Jövőre is marad a SZÉP-kártya emelt összege és kedvezőbb adózása

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. október 24. 10:22

A kormány további fél évvel, június 30-ig kiterjeszti a SZÉP-kártyával kapcsolatban ez évre hozott kedvezményeket.

A kormány úgy döntött, hogy a SZÉP-kártyával kapcsolatban ez évre hozott szabályokat kiterjeszti a jövő évre, a cél, hogy ne álljon le a turizmus Magyarországon – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A koronavírus-válság következményeit enyhítő gazdaságvédelmi akcióterv részeként a kormány áprilisban tette kedvezményesebbé a SZÉP-kártya adózását, egyúttal jelentősen megemelte a munkáltató által adható összeget. Az áprilisi rendelet értelmében június 30-ig elengedték a szociális hozzájárulási adót, ezzel a kártya összes adóterhét 32,5 százalékról 15 százalékra csökkentették. Az eredetileg június végéig adott adókedvezményt annak lejárta előtt december végéig meghosszabbította a kormány, ami most további fél évvel meghosszabbodhat, 2021. június 30-ig – az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön egy erről szóló változtatást fogadott el a járványügyi intézkedésekhez kapcsolódó törvénycsomaghoz.

Ugyancsak eddig a határidőig megmaradhat a magasabb keretösszeg is, vagyis a SZÉP-kártya szálláshely alszámlájára 400 ezer forint, a vendéglátás "zsebbe" 265 ezer forint, szabadidős felhasználásra 135 ezer forint utalható béren kívüli juttatásként, ez éves szinten 800 ezer forintot jelent a versenyszférában dolgozók számára. A költségvetési szerveknél pedig változatlanul elérhető marad a 400 ezer forintos keretösszeg, amelyet szintén tavasszal dupláztak meg.

A belföldi turizmus támogatására maradnak a SZÉP-kártya kedvezményei

Fotó: 123rf.com

Gulyás Gergely sajtótájékoztatóján azt mondta, egyelőre bizonytalan, mikor indulhat meg a turizmus külföldre, illetve külföldről, ez vélhetően akkor lesz meghatározható, ha már lesz vakcina. Ugyanakkor jó lenne, ha a belföldi turizmus addig sem állna le, és minél többeknek lenne lehetőségük hazai szállás-, illetve vendéglátóhely igénybevételére – fogalmazott.

A kormány továbbra is azt kéri, hogy az emberek ne utazzanak külföldre síelni, legutóbb is ausztriai síelőhelyeken alakultak ki gócpontok – fűzte hozzá a miniszter.

*

Frissítés:Ha a SZÉP-kártya idén tavasszal bevezetett két adóügyi könnyítésének meghosszabbítását megszavazza az Országgyűlés, akkor jövőre 35 milliárd forinttal több maradhat a vállalkozásoknál – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára szombaton a távirati irodának. Szavai szerint ez három az egyben intézkedés, hiszen támogatja a vállalkozásokat, a turizmust és a foglalkoztatottakat is – fogalmazott az államtitkár, aki szerint 2021-ben egymillió munkavállalónak nőhet a SZÉP-kártyára érkező juttatása.

Az adóügyi könnyítés minden 2021. június 30-ig SZÉP-kártyára utalt összegre lesz érvényes, vagyis minden dolgozó megkaphatja jövőre a 800 (a közszférában 400 ezer forintot), a munkáltatónak mindössze csak arra kell figyelnie, hogy az összeg legkésőbb június 30-ig megérkezzen az érintettek SZÉP-kártyájára – magyarázta az államtitkár.

Ha az idén tavasszal bevezetett két adóügyi könnyítés meghosszabbítását megszavazza az Országgyűlés, akkor jövőre 35 milliárd forinttal több maradhat a vállalkozásoknál. A Szép-kártyára utalt összegek pedig a koronavírus-válságban nagy segítséget jelentenek a magyar turizmusnak - húzta alá az államtitkár.
Az adóügyi könnyítés minden 2021. június 30-ig Szép-kártyára utalt összegre lesz érvényes, vagyis minden dolgozó megkaphatja jövőre a 800 ezer forintot, a munkáltatónak mindössze csak arra kell figyelnie, hogy az összeg legkésőbb június 30-ig megérkezzen az érintettek Szép-kártyájára - magyarázta az államtitkár.