Magyarország 504 millió euró támogatást kaphat az EU-tól a munkahelyek megvédésére

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. október 07. 19:29

Az Európai Bizottság javaslata értelmében Magyarország 504 millió eurónyi (mintegy 180 milliárd forint) kedvező feltételű hitelt kaphat a koronavírus-járványból adódó munkanélküliséget mérséklő uniós pénzügyi eszköz (SURE) forrásaiból.

Magyarország augusztusban nyújtotta be a pályázatát az unió válságkezelő programjára, a bizottság a magyar pályázat jóváhagyását megelőzően már 16 uniós tagállamam támogatási kérvényét hagyta jóvá.

A Magyarországnak nyújtott támogatással együtt, az unió eddig 87,8 milliárd eurónyi pénzügyi segítséget javasolt 17 EU-tagországnak – olvasható a brüsszeli testület szerdai sajtóközleményében.

Amennyiben a tagállamok kormányait tömörítő uniós intézmény, a Tanács jóváhagyja a bizottsági javaslatot, Magyarország kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök formájában jut hozzá a támogatáshoz, amely a csökkentett munkaidős foglalkoztatási programok, valamint a kapcsolódó egészségügyi intézkedések költségeit hivatott fedezni. Korábban beszámoltunk róla, hogy a SURE program keretében nyújtott támogatás a turisztikai szektor számára is elérhető.

A SURE program forrásaiból eddig Olaszország és Spanyolország kapta a legmagasabb támogatást, 27,4 milliárd és 21,3 milliárd eurót. A visegrádi országok közül Csehország 2 milliárd, Lengyelország 11,2 milliárd, Szlovákia 631 millió eurót kapott.

A SURE keretében felhasználható pénzügyi támogatás országonként

Forrás: ec.europa.eu

Az Európai Bizottság szerdán azt is bejelentette, hogy hamarosan uniós SURE-kötvényt bocsát ki szociális beruházási kötvényként 100 milliárd euró összeghatárig. A kötvénykibocsátáshoz kapcsolódóan elfogadta a szociális beruházási kötvények keretrendszerét, melynek célja a befektetők számára annak biztosítása, hogy a mozgósított pénzeszközök valóban szociális célt szolgálnak – olvasható az EB oldalán.

A befolyt pénzösszegeket kölcsön formájában utalják át a kedvezményezett tagállamoknak, hozzájárulva ahhoz, hogy a tagállamok fedezni tudják a csökkentett munkaidős foglalkoztatás nemzeti rendszereinek finanszírozásához, valamint a koronavírus-világjárvány nyomán bevezetett hasonló intézkedésekhez közvetlenül kapcsolódó költségeket.

Az első tranzakcióra október második felében kerül sor – tájékoztatott az EB.