Lezárult a CheckINN feszt első fordulója

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 19. 15:19

A CheckINN csapata a klasszikus őszi turisztikai innovációs verseny mellett idén nyáron első alkalommal egy fesztivál-ötletversenyt is hirdetett az egyetemi hallgatók számára. A cél, hogy a CheckINN az év minden szakaszában pályázati lehetőséget kínáljon a fiatalok számára.

Az első alkalommal megrendezésre kerülő CheckINN feszt ötletversenyre összesen 23 egyetemista csapat jelentkezett az ország minden részéről. A szervezők olyan fesztiválötleteket vártak, amelyek egyediek, olyan helyekre visznek, amelyeket eddig kevesen ismertek, olyan dolgokat mutatnak be, amikről eddig kevesen tudtak, vagy olyan időszakban kerülnek megrendezésre, amikor eddig még nem volt rendezvény. Az ötletpályázat nem titkolt célja a turisztikai vonzerőépítés a turizmus szempontjából árnyékos területeken, illetve a szezonálisan kevésbé frekventált időszakokban. A verseny kiváló lehetőség a turizmus fő sodrásától távol eső területek népszerűsítésére, illetve különböző gasztronómiai, valamint kulturális hagyományok előtérbe helyezésére.

 

Az indulók három kategóriában nyújthattak be pályázatot, ezek a Téli Balaton, Gondold újra!, illetve a Helyi értékeket felvonultató kisebb, tematikus fesztiválok voltak. Az egyes kategóriákban rendre 8, 5, illetve 10 pályamű érkezett be – tudatták a szervezők a Turizmus.com-mal.

A versenyben csak és kizárólag 3 fős csapatokban lehetett indulni, azonban a jelentkezőknek nem volt kötelező ugyanabban a felsőoktatási intézményben tanulmányokat folytatni, így a 69 hallgató összesen 17 különböző egyetemről érkezett. A pályázati lehetőség – már megszokottan – továbbra is a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Széchenyi István Egyetem hallgatói között volt a legnépszerűbb, ugyanakkor a verseny jellegéből fakadóan számos más intézmény hallgatóit is sikerült megszólítani, hiszen érkeztek a versenybe indulók az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemről, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről, illetve pályáztak hallgatók a debreceni, szegedi és pécsi egyetemekről is.

A pályamunkák elbírálásához és a mentoráláshoz olyan hazai és nemzetközi szinten elismert szakembereket sikerült megnyerni, mint Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye fesztiváligazgatója, Valde Orsolya, a Paloznaki Jazzpiknik alapítója, Lobenwein Norbert, a VOLT, a Balaton Sound, a Nagyon Balaton, a B.my.Lake és a Strand fesztiválok szervezője, a Sziget Szervezőiroda társtulajdonosa, valamint Muraközy Péter, a Veszprémi Utcazene Fesztivál szervezője, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt operatív vezetője. A második fordulóba továbbjutott csapatok szakmai segítséget is kapnak ötletük részletes kidolgozásához a versenyben résztvevő mentoroktól.

A pilot projekt keretében beérkezett pályaművek számával és minőségével mind a szervezők, mind a mentorok elégedettek, hiszen érződik, hogy a fiatal hallgatók nagyon nyitottak és tele vannak kreatív energiával.A továbbjutó 17 csapat számára a második fordulóban új feladatok várnak: ekkor kell részletesen kidolgozni ötletüket egy innovációs stratégia keretében, amelynek tartalmaznia kell a fesztivál ötlet részletes bemutatását, az adott desztináció adottságait, a tervezett fesztivál látogatóinak profilozását, a fesztivál helyi gazdaság élénkítő szerepét, közösségformáló erejét, illetve turisztikai hozzájárulását és marketing lehetőségeit.

A jelentkezők közül egy szerencsés csapat ajándék Strand Fesztivál belépővel gazdagodott, a verseny végén legjobbnak bizonyuló csapatok pedig nettó 3 millió forint pénzjutalomban részesülnek.

 

Innovációs hub a turizmus megújítására

„A CheckINN célja egy olyan innovációs hub létrehozása, amely magában foglal mindent, ami újszerű és kreatív a turizmusban. Ezzel elsősorban az volt a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány célja, hogy olyan rejtett tartalékokat és kreatív ötleteket kutasson fel, amelyek hozzájárulnak a hazai turizmus modernizációjához" – mondta a július elsején induló új innovációs verseny sajtótájékoztatóján Princzinger Péter, az MTSZA kuratóriumi elnöke.

A CheckINN ernyőmárka 2019-ben jött lére, és az indulása óta ez a harmadik innovációs verseny, amelyet a szervezők meghirdettek.

Ilyés Noémi

Fotó: CheckINN

„Az eddig megrendezett CheckINN versenyekre az elmúlt években eddig összesen 125 csapat jelentkezett, amely 375 hallgatót jelent. A lehetőség évről évre felpezsdíti az egyetemista közösségeket, és nem csak a turizmus-vendéglátás szakos tanulók érdeklődnek iránta. Ezeken felül a CheckINN számos olyan szolgáltatást elindított vagy tervez elindítani, amely egy szakmai életút minden szakaszában támogatást nyújthat – teszi hozzá Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója. – Ilyen például a CheckINN Állásportál, amely a munkaadók és munkavállalók egymásra találását segítő, felhasználóbarát applikáció, vagy a CheckINN Karrier Expo, amely egy értékes szakmai programmal kombinált állásbörze, turisztikai szolgáltatók és elhelyezkedés előtt álló egyetemisták találkozóhelye.

2021-ben először meghirdettük a CheckINN Startup Programot is a turizmus területére fókuszáló innovatív projektek megvalósításának elősegítésére. A programba közel 50 csapat nyújtotta be a jelentkezését. 2021 őszén indul a CheckINN Mesterkurzus, kurrens témákat feldolgozó tananyag, mely akár egyben, féléves kurzusként, akár modulonként külön-külön beilleszthető lesz az egyetemek képzési programjába. Szintén 2021 őszén, szeptemberben kerül megrendezésre a CheckINN UP workshop, amely az MTSZA kibővített kerekasztal-rendezvényeként egy nagyon aktuális témát, a digitális turizmust járja majd körül, hiszen a turizmus is egy olyan iparág, mely a digitalizáció vívmányait aktívan használja" – ismertette a különböző elemeket a programigazgató.