Kurzarbeit után itt a NeustartBonus Ausztriában

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2020. május 27. 13:55

Ausztriában június közepétől elindítják a NeustartBonus programot, amely a munkanélkülivé vált korábbi munkavállalók újrafoglalkoztatását segíti.

Az osztrák kormány a turisztikai vállalkozások újranyitását kívánja segíteni új, NeustartBonus elnevezésű programjával – írja aktuális összefoglalójában a good-deal.at blog.

Tekintettel arra, hogy a következő hónapokban várhatóan még nem teljes kapacitáskihasználtsággal üzemelnek a szolgáltatók, így fokozott igény mutatkozik a részmunkaidős foglalkoztatásra. Ennek egyik módja a Kurzarbeit modell keretében való továbbfoglalkoztatás lehetőségének kiterjesztése további három hónappal.

Bécsi terasz, a forgalom lassú fellendülésére számítanak az osztrákok

Fotó: 123rf.com

Másik alternatívaként június közepétől elindítják a NeustartBonus programot: a munkanélkülinek jelentett munkavállalók újrafoglalkoztatása esetén az illető korábbi munkabérének 80%-áig a munkaügyi központ kiegészíti a bérköltségeket.

Ezzel a modellel a szövetségi kormány a rugalmas újrakezdést kívánja támogatni, s e projekt keretében egy éven belül 20 ezer új munkahely létrehozásával számolnak.

 

K&K határrezsim

Ausztria, Csehország, Szlovákia és Magyarország külügyminiszterei május 25-i videókonferenciájukon megegyeztek, hogy június közepén összehangoltan nyithatják meg határaikat egymás felé – tájékoztatta az APA osztrák hírügynökséget Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter. Szlovénia és Olaszország esetében további értékelésre van szükség a határok megnyitáshoz.

Az osztrák utazási irodák szövetsége, az ÖRV ugyanakkor sürgeti a szövetségi kormányt, hogy mielőbb tegyék lehetővé a beutazást Szlovéniába és Horvátországba. Irracionálisnak tartják, hogy az Ausztria második legkedveltebb nyaralási célországába, Horvátországba üdülésüket tervezőket bizonytalanságba tartják.

A határnyitással kapcsolatban Olaszország és Ausztria ellentétesen ítéli meg a helyzetet: az osztrák fél kivárna, míg az olasz külügyminiszter sürgeti a határnyitás időpontjának mielőbbi kijelölését. Optimális időpontnak Di Maio olasz külügyminiszter június 15-ét jelölte meg az osztrák kollégájával való egyeztetés során.


Lassan visszatér az élet a kulturális és rendezvényszektorba

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, Ausztriába május végétől lesz engedélyezett a 100 főt nem meghaladó rendezvények szervezése. Július 1-jétől a létszámhatár 250 főre emelkedik, s a mozik is megnyithatnak. Zárt térben az ülőhelyek között legalább egyméteres távolságot kell biztosítani, vagy kötelező az arcmaszk viselése. Minden nagyobb létszámú rendezvény esetén szükséges egy külön járványügyi felelős kijelölése.

Augusztus elsejétől azonban már 500 fő feletti résztvevőt számoló események is megtarthatóak zárt térben, míg szabadtér esetén 750 fő a létszámkorlát. Amennyiben külön egészségügyi biztonsági terv is rendelkezésre áll, akkor 1000, illetve 1250 főben maximalizálják a határt a zárt-, illetve szabadtéri rendezvények során. A színpadra nem vonatkozik a távolságtartás követelménye és a maszkviselés. Az előadásokat lehetőség szerint szünet nélkül kell tartani, s nincs lehetőség büfé üzemeltetésére.

A járványügyi korlátozások ellenére megtartják az idén 100 éves Salzburgi Ünnepi Játékokat, jóllehet az eredetileg tervezetthez képest jóval szűkebb tartalommal és formátumban. A 16 színpadon tervezett 200 előadáshoz képest 90 előadás lesz 6 színpadon.

 

A Wörthi-tó az egyik turisztikai COVID-19 tesztrégió

Mint arról korábban hírt adtunk, az osztrák szövetségi kormány egy átfogó projekt keretében nyártól tesztelni fogja koronavírusra a turizmusban dolgozókat, akik a vendégekkel kontaktusba kerülnek. A projekt célja, hogy Ausztria a világ egyik legbiztonságosabb turisztikai úti célja lehessen az idei szezonban, s megelőzzenek egy második fertőzési hullámot.

Mielőtt júliustól megkezdődik az országos lefedettségű program május végétől öt turisztikai régióban előzetesen tesztelik és finomhangolják projekt részleteit.

Az egyik turisztikai régió a Wörthi-tó lesz ahonnan már a nyári főszezon előtt pontos Covid-19 információk állnak majd rendelkezésre. A további négy turisztikai régió: Montafon (Vorarlberg), Wilder Kaiser (Tirol), Wachau (Niederösterreich), Spielberg (Steiermark). A tesztelés költségeit a szövetségi kormány fedezi.

 

Parkolóból vendégasztal

Ausztriában sok önkormányzat eltekint a területhasználati díj beszedésétől, illetve egyéb kedvezményekkel támogatják a nehéz helyzetből éppen csak lábadozó vendéglátóipart. A járványügyi korlátozások miatt a vendégterekben területarányosan korlátozott a beengedhető vendégek száma, így a vállalkozások eleve kisebb kapacitással tudják újrakezdeni tevékenységüket.

A gasztrovállalkozások számára pótlólagos felületet kíván Bécs városa biztosítani. Jelenleg vizsgáljak, hogy hol megoldható a parkolóhelyek felszabadításával éttermek számára kerthelyiségek biztosítása, illetve a már meglévő területet növelése.

 

A vasút nagyobb szerepet kap a jövő turizmusában

Az osztrák szövetségi kormány 2023-ig 300 millió eurós pótlólagos fejlesztési forrást szán a közösségi közlekedés fejlesztésre. Az eredetileg 4,5 milliárd eurós fejlesztési forrás megnövelését a koronakrízis gazdasági hatásiból való mielőbbi kilábalással indokolták. A pénzösszeg nagy részét a vasúti infrastruktúra fejlesztésére szánják, folytatódik a pályaudvarok felújítása is. A vasút egyre nagyobb szerepet fog kapni a turisztikai forgalom lebonyolításában, ismertette a bejelentések indoklásakor Leonore Gewessler osztrák közlekedésügyi és klímavédelmi miniszter.

 

Megszűnik a Laudamotion légitársaság

Ausztria második legnagyobb légitársasága, a Ryanair tulajdonában lévő Laudamotion légitársaság május 29-től eltűnik a piacról. A Rynair és szakszervezetek nem tudtak megegyezni a társaság személyi költségeinek finanszírozásáról, így a Ryanair felszámolja bécsi bázisát, s vele együtt 300 munkahelyet szüntet meg.