MICE Business Day: élő hírfolyam az ország egyetlen üzleti turisztikai fórumáról

Forrás: turizmus.com

 2022. november 10. 08:52

November 10-én az Anantara New York Palace Hotelben rendezi meg kiadónk, a Turizmus Kft. a MICE Business Day-t. A nap során élő hírfolyamban számolunk be a történésekről.

16:01

Befejeződött a 8. MICE Business Day és ezzel az élő bejelentkezésünk is. Köszönjük a figyelmet, jövőre találkozunk!

szervezok

A MICE Business Day szervezői csapata: Nagy Tünde, Gergely Zita, Major Anett, Torma Bernadett

Fotó: turizmus.com

15:31

A devizavásárlásnál mindenképpen fókuszálni kell a hatékonyság növelésére, a bankok és a fintech cégek árfolyamjegyzései között óriási különbség lehet. Hasonlóan fontos azoknak az eszközöknek, határidős ügyleteknek a megismerése, melyek lehetőséget adnak a deviza előre rögzített árfolyamon való megvásárlására. A beszélgetésben részt vevő szakemberek szerint a forint/euró árfolyamának alakulásában a legerősebb faktor most az, megkapjuk-e az európai uniós támogatásokat. Ha megállapodás megszületik, várhatóan 400 forint alatt stabilizálódhat az árfolyam.A gazdasági témájú Turizmus Café-t hétfő reggel követhetik élőben YouTube-csatornánkon vagy Facebook oldalunkon.

 

15:16

A második Turizmus Café adásban "Merre tovább EUR/HUF" címmel az árfolyamkezelés lehetséges módjairól Buró Szilárd, az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetője és Uzonyi Imre, a FinAdine ügyvezetője osztott meg a hallgatósággal tartalmas gondolatokat. Idén rengeteg olyan esemény történt, melynek negatív hatása volt a forint árfolyamára. A cég profitabilitásának megőrzése érdekében éppen ezért mindennél fontosabb, hogy a vállalkozások – akár ebben jártas szakemberek bevonásával – stratégát építsenek kitettségük csökkentésére – javasolták a szakemberek.

mbd_cafe2

A második Turizmus Café-ban Buró Szilárddal, az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetőjével (b) és Uzonyi Imrével, a FinAdine ügyvezetőjével (k) beszélget Érczfalvi András műsorvezető

Fotó: turizmus.com

14:36

Véget értek a személyes tárgyalások, az utóbbi órákban közel 700 eredményes rapid randin találkoztak a kiállítók a potenciális vásárlókkal. Az Anantara New York Palace azonban egészen 4 óráig látja vendégül a résztvevőket, így a szakmai beszélgetések és networking tovább folytatódik.

Élénk eszmecsere folyik a nagyteremben

Fotó: turizmus.com

14:31

Nagy különbség van a belvárosi és a külvárosi éttermek látogatottsága között – mondta Semsei Rudolf (Budapest Party Service Kft.) az élő Turizmus Café-ban. Míg előbbiekben főleg a külföldiek fordulnak meg nagyobb számban és jelenleg is tele vannak, utóbbiakban jobban érezhető a hatása a vendégek elmaradásának. Sok helynek viszont nem emiatt, hanem az emelkedő energiaárak miatt nehéz a helyzete. A legfontosabb, mind az éttermek, mind a szállodák, mind pedig a városok esetében, hogy az energiadrágulás miatt hozott döntések, árcsökkentési törekvések ne menjenek a vendég illetve látogatóélmény rovására.

Cser-Palkovics András hangsúlyozta, hogy az önkormányzat, a vállalkozások és szolgáltatások között rendkívül fontos most az együttműködés, abban pedig mindhárom résztvevő egyetértett, hogy fontos lenne a kormány segítsége is ahhoz, hogy nyitva tudjanak tartani. A kritikus pont valószínűleg 2023 elején jön majd el – mondta Székesfehérvár polgármestere.

mbd_cafe1

Az első Turizmus Café-ban Érczfalvi András műsorvezető beszélgetőtársai (balról jobbra) Fazekas Tamás (Anantara New York Palace Hotel), Cser-Palkovics András (Székesfehérvár polgármestere), és Semsei Rudolf (Budapest Party Service Kft.)

Fotó: turizmus.com

A "Nyitva, vagy csukva?" című Turizmus Café beszélgetést jövő hét csütörtökön követhetik majd élőben. Iratkozzon fel YouTube-csatornánkra vagy kövesse Facebook oldalunkat, hogy ne maradjon le a közvetítésről!

 

14:15

A MICE Business Day szakmai programja két rendhagyó Turizmus Café adás felvételével zárul.

