Itt a rendelet a vakcinaigazolványról: így lehet igazolni a védettséget

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. február 13. 10:58

Újabb részletek derültek ki a koronavírus elleni védettséget bizonyító igazolvány bevezetéséről a péntek éjjel megjelent kormányrendeletből, amely a legfontosabb részleteket rögzíti.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a magyar állam védettséget igazoló okmányt vezet be, amelyet azok kaphatnak meg, akiket beoltottak a koronavírus ellen vagy bizonyítottan átestek a betegségen.

A pénteken megjelent kormányrendelet alapján háromféle módon lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget: ha valaki megkapta a védőoltást, vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, illetve ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott erről vagy nem készült erről teszt és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesését is – közölték a kormany.hu-n.

Íme a három eset, hogyan lehet a védettségi igazolványhoz jutni.

 

1. Aki megkapta a védőoltást

Ha valaki megkapta a védőoltást, nem kell igényelnie az igazolványt. Az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát, annak kiállítását külön nem kell kérni. A védőoltást igazoló kártyának nincs érvényességi ideje. Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza majd a védőoltás idejét, valamint típusát.

 

2. Aki átesett a fertőzésen

Ha valaki korábban igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét. A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy antigén gyorstesztje lett, miután korábban pozitív tesztje vagy tesztjei voltak.

Ha valaki megkapta a teljes oltást, nem kell külön igényelnie az igazolványt

Fotó: 123rf

Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült – mert például tünetmentes vagy enyhetünetes volt és otthoni karanténban maradt –, akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja.

A védettségi igazolvány érvényessége az igazolt felgyógyulást követő 6 hónap. A kártya ebben az esetben is ingyenes, az állam hivatalból postázza, annak kiállítását külön nem kell kérni.

 

3. Aki vélhetően átesett a fertőzésen

A tájékoztatás szerint ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott erről, vagy nem készült erről teszt, akkor igazolhatja a fertőzésen való átesését ellenanyag-vizsgálattal is. Ebben az esetben a vizsgálat önköltséges, de hatósági áras lesz, melynek összege 11 ezer forint. Emellett ki kell fizetni a védettségi igazolvány kiállításának 3000 forintos összegét is.

Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy valaki korábban valóban fertőzött volt, akkor a védettségi igazolvány érvényessége 4 hónap. Ebben az esetben a védettségi igazolványt elektronikus úton – a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon – vagy személyesen is lehet igényelni bármely kormányablakban.

A védettségi igazolványt a jogosult személy kérelmére 2021. március 1-jét megelőzően benyújtott kérelem esetén március 15-ig, március 1-jét követően a kérelem benyújtását követő 8 napon belül állítja ki a hatóság – áll a rendeletben.

 

Applikáció a védettség igazolására

A védettséget az igazolványon túl applikációval is lehet igazolni. Az applikáció az érintett azonosítását követően – az EESZT-ből szerzett adatok alapján – igazolja az érintett oltottságát. Az applikáció az oltott nevét, az érintett TAJ-számát, az oltás idejét, a védőoltás típusát, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg.

A kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes, és az egyes adatok megjelölését angol nyelven is tartalmazza és az egyes adatok megjelölését angol nyelven is tartalmazza.

Arról még nem döntött a kormány, hogy az oltási igazolvánnyal milyen jogosultságok járnak majd.

A koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló kormányrendelet itt olvasható.