Előre kifizeti a kormány a bértámogatást a vállalkozásoknak

Forrás: turizmus.com

 2021. február 02. 18:55 / Utoljára frissítve: 2021. február 03. 07:48

A kormány változtat a vendéglátóiparban és a turizmusban érdekelt vállalkozók megsegítése érdekében. Az utólagos finanszírozás helyett az igénylők előre megkapják majd az állami bértámogatást. A módosításról szóló rendelet február 3-tól lép hatályba.

A Magyar Nemzet információi szerint jelentős segítséget kap a hazai vendéglátóipar. Az állami bértámogatás gyorsabban és egyszerűbben jut el a bajban lévő vállalkozásokhoz: a kormány egy összegben kifizeti február végéig a bértámogatást. A lépés a vendéglátóhelyeken kívül a szállodák és a fitnesztermek üzemeltetőit is érinti.

Az állami segítséget a jövőben nem az igényléssel érintett hónapot követően, azaz utófinanszírozással teljesítik, hanem már az aktuális hónap elején megérkezik a cégekhez a munkavállalók bértámogatása.Az elszámolási rendszer pedig úgy változik, hogy a bérek kifizetését, illetve a dolgozó megtartását az érintett hónapot követően ellenőrzik. Ezzel biztosítja a kormány, hogy a munkahelyek védelme ne jelentsen indokolatlan megterhelést a házhozszállítás mellett is jelentős mértékű veszteségeket elkönyvelő vállalkozásoknak – írja a lap.

Mentőövet kapnak a vendéglátóhelyek a bértámogatás előre fizetésével

Fotó: 123rf.com

Múlt héten írtuk meg, hogy a kormány meghallgatta a kifizetések lassúságát észrevételező vendéglátó-érdekképviseleti szervezetek jelzését, és bejelentette, hogy a közigazgatási hivatalokban felgyorsítják a bértámogatások kifizetését. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtökön azt mondta, eddig mindegy 27 milliárd forintra nyújtottak be támogatási igényt a vállalkozások, amiből a kincstár 7 milliárd forintot utalt ki, s ezt fel fogják gyorsítani. Ez egyébként több mint 100 ezer ember támogatását jelenti.

Február elején már harmadik hónapja nincs helyben fogyasztás a vendéglátóhelyeken, csak elvitelre vagy házhoz szállítással adhatnak ételt. Súlyos a helyzet a szálláshelyeken is, ahol csak üzleti, gazdasági, oktatási céllal utazó vendégeket fogadhatnak. Számos vállalkozáshoz még januárban sem érkezett meg a novemberi bérek mellé járó állami támogatás. Bevételek híján sok cégnek tavaly év végére elfogytak a tartalékaik, elbocsátották a munkatársakat. Ezek a munkáltatók ezért már eleve nem tudtak élni az állami bértámogatásával lehetőségével. A modellváltás, azaz a bértámogatás előre kifizetése enyhítheti a munkatársaikat eddig megtartó vállalkozások helyzetét.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke minap azt vetítette előre a turizmus.com-nak, hogy a vendéglátóhelyek kevesebb mint 50 százaléka lesz képes tartósan talpon maradni a pandémia után.

*

FRISSÍTÉS:

Február 3-tól hatályba lép a bértámogatás kifizetésének módosításáról szóló rendelet – derül ki a Magyar Közlönyből, amely kedden késő este jelent meg.

E szerint a fővárosi és megyei kormányhivatalok által határozattal már megítélt bértámogatást – a munkaerőpiaci programban meghatározottak szerint – támogatási előlegként kell a munkaadó részére folyósítani.