 

13:47

A pezsgő szeptember és október után a rendezvényszervezők csendesebb decemberre számítanak. 2023-ra ugyan vannak megkereséseik, ugyanakkor a foglalási ablak jelentősen lerövidült és a partnerek szerződéskötési szándéka teljesen kiszámíthatatlan. Nehéz kérdés az árazás: miközben a beszállítók nagy része eurós árazásra tér át, a megbízók nagy része nem fogadja el a díjak euróban való kalkulálását, a kiajánlott árakba a minden téren (főként az F&B vonalon és az energiaköltségek tekintetében) jelen lévő bizonytalanságot nehéz beépíteni. A szakemberek egyetértettek abban, hogy a jelenlegi helyzet előtérbe helyezi a fenntartható rendezvények szervezését és hatékonyságnövelésre ösztönöz, s talán új mechanizmusok és eszközök meghonosítását is lehetővé teszi.

13:37

Ki hogyan éli meg az energia válságot? – többek között erről is beszámoltak a résztvevők a Magyar Rendezvényszervezők- és Szolgáltatók Szövetsége által szervezett kerekasztal-beszélgetésen, mely az energiaválság okozta nehézségek rendezvényszakmára gyakorolt hatását igyekezett körbejárni. A nagy érdeklődés mellett megtartott beszélgetésen helyszínek és szervezők (Popovits Éva, az Accor Hotels közép-kelet-európai kereskedelmi igazgatója, Brunner Orsolya, a Silhouette Consulting Kft. ügyvezetője, Aranyos Sándor, a Kultúra 2008 Művészeti Nonprofit Kft. üzletágvezetője, Gloviczki Ákos, a Hungexpo rendezvény igazgatója, Rókusfalvy Gábor, a Roxer Kommunikációs Kft. ügyvezetője) egyaránt beszámoltak tapasztalataikról és stratégiájukról.

maresz_mbd

A Magyar Rendeszvényszervezők- és Szolgáltatók Szövetségének kerekasztal-beszélgetése

Fotó: turizmus.com

13:15

Délután is folytatódnak a one-to-one tárgyalások, közben pedig egy szakmai kerekasztal beszélgetés veszi kezdetét a Magyar Rendezvényszervezők- és Szolgáltatók Szövetségének szervezésében. Témája: „Az energiaválság okozta nehézségek a rendezvényszakmában.”

 

12:30

Sokan az ebédidőt is kihasználták a kapcsolatépítésre

Fotó: turizmus.com

11:25

Lezárult a szakmai fórum, megkezdődtek a B2B tárgyalások. A kiállítók 14.15-ig várják a MICE Business Day-en megszokott és eredményes rapid randikon potenciális vásárlóikat.

Zajlanak az üzleti megbeszélések

Fotó: turizmus.com

11:03

A repülés során a legfontosabb a fenntartható üzemanyagok használatának növelése. Ez részben megújuló forrásból származó bioüzemanyagok, másrészt ún. e-fuel – teljes mértékben laboratóriumi körülmények között készült, zéró emissziós üzemanyag – felhasználását jelenti. McPartlin-Kiss Ildikó arra is felhívta a figyelmet, hogy a környezettudatos utazók maguk is tudnak tenni a CO2-kibocsátás csökkentése érdekében például a jegyár mellé extra fenntartható üzemanyag vásárlásával.

 

10:51

Az Air France – KLM légitársaság fenntarthatósággal kapcsolatos lépéseiről számolt be McPartlin-Kiss Ildikó, az Air France KLM Magyarország régióvezetője.

A légitársaság igyekszik meghaladni az Európa Unió által elvárt szén-dioxid-kibocsátás csökkentési szintet. Ennek érdekében modernizálják flottájukat – az új repülőgépek akár 25%-kal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, növelik a repülés hatékonyságát például az ecopiloting, a súlycsökkentés és a repülési útvonalak optimalizálása révén.

 

10:45

A fenntarthatóbb légi közlekedésre való átállás fontosságáról és lehetőségeiről tart előadást McPartlin-Kiss Ildikó, az Air France KLM Magyarország régióvezetője

Fotó: turizmus.com

10:41

Az utazók többsége nem élvezi az utazás foglalásának folyamatát. Ezt a szakadékot igyekszik áthidalni a Travelport megújult platformja, a Travelport+, amelynek a legfontosabb tulajdonsága, hogy mesterséges intelligencia segítségével az utazók preferenciáival megegyező keresési találatokat jelenít meg a képernyőn – mondta Damiano Sabatino, a cég ügyvezetője.

 

10:36

A Travelport felmérése szerint az emberek többsége nagyon sok dologról képes lenne lemondani azért, hogy utazhasson. A megkérdezettek 63%-a inkább nem menne moziba, 36%-a pedig nem menne étterembe a következő hat hónap során, csak tudjon utazni.

 

10:31

A Travelport első embere, Damiano Sabatino az utazási kiskereskedelem javításáról beszél a hallgatóságnak

Fotó: turizmus.com

10:21

Az ETOA a kormányzat minden szintjén dolgozik, az EU-tól a városházáig, olyan stratégiai, kereskedelmi és gyakorlati kérdésekkel foglalkozva, amelyek befolyásolják az európai turizmus fejlődését és megvalósítását. Tim Fairhurst ehhez kapcsolódva hangsúlyozta: először nemzeti szinten kell elérni, hogy a turizmus kiemelt ágazat legyen, és így az európai támogatásokhoz is hozzáférjenek.

