Drótkerítéssel zárja el a Fudzsira nyíló kilátást a turisták elől egy japán város

Forrás: turizmus.com

 2024. április 27. 17:11

A kilátást akadályozó magas drótkerítéssel védekezne a szemetelő és szabályszegő turisták tömege ellen egy japán város az ország legmagasabb hegye, a Fudzsi közelében.

A Kavagucsi-tó partján fekvő Fudzsikavagucsiko városból csodálatos panoráma nyílik a világhírű Fudzsira, és a települést tömegesen keresik fel turisták azzal a céllal, hogy képeslapszerű fényképeket készítsenek a szunnyadó vulkánról különböző kilátópontokról.

Kifejezetten sok turista fényképezi le a Fudzsit egy olyan pontról, ahonnan az a Japánban mindenütt megtalálható Lawson-szupermarketlánc egyik üzlete mögött magasodik a háttérben, így jellegzetesen japán fotótémát kínál, ami főleg a külföldieknek fontos. A turisták miatt állandó a tolongás az üzlet mentén húzódó keskeny járdán. Ez a közelben lévő fogászati rendelő dolgozóinak is rengeteg bosszúságot okoz, mert a parkolóját folyamatosan ostrom alatt tartják az önfeledten fotózgató turisták, akik közül némelyek még az épület tetejére is felmásznak – írja a hvg.hu.

Ezért a panorámáért özönlenek Fudzsikavagucsikóba a turisták

Fotó: by Matt Liu on Unsplash

A település lakói ennek véget akarnak vetni, mert megelégelték a gyakran szemetelő, a közlekedési szabályokat rendre megszegő látogatók áradatát, és úgy döntöttek, hogy jövő héten megkezdik egy 2,5 méter magas, 20 méter hosszú kilátásrontó drótkerítés felépítését.A település korábban figyelmeztető táblákkal és fokozott rendőri jelenléttel is próbálkozott, de nem jártak sikerrel, ezért fordultak drasztikusabb eszközökhöz.

A tömegturizmus elleni védekezésként idén nyártól a hatóságok korlátozzák és fizetőssé teszik a látogatást a Fudzsi hegyhez. Márciusban Kiotó Gion nevű gésanegyedének szűk utcáiról tiltották ki a turistákat, akik a helyi lakosok szerint gyakran botrányosan viselkedtek.

Fudzsikavagucsiko ötlete nem egyedi: tavaly az osztrák Hallstattban tettek ki egy szelfigátló kerítést a tópartra az idilli városkát elözönlő turisták ellen. Az alig több mint 700 állandó lakosú település főszezonban naponta akár tízezer látogatót is fogad. A nemzetközi és helyi felháborodás miatt azonban nagyon rövid idő után el is bontották a kerítést. Később Hallstatt lakói azzal a követeléssel álltak elő, hogy korlátozzák a turisták napi számát és ne engedjék be a turistabuszokat a városba 17 óra után.