókői Castellum Hotel csapata nyerte a Mikrokozmosz fantázianevű desszertjével, ez mákos choux, lágy pisztáciakrém, mák panna cotta, selyemkóróméz mousse, marinált ananász, tokaji aszú zselé és tejmorzsa.

Kubinyi Dánielnek, a Castellum Hotel mesterszakácsának első helyezett  kreációja a Magyarország étele 2024 – Szamos Mátyás Tányérdesszert versenyen

Fotó: MTI/Mészáros János