Regionális szintre lépne a MICE Business Day

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. november 10. 17:54

November 10-én az Anantara New York Palace Hotelben rendezte meg kiadónk, a Turizmus Kft. a 8. MICE Business Day-t. Magyarország egyetlen üzleti turisztikai fórumának küldetése idén is változatlan: kapcsolatépítési és edukációs lehetőséget kíván biztosítani a MICE-piac szereplői számára.

A rendezvény eseményeiről a Turizmus.com napközben élő hírfolyamban számolt be.

A MICE Business Day délelőtt szakmai konferenciával és köszöntőkkel indult.

szakmaiforum_mbd

Kezdődik a szakmai konferencia

Fotó: Grósz Balázs / turizmus.com

A MICE szektor kiemelt fontosságú a turizmusstratégiában

A vendégeket elsőként Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettese köszöntötte.

Elmondta, hogy a magyar turizmus szempontjából kiemelten fontos az üzleti turizmus, ezért is vált a 2030-ig tartó turizmusstratégia egyik kulcspontjává.A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján 2022 első 10 hónapjában 33 millió vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon, ebből mintegy 1,3 millió üzleti célból érkezett látogatóhoz 3 millió vendégéjszaka köthető. Az üzleti vendégek nemcsak a vendégéjszakaszám miatt fontosak, hanem az egyéb szolgáltatások szempontjából is, hiszen – ahogy az az NTAK-, a mobilcella- és a bankkártya-forgalmi adatokból kiderül – 30 százalékkal több az átlagos költésük, mint a szabadidős turistáknak – hangsúlyozta Bődi Ivett.

Az üzleti utazók ráadásul a céges rendezvényhelyszínek mellett a szállodák, éttermek, szórakozóhelyek és egyéb szolgáltatók forgalmát is növelik. Ezért is nagy dolog, hogy idén a Michelin Guide egész Magyarországra kiterjedő kiadvánnyal jelentkezett, melyben 62 étterem kapott helyett, akár ajánlással, tányérral vagy csillaggal, ezzel is növelve hazánk presztízsét az üzleti utazók körében.

szakmaiforum_mbd

Bődi Ivett, a MTÜ turizmusstratégia megvalósításáért felelős vezérigazgató-helyettese

Fotó: Grósz Balázs/turizmus.com

Bődi Ivett beszélt még az új trendekről is az üzleti utazásban, kiemelve, hogy ma már az üzleti utazók nagy része szabadidős céllal tovább marad, vagy korábban érkezik egy-egy desztinációra, hogy a kellemeset összekösse a hasznossal – avagy éppen munka közben utazik szabadidős céllal, köszönhetően a rugalmasabb munkaidőknek, home office lehetőségeknek. A vezérigazgató-helyettes kiemelte, hogy kiemelt erőforrásokat allokál az MTÜ arra, hogy minél többen válasszák Magyarországot úti céljuknak. Céljuk többek között, hogy minden európai desztinációból elérhető legyen hazánk repülőgéppel.

2020-ban 20 ezer szállodai szoba állt rendelkezésre hazánkban, de számuk folyamatosan bővül, a közeljövőben még 2000 szállodai szoba lesz elérhető és csak Budapesten 10 szállodai beruházás zajlik – ismertette Bődi Ivett. Emellett megemlítette a Hungexpo új kongresszusi központját, amely több tízezer fős rendezvényeket is ki tud szolgálni, ezzel pedig közép-kelet-európai szinten is kiemelkedő technikai megoldásokat kínáló rendezvényhelyszínnel bővült hazánk kínálata.

Beszélt arról is, hogy mind Magyarország, mind Budapest magas helyezéseket ért el a nemzetközi ranglistákban, ami jelzi, hogy egyre népszerűbb üzleti célpontok. Magyarország 9 helyet javítva a 27., Budapest 13 pozíciót előbbre lépve a 17. helyezést érte el a nemzetközi üzleti eseményeket összegyűjtő Union of International Associations (UIA) világranglistáján.

A rengeteg színvonalas rendezvényhelyszín, az infrastruktúra erősödése mind segít abban, hogy a MICE szektor fejlődjön és még nagyobb szeletet hasítson ki a turizmusból – zárta köszöntőjét az MTÜ vezérigazgató-helyettese.

