Közép-Európa legmodernebb hajóinak felavatásával elindult a balatoni hajózási szezon

Forrás: turizmus.com

 2024. március 28. 16:12

Több mint hatmilliárd forintos kormányzati támogatással történelmi léptékű fejlesztés valósult meg a Bahartnál: négy új hajóval gazdagodott idén a társaság flottája. A két-két kompot és katamaránt felavató, egyúttal a 178. hajózási szezont megnyitó ünnepségen mi is ott voltunk Balatonfüreden.

A Bahart négy új hajójának első közös útjára és felavatására a Turizmus.com-ot is meginvitálták, így részesei lehetettünk a történelmi jelentőségű eseménynek március 28-án. A hajók a tavaszi széllel és a hullámokkal dacolva együtt indultak Siófokról a Balatonfüreden megtartott, ünnepi avatásra, így magunk is megtapasztalhattuk, hogy a flotta új tagjain való utazás új szintre emeli a hajózás élményét.

Együtt a két új komp és a két új katamarán

Fotó: Bahart

Újabb lendületet kap a balatoni turizmus

„A mai nappal két új katamarán és két új komp kezdte meg szolgálatát a Balatonon. Ilyen mértékű fejlesztésre 40 éve nem volt példa" – emelte ki Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a hajókat bemutató sajtótájékoztatón, melyet stílusosan az egyik új sétahajó, a Tomaj fedélzetén tartottak Siófokon. Megtudtuk: a 21. század elvárásainak mindenben megfelelő, esztétikus külsejű járművek holnaptól kezdik meg szolgálatukat. Az új, modern és magas minőségű hajóknak köszönhetően sűrűbbé válhat a menetrend, bővülhet a programválaszték, így nem csak a turisták, hanem a balatoni lakosok is könnyebben közlekedhetnek a két part között.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a hajókat bemutató sajtótájékoztatón

Fotó: Bahart

Nagy Márton a tájékoztatón a turizmus jelentőségéről és idei év eddigi eredményeiről és várakozásaikról is beszélt. 2024-ben elérhetjük a 43 millió vendégéjszakát, ami 2023-hoz képest 4 százalékos növekedés – hangsúlyozta. A népszerűségben Budapesttel vetekedő balatoni térség a nemzetközi színtéren is egyre fontosabb, dinamizálása a prioritások között szerepel. A kormány célja, hogy a Balaton a főszezonon kívül is jelentős számban fogadjon látogatókat, az év mind a 12 hónapjában vonzó turisztikai célpont legyen. A kormány idén újraindítja a gazdasági növekedést, amelyben a fogyasztásnak, a turisztikai kereslet növekedésének kiemelt szerepe van – tette hozzá.

„A nosztalgia hozzáad a Balaton szépségéhez. A régi hajók megmutatják a balatoni hajózás egykori szépségét, de ezek mellett a fejlesztésekre is szükség van" – emelte ki a miniszter.

 

Történelmi léptékű fejlesztés

„Nemcsak a Balaton, de Közép-Európa legmodernebb hajói állnak ma forgalomba" – hangsúlyozta Veigl Gábor, a Bahart vezérigazgatója a sajtótájékoztatón. Szavai szerint az átadás kapcsán nem túlzás a történelmi jelzőt használni, hiszen korábban soha nem adtak át egyszerre négy új járművet a nagyközönségnek. Az új, nagyobb kapacitású hajóknak köszönhetően nő a járatszám a kiemelt útvonalakon. Kényelmesebbé is válik az utazás, hiszen mosdó, modern berendezés és korszerű utastájékoztatás várja a közlekedőket a hajókon, a katamaránok felső fedélzetéről pedig a balatoni panorámában is gyönyörködhetnek az utasok.

A fedélzeti ülésekről a balatoni panorámát is élvezhetik az utasok

Fotó: Bahart

A tájékoztatás szerint az új hajók mindenben megfelelnek a 21. század elvárásainak. Jelentős mértékben csökkentik a terület környezeti terheltségét, hiszen maguk a hajók a legkorszerűbb emissziós előírásoknak megfelelő, alacsony károsanyag-kibocsátású motorokkal rendelkeznek, ami egyedülálló a régióban. A sűrűbb menetrendnek és a gyorsabb átkelésnek köszönhetően pedig csökkenhet a gépjármű-forgalom is a Balaton körül.

Hajóméretek, útvonalak

A 45 méter hosszú és 11 méter széles kompok a Bahart eddigi legnagyobb utas- és járműbefogadó képességgel rendelkező hajói, amelyek 120 utast, 24 gépjárművet és 30 kerékpárt képesek egy időben szállítani. A szintén 11 méter széles, de 35 méter hosszú katamaránok pedig 350 utast és 35 kerékpárt vihetnek egy időben a partok között. A kompok a Szántód és Tihany nevet kapták, hiszen Szántódrév és Tihanyrév között közlekednek majd, míg a Tomaj és Balaton nevű katamaránok a két legforgalmasabb, azaz Fonyód-Badacsony, valamint a Siófok-Balatonfüred-Tihany útvonalon szállítják az utasokat.

A tervezésekor kiemelt figyelmet fordítottak arra is, hogy a vízi járművek minden korábbinál több kerékpár szállítására legyenek alkalmasak, hiszen évről évre nő a biciklivel közlekedők aránya. A négy új hajó évente várhatóan közel egymillió utas szállítását fogja szolgálni.

 

Indul a 178. hajózási szezon

Az elmúlt három év történetét, a tervezés és az elkészítés fázisait kisfilmben mutatták be az esemény résztvevőinek. A flotta új tagjai 2023 nyarán a hazai hajózás történetében példátlan összetettségű, 400 kilométeres, előbb a Dunán, majd a Sió csatornán folytatott vízi szállítással jutottak el a Balatonra.A hidak alatti átjutás érdekében indulás előtt a hajók felépítményeit visszabontották, így megérkezésüket követően a Bahart siófoki telephelyén újra összeszerelték, majd beüzemelték azokat. Útjukat a Turizmus.com-on is nyomon követtük itt, itt és itt.

A sajtótájékoztatót követően a négy hajó flottában indult át Balatonfüredre, ahol Bóka István, Balatonfüred polgármestere, valamint Molnár Anita Siófok alpolgármestere fogadta a hajókat, majd Mihályi Norbert Jeromos atya, a tihanyi perjel felszentelte azokat.

Húsvéttól szolgálatba állnak az új hajók

Fotó: Bahart

Az ünnepi műsor, a köszöntők és a díszoklevelek átadása után a kompokat és katamaránokat hagyományosan pezsgővel avatták fel, majd birtokba vehették azokat az érdeklődők, akik Balatonfüreden, illetve később Siófokon is ingyenes sétahajózáson próbálhatták ki a Bahart flottájának legújabb tagjait.

A 178. hajózási szezon során, az új hajóknak köszönhetően, még több program várja majd a Balatonra látogatókat. A tavaszi szünetben sétahajózásra, a nyár folyamán pedig gyerekhajóra, cirkuszi programra és naplementenéző sétahajózásra is válthatnak jegyet az érdeklődők. Az új hajókkal kapcsolatos menetrendek, információk a Bahart honlapján érhetőek el.