Európai városok uralják a világ gyalogosbarát településeinek toplistáját

Forrás: turizmus.com

 2024. április 15. 12:25

A világ számos városa büszkélkedhet remek tömegközlekedési hálózattal, azonban kétség sem fér hozzá, hogy sokszor a legegyszerűbb gyalog, illetve kétkeréken felfedezni az egyes úti célokat.

A Compare the Market AU árösszehasonlító oldal kiderítette, a világ mely városai a legjobbak a sétálók számára. A szempontok közé sorolták az átlagos csapadékmennyiséget, a gyalogos és kerékpáros útvonalak számát, a biztonságot, a tömegközlekedés költségét, valamint az autómentes helyek (pl. parkok) számát a városon belül.

Az első helyen München végzett, köszönhetően magas biztonsági szintjének, összesen 1,4 millió kilométernyi kerékpárújtának, illetve annak, hogy a lakosság 86 százaléka él olyan helyen, ahol 1 kilométeren belül található autómentes környezet.

A második Milánó lett, ahol az emberek 80 százaléka egy kilométeren belül elérheti az oktatási és egészségügyi intézményeket, valamint 1,9 millió kilométernyi bicikliút áll rendelkezésükre.

A leggyalogosbarátabb város München lett

Fotó: 123rf.com

 

A dobogó képzeletbeli harmadik fokára Varsó állhatott fel, ahol a lakosság 74 százaléka él autómentes környezet közelében.

A listából kiemelkedik – egyetlen nem európai városként – Tokió, ahol összesen 264 gyalogos útvonal található, ezzel a 6. helyet érdemelte ki – írja a TimeOut.

Íme a világ 10 legsétálhatóbb, gyalogosbarát városa:

  1. München
  2. Milánó
  3. Varsó
  4. Helsinki
  5. Párizs
  6. Tokió
  7. Madrid
  8. Oslo
  9. Koppenhága
  10. Amszterdam