Leszállt az első menetrend szerinti légi járat Pécsen – podcast

Forrás: turizmus.com

 2024. április 09. 12:42

Március 26-án érkezett meg az Universal Air első menetrend szerinti járata Máltáról a Pécs-Pogány Repülőtérre. A menetrend szerinti járatok indulásáról Kincses Márk, Pécs turizmusfejlesztési osztályának vezetője beszélt a Trend FM Turizmus.com műsorában.

Azzal, hogy több mint másfél évtized után ismét érkeznek menetrend szerinti légi járatok Pécsre, a város még inkább bekerült a nemzetközi turizmus vérkeringésébe: hiszen nemcsak Málta (és később Korfu) érhető el a pécsiek számára mostantól, hanem München is, ahonnan hamarosan a világ minden tájára eljuthatnak átszállással.

Kincses Márk kiemelte, hogy történelmi jelentőségű pillanat volt, amikor megérkezett az első gép Máltáról. Szerencsére ez nem egy egyszeri alkalom, hiszen júniusig hetente két alkalommal tűnnek fel a járatok Pécs felett az égbolton, utána pedig sűrűsödik ez a frekvencia. A nyári menetrendben nemcsak Máltára és Münchenbe, de Korfura is indulnak járatok.

A kérdésre, hogy miért pont Máltára és Münchenbe juthatunk el Pécsről, a szakember elmondta: fontos szempont volt, hogy a dél-német tartományokat összekössék a várossal, hiszen a Pécs-Villány térségnek Németország az első számú nemzetközi küldőpiaca, és Bajorországból érkezett a legtöbb vendég az elmúlt években. München azért is volt jó választás, mert amint sikerül az Universal Airnek megfelelő szerződéseket kötnie más légitársaságokkal, Pécs felkerülhet a globális légiközlekedési térképre, hiszen egy átszállással akár New York is elérhető lesz.

Kincses Márk elmondta, Málta a kiutazók szempontból izgalmas, hiszen a mediterrán szigetország a keddi, pénteki és a későbbiekben beinduló vasárnap esti géppel ideális célpont egy hosszú hétvégére egész évben. Egyébként a járatot üzemeltető légitársaság is máltai székhelyű, jelenleg máltai bázissal működtetik a gépeket. Szeretnék emellett Máltán is népszerűsíteni Pécset és környékét.

Az Universal Air első menetrend szerinti járatának érkezése Pécs-Pogány Repülőtéren

Fotó: Müller Andrea

Korfura júniustól hetente egyszer, szerdán indulnak majd járatok, ez egy klasszikus nyaralójárat lesz – derült ki a beszélgetésből. A légitársaságnál komoly érdeklődés van már most is erre az útvonalra. Emellett Magyarországon egyre kedveltebb úti cél Albánia is, egy igazi feltörekvő desztináció, amelynek déli része a korfui repülőtérről szintén könnyen elérhető.

Azt is megtudhatjuk az adásból, hogy a pécs-pogányi reptér ingyenes buszjáratokkal érhető el a baranyai megyeszékhelyről. Ugyan a repülőtéri üzletek szempontjából nem vetekszik a többi légikikötővel a pécsi bázis, de praktikusan, könnyen megközelíthető és költséghatékony is. Mivel kevesebb járat indul, így egy pécsi lakosnak elég lehet egy órával a járat indulása előtt elindulni otthonról, hiszen a check-in a gép indulás előtt 30 perccel zár.

A repülőtéren ingyenes a parkolás is a saját gépjárművel érkezőknek. A pécsi belvárosból a buszjárattal, ami a vasútállomástól indul, 20 perc alatt  lehet elérni a reptérre.

A beszélgetés végén szóba kerültek még a legfontosabb nyár eleji programok a városban.

A teljes beszélgetés, amelyet Érczfalvi András készített, itt hallgatható meg: