A szabadban töltött idő veszélyes is lehet

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2024. március 28. 12:38

A napsugárzás veszélyeivel kapcsolatban fontos tudni, hogy bár a napfény fontos szerepet játszik az egészségünk szempontjából, a túlzott napozás súlyos problémákat okozhat. Cikkünkben bemutatjuk, pontosan melyek ezek, és mikre érdemes figyelnünk!

Napallergia, napégés és bőrrák: mik ezek, és hogyan keletkeznek?

A leggyakoribb problémák, amik a napsugárzás hatására felléphetnek, a napallergia, a napégés és a bőrrák. Ha hólyagosra égett a bőrünk, megváltozik egy anyajegyünk vagy éppen napallergiában szenvedünk, az Affidea Magyarország bőrgyógyászati szakrendelésén megtudhatunk többet is a lehetséges kezelésükről.

Az UV-sugárzásnak kitett bőrön a napallergia az immunrendszer túlzott reakciójaként jelentkezik, egy másik anyag és a napfény reagálása révén. Ez a másik anyag általában szappan, parfüm vagy fényvédő krém. A kiváltott allergiás reakció pedig bőrpír, viszketés és csalánszerű kiütés formájában jelentkezhet.

A napégés az UV-B sugárzás okozta bőrirritáció, amelynek jellemző tünetei a bőrpír, hólyagok, hámlás és a fájdalom. A legsúlyosabb következmény a bőrrák lehet, amely hosszabb napon tartózkodás esetén alakulhat ki. Különösen az érzékenyebb, világosabb bőrtípusok veszélyeztetettek.

 

Gyakori bőrráktípusok és tüneteik

A melanoma a pigmentsejtek rosszindulatú burjánzása. Gyakran fekete, barna vagy vörös foltokként jelentkezik a bőrön, amelyek aszimmetrikusak, szabálytalan alakúak. Ez azt jelenti, hogy nagy méretűek, széleik fodrosak, és színük változó lehet. Sajnos átlagosan évente mintegy 1000-1200 nőnél és ugyanennyi férfinál fedezik fel. Mivel gyorsan képez áttétet a belső szervekre, így létfontosságú a korai felismerése.

A túlzott napozás súlyos problémákat okozhat

Fotó: affidea.hu

 

Valamivel kevésbé veszélyes a basalsejtes karcinóma, a bőrsejtek saját, rendkívül rosszindulatú daganata. Míg régebben az idősebb korosztály, a 60 felettiek betegségének számított, ma már nem ritka a 30 év körülieknél sem. Ez egy napfény provokálta daganattípus, amely a belső szervekben nem, viszont a bőrön sajnos ad áttétet. Így még az eltávolítása után is visszatérhet. Ha azonban visszaszorítjuk a szoláriumhasználatot és a napfényen is megfontoltan, fényvédővel tartózkodunk, kisebb eséllyel alakulhat ki rajtunk. Ez a két tényező ugyanis a legnagyobb rizikófaktora.

 

Mit tehetünk a bőrrákok rizikójának csökkentéséért?

A napsugárzás veszélyeit csökkenteni lehet például azzal, hogy nyáron 11:00 és 15:00, illetve nagyon forró napokon 10:00 és 16:00 óra között kerüljük a hosszan tartó napon tartózkodást. Ilyenkor ugyanis a legnagyobb a sugárzás intenzitása. Fontos, hogy ha mégis kimegyünk, 50 faktoros napvédő krémeket használjunk. Emellett olyan ruhadarabokat viseljünk, amelyek laza, fehér színűek, és visszaverik a fényt. Lehetőség szerint hordjunk kalapot és hosszú ujjú felsőt!

Úszáskor különösen figyeljünk arra, hogy vízi, UV-szűrős ruhában menjünk a vízbe, melyek akár teljes testünket megvédhetik a káros napsugaraktól.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.