Július elsejéig lehet hideg élelmiszert vásárolni SZÉP-kártyával

Forrás: turizmus.com

 2022. április 29. 16:01

A Magyar Közlönyben megjelent jogszabálymódosítás értelmében nem május 31-ig, hanem július elsejéig lehet hideg élelmiszer-vásárlásra is fordítani a SZÉP-kártyára feltöltött juttatást.

Emlékezetes, hogy ez év február eleje óta egy kormányrendelet értelmében hideg élelmiszert is lehet vásárolni SZÉP-kártyával. Akkor arról volt szó, hogy a rendelkezés május 31-ig érvényes, most ezt a határidőt hosszabbította meg a kormány egy hónappal. A Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent rendelet szerint 2022. július 1-ig lehet hideg élelmiszer-vásárlásra is felhasználni a SZÉP-kártya vendéglátás alszámláján szereplő összeget.

Még egy hónapig lehet hideg élelmiszert vásárolni SZÉP-kártyával

Fotó: savvapanf/123RF.COM

A Széchenyi Pihenőkártya felhasználásának veszélyhelyzetben történő eltérő alkalmazásáról szóló 781/2021. (XII. 24.) Korm. rendelet szerint a vendéglátás alszámla terhére lehet hideg élelmiszert is vásárolni évi legfeljebb 150 ezer forint összegig. De ez nem azt jelenti, hogy ennyit lehet maximum hideg élelmiszerre költeni. Ugyanis az alszámlák (szálláshely, vendéglátás és szabadidő zsebek) közötti átjárhatóság 2022. december 31-ig megmarad a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet módosítása szerint, ezért valójában mindegyik alszámláról lehet hideg élelmiszert vásárolni, a korábban és az újonnan feltöltött összegekből egyaránt. A két rendeletet tehát együtt kell értelmezni.

Ugyanígy a szálláshely, vendéglátás és szabadidő szolgáltatásokért is bármelyik alszámláról lehet fizetni a zsebek átjárhatósága értelmében.

A témához kapcsolódik, hogy szintén július 1-ig marad egyes élelmiszerek árstopja, amit Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be.