 

Két év alatt újult meg a New York Palace

Ezután a házigazda nevében Fazekas Tamás, a rendezvény helyszínét első luxushotelként biztosító Anantara New York Palace Budapest Hotel igazgatója üdvözölte a MICE Business Day résztvevőit.

Köszöntőjében bemutatta az Anantara márkát: egy fiatal bangkoki szállodaláncról van szó, amely jelenleg több mint 50 hotellel rendelkezik a világ különböző pontjain. Eddig főleg a távol és közel-keleti piacon voltak jelen, most azonban Európában is terjeszkednek – többek között Spanyolországban, Olaszországban és Hollandiában, legutoljára pedig Franciaországban, Nizzában nyitottak egységet.

A terjeszkedés keretében, az Anantara brand égisze alatt újult meg a budapesti New York Palace is. A közel két évig tartó felújítás során a szálloda mind a 185 szobáját teljesen felújították, hogy az Anantara standardjeivel, magas szintű elvárásaival teljes mértékben találkozzanak.

szakmaiforum_mbd

Fazekas Tamás, az Anantara New York Palace Hotel igazgatója

Fotó: Grósz Balázs/ turizmus.com

Megújult ezen kívül a lobby és a spa is, decemberben pedig megnyitják a Fehér Szalon éttermet is a New York Kávéház felső emeletén.

Kiemelte, hogy a híres vendéglátóhelyet többször is a világ legszebb kávéházának választották, most pedig a korábban rendezvényhelyszínként használt teremben egy kiváló séffel, minőségi alapanyagokkal operáló étteremmel még magasabb szintre emelik a hotel F&B kínálatát.

 

Regionális rendezvénnyé fejlesztenék a MICE Business Day-t

Végül Gál Pál Zoltán, a MICE Business Day-t szervező Turizmus Kft. ügyvezetője is megtartotta köszöntőjét. Felidézte, hogy a továbbra is tartó bizonytalanságban nehéz volt szervezni, tervezni, nem csak a változatlanul jelen lévő koronavírus, de a háborús helyzet és a gazdasági nehézségek miatt is, hiszen kérdéses volt, hogyan indul majd újra az üzleti és a leisure turizmus, és tud-e a két szegmens egymással kéz a kézben haladni. Ahogy arra számítani lehetett, az üzleti turizmus, a rendezvények lassabban indultak be, így a szervezők még fontosabb feladatuknak érezték, hogy újra összehozzák a MICE szektorban tevékenykedőket.

Az mindenesetre biztató jel, hogy az utóbbi évek és a szervezés nehézségeinek ellenére a rendezvény idén meghaladta a koronavírus előtti utolsó békeév, vagyis 2019 adatait. A 8. MICE Business Day-en több mint 70 kiállító és közel 200 buyer vett részt, akik körülbelül 700 tárgyalást bonyolítottak le a nap folyamán.

szakmaiforum_mbd

Gál Pál Zoltán, a szervező Turizmus Kft. ügyvezetője

Fotó: Grósz Balázs / turizmus.com

Az ügyvezető a helyszín kapcsán megosztotta: a rendezvény különlegessége, hogy minden évben máshol rendezik meg, azonban ez az első alkalom, hogy egy luxusszálloda ad otthont a MICE Business Day-nek.A szervezők egyik terve, hogy a jövőben a MICE Business Day regionális rendezvénnyé nője ki magát – ennek előfutára, hogy nemcsak a beutaztatással foglalkozó buyerek vannak jelen, hanem a belföldi rendezvényekre és a kiutaztatásra fókuszáló partnerek is.Végül elmondta, hogy a networking és a tárgyalások mellett a “rendezvény a rendezvényben” elven egy szakmai konferenciának is otthont ad a MICE Business Day, melyben az üzleti turizmust is érintő, fontos témákról beszélnek nemzetközi szinten elismert szakemberek.

A köszöntők után többek között a fenntarthatóságról és az energiadrágulásról, illetve a gazdasági válság, infláció kapcsán hallgathattak meg a résztvevők előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket, valamint elkezdődtek a személyes tárgyalások. A több mint 70 kiállító mintegy 700 tárgyalást bonyolított le a nap folyamán.

Több mint 70 kiállító fogadta a szakmai vásárlókat

Fotó: Grósz Balázs / turizmus.com

A szakmai programokból a következő napokban részletesen is beszámolunk a Turizmus.com felületein, addig is az élő hírfolyamunkban megnézheti, hogy mi minden történt még a nap folyamán.