 

10:12

A brüsszeli székhelyű Európai Turisztikai Szövetség (ETOA) non-profit szervezet jelenleg több mint 1050 tagot számlál, köztük 375 globális szolgáltatót, több mint 600 beszállítót és 120 desztinációt. Az európai turisztikai piac egyedisége, hogy 70 százalékban független kkv-ból áll, nem úgy mint az amerikai piac, melyet 70-80 százalékban multinacionális cégek alkotnak. Felismerték, ahhoz, hogy ez megmaradjon, a kisvállalkozásoknak össze kell fogniuk, együtt kell működniük és közösen kell elérniük céljaikat, legyen az támogatás vagy fenntarthatósági törekvések – hangsúlyozta Tim Fairhurst, az Európai Turisztikai Szövetség (ETOA) főtitkára és politikai igazgatója.

 

10:01

A köszöntők után jönnek az angol nyelvű szakmai előadások.

„Don't leave anyone behind!" címmel tartja angol nyelvű prezentációját a szektor magán- és állami tagjai közötti kapcsolat fenntartásáról és a szervezet klímaakciótervéről Tim Fairhurst, az Európai Turisztikai Szövetség (ETOA) főtitkára és politikai igazgatója

Fotó: turizmus.com

 

9:55

A szervezők terve, hogy a jövőben a MICE Business Day regionális rendezvénnyé nője ki magát – ennek előfutára, hogy nemcsak a beutaztatással foglalkozó szakmai vásárlók vannak jelen, hanem a belföldi rendezvényekre és a kiutaztatásra fókuszáló partnerek is.

 

9.49

A 8. MICE Business Day-en több mint 70 kiállító és közel 200 buyer vesz részt, akik mintegy 700 tárgyalást bonyolítanak majd le a nap folyamán. Ezzel az utóbbi évek nehézségeinek ellenére a MICE Business Day idén már meghaladja az utolsó békeév, 2019 adatait – ismertette Gál Pál Zoltán, a szervező Turizmus Kft. ügyvezetője.

9:46

Gál Pál Zoltán, a szervező Turizmus Kft. ügyvezetője köszönti a vendégeket

Fotó: turizmus.com

 

9:45

A New York Palace Hotel 185 szobáját teljesen felújították, hogy az Anantara standardjeivel, magas szintű elvárásaival teljes mértékben találkozzanak. Megújult ezen kívül a lobby és a spa is, decemberben pedig megnyitják a Fehér Szalon éttermet is a New York Kávéház felső emeletén – ismertette Fazekas Tamás a közel két évig tartó felújítás részleteit.

 

9:42

Az Anantara egy fiatal bangkoki szállodalánc, amely több mint 50 hotellel rendelkezik a világ különböző pontjain. Eddig főleg a távol és közel-keleti piacon voltak jelen, most azonban Európában is terjeszkednek, ennek keretében újult meg a budapesti New York Palace a brand égisze alatt – mondta Fazekas Tamás, az Anantara New York Palace Hotel general managere.

Fazekas Tamás, az Anantara New York Palace Hotel general managere

Fotó: Turizmus.com

9:39

A MICE Business Day-nek helyet adó ötcsillagos Anantara New York Palace Hotel

Fotó: turizmus.com

9:37

2020-ban 20 ezer szállodai szoba állt rendelkezésre Magyarországon, de számuk folyamatosan bővül, a közeljövőben még 2000 szállodai szoba lesz elérhető és csak Budapesten 10 szállodai beruházás zajlik – ismertette Bődi Ivett.

 

9:35

A magyar turizmus szempontjából kiemelten fontos az üzleti turizmus, ezért is vált a 2030-ig tartó turizmusstratégia egyik kulcspontjává – mondta Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turizmus stratégiai megvalósításáért felelős vezérigazgató-helyettese.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján 2022 első 10 hónapjában 33 millió vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon, ebből mintegy 1,3 millióan üzleti célból érkeztek, 3 millió vendégéjszakával. Az üzleti vendégek nem csak a vendégéjszakaszám miatt fontosak, hanem az egyéb szolgáltatások szempontjából is, hiszen 30 százalékkal több az átlagos költésük, mint a szabadidős turistáknak – hangsúlyozta Bődi Ivett.

 

9:28

Elkezdődött a szakmai fórum. Elsőként Bődi Ivett, a MTÜ turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettese köszönti a vendégeket

Fotó: turizmus.com

 

9:15

Közel 500 szakmai vendég regisztrált a rendezvényre.

Fotó: turizmus.com

9:03

Folyamatosan érkeznek a regisztrált vendégek

Fotó: turizmus.com

8:59

A rendezvény szakmai konferenciával indul, amelynek központi témája a fenntarthatóság, annak turizmussal kapcsolatos aspektusairól nemzetközi szinten elismert szakemberek tartanak előadások.

Hamarosan kezdünk!