Uniós munkahelymentő támogatások a reflektorfényben

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 22. 15:06

Mind a magyar külgazdasági és külügyminiszter, mind az Európai Parlament Közlekedési és Turisztikai Szakbizottságának magyar alelnöke az uniós munkahely-támogatások fontosságáról beszélt a napokban.

Arra van szükség, hogy a koronavírus-járvány miatt munkanélkülivé vált európaiaknak újra legyen munkájuk – emelte ki Szijjártó Péter az európai uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli ülését követően.

A külgazdasági és külügyminiszter az MTI-hez eljuttatott videoüzenetében közölte: már látható, hogy a világjárvány milyen komoly gazdasági következményekkel jár, európai emberek százezrei vagy akár milliói veszíthették el az állásukat. Az EU-nak elsődleges kötelessége, hogy megoldásokat találjon a válság miatt bajba jutott európaiak problémáira, munkahelyet biztosítva számukra – jelentette ki Szijjártó Péter.

Ezt megelőzően konkrétan a turizmusra vonatkozó, hasonló törekvésről tájékoztatta szerkesztőségünket az Európai Parlament Közlekedési és Turisztikai Szakbizottságának (TRAN) első alelnöke. Ujhelyi István arról számolt be, hogy az Európai Bizottság a szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó európai eszköz (SURE) keretében 15 tagállamnak nyújtandó 81,4 milliárd eurós pénzügyi támogatásról szóló határozatjavaslatokat terjesztett a Tanács elé. Az uniós testület tájékoztatása szerint a Magyarországnak nyújtandó támogatásról szóló javaslat hamarosan szintén előterjesztésre kerül.

Ujhelyi István közleményében kiemelte, hogy „a koronavírus-járvány márciusi kitörése óta az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságában képviselőtársaimmal … azon dolgozunk, hogy az uniós szintű válságkezelés során elfogadott döntések minél szélesebb körű támogatást biztosítsanak a turisztikai iparág szereplői számára. A közös munka eredményeként kezdeményezésemre döntés született arról, hogy az Európai Bizottság által áprilisban kezdeményezett SURE-program a turisztikai szektor számára is elérhetővé váljon.”

A magyar európai parlamenti képviselő hozzátette azt is, hogy a SURE-program keretében Magyarország számára megnyíló források pontos összege – a hivatalos döntés hiányában – még nem ismert. Azonban biztató a Lengyelország számára jóváhagyott 11,2 milliárd eurós, a Csehország számára rendelkezésre bocsátott 2 milliárd eurós, vagy a Románia számára megnyíló 4 milliárd eurós támogatási keret.

(Borítókép: 123rf.com)