Március 15-ig fennmaradnak a korlátozások Magyarországon

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. február 25. 13:43

A kormány március 15-ig változatlan formában fenntartja a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón.

Kijelentette: a szakértők véleménye egyértelmű, a járvány harmadik hulláma elérte Magyarországot, és a következő egy-két hétben akár drámaian is romolhatnak a vírussal kapcsolatos számok.

A következő két hét kifejezetten nehéz lesz – fogalmazott Gulyás Gergely.

Azt mondta, számos vírusmutáns jelent meg az országban, amelyek lényegesen gyorsabban terjednek az eddiginél. A miniszter jó hírnek nevezte ugyanakkor, hogy ezek mindegyike ellen védenek a Magyarországon rendelkezésre álló oltások.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy már a korlátozások utolsó időszaka következik, erre esélyt ad az oltások tömeges beadása. Úgy fogalmazott, a feloldás néhány hét vagy akár egy hónap múlva megkezdődhet, annak ütemezéséről és formájáról az e célból indított konzultáció eredményét figyelembe véve dönt majd a kormány.

Ezzel együtt dönt a kabinet arról is, hogy az oltási igazolvány mire jogosítson.

 

Hangsúlyozta: a korlátozások feloldásához akkor jut a legközelebb az ország, ha minél többen be lesznek oltva. Eddig csaknem 2,5 millióan regisztráltak vakcináért.

A legtöbb fajta oltóanyag a legnagyobb számban Magyarországon áll rendelkezésre az unióban – ismertette, hozzátéve: a következő két hétben felgyorsul az oltás folyamata, ezalatt több ember lesz beoltható, mint eddig összesen.

A helyzet pár hét alatt fordult ekkorát, február 5-én Gulyás Gergely még arról beszélt, hogy részleges nyitás kezdődhet március és április elején.

 

Ezek a korlátozások maradnak a turizmusban

A korlátozások március 15-ig való fenntartása a turizmus-vendéglátás területén az alábbiakat jelenti:

  • Este 8 és hajnal 5 között kijárási tilalom van érvényben, amely alól kivétel képez a munkába járás és a munkavégzés.
  • Tilos bármilyen élő rendezvényt tartani (magánrendezvényeken legfeljebb 10 fő vehet részt).
  • A szállodák nem fogadhatnak szabadidős vendégeket, csak üzleti, gazdasági, oktatási célból utazókat.
  • A vendéglátóhelyeken nincs helyben fogyasztás, csak elvitel, illetve házhoz szállításra lehet ételt rendelni. (Az üzemi éttermek nyitva tarthatnak.)
  • A  szabadidős, kulturális és sportlétesítmények, köztük a múzeumok, színházak, fürdők, látogatóközpontok, állatkertek és más attrakcióhelyszínek továbbra is zárva maradnak.

 

(Nyitó kép: Facebook / Kormányinfó)