Gulyás: Részleges nyitás kezdődhet március és április elején

Forrás: turizmus.com

 2021. február 05. 11:54

Március és április elsejétől részlegesen fel lehet oldani a korlátozó intézkedéseket. A február 15-i héten online konzultáció indul a nyitás lehetséges menetrendjéről – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Szerdai kormányülésén a kormány értékelte a járványhelyzetet. A járványügyi szakemberek véleménye továbbra is meghatározó lesz, de az is fontos, hogy olyan döntéseket hozzanak, amelyek a magyar emberek többségének támogatását bírja – mondta Gulyás Gergely miniszter pénteken online sajtótájékoztatóján.

A február 15-ei héten online konzultációt indítanak a nyitásról, annak lehetséges menetrendjéről. Magyarországon a járvány második hulláma stagnál, ha a jelenlegi trendek folytatódnak, lehetséges a nyitás. A kormány óvatos és szakaszos nyitást tervez, két ütemben, március 1-jétől és április elejétől (április 1-je vagy 3-a) részleges nyitásra sor kerülhet – jelentette be.A miniszter kitért a gazdaságvédelmi újraindítási akcióterv fontosságára, ismertetve annak elemeit, amelyről Orbán Viktor miniszerelnök  részletesen beszélt az MKIK tegnapi ülésén. Az eddig meghozott intézkedések közül többek között kiemelte az ágazati bértámogatást, amely a minapi bejelentés szerint az eddigi utófinanszírozás helyett már az aktuális hónap elején megérkezik a cégekhez.

Fontos döntés, hogy február 1-je és május 31-e között az állami és önkormányzati ingatlanok után nem kell bérleti díjat fizetniük az éttermeknek, kávézóknak, konditermeknek, az erről szóló rendelet már ma megjelenhet – mondta.

Gulyás szerint legitim felvetés az is, hogy kell-e bérleti díjat fizetni az üzleti szektorban. Személyes jogi véleménye szerint nem kell, hiszen az új Polgári Törvénykönyv alapján ha valakinek – olyan vis maior folytán, mint amilyen a vírushelyzet – ellehetetlenül az a tevékenysége, amire a bérleti jogviszonyt létesítették, joggal vethető fel a bérleti díj nem fizetése. Ugyanakkor hangsúlyozta: az ezzel kapcsolatos jogi vitába, ami magánfelek között zajlik, a kormány nem kíván belefolyni.

Oltást igazoló kártya lesz, de ha valaki megbetegszik és felépül, akkor is védettnek minősül, legalább 6 hónapig. Aki védett, annak nem lesz karanténkötelezettsége a határok átlépésekor.

Gulyás Gergely

Gulyás Gergely bejelentette, hogy az online nemzeti konzultáción a két fázisú nyitásról kérdezik meg a lakosságot

Fotó: Vadnai Szabolcs / kormany.hu

Arról is beszélt, hogy Magyarország is jelentős forrásokhoz jut az EU-tól, de Gulyás Gergely szerint ez nem adomány. Az ezzel kapcsolatos első kiírások február 15-én jelennek meg. A kormány célja az, hogy jóval 1000 milliárd forint feletti összeg áramoljon innen a gazdaságba.

Kitért a bajba került kis- és középvállalkozók megsegítésére tegnap bejelentett 10 évre szóló, 10 millió forintos kamatmentes kölcsönre is,  amelynek három évig nem kell megkezdeni a törlesztését.