Módosult az utazási korlátozásokról szóló rendelet

Forrás: turizmus.com

 2020. július 16. 12:15

A június 16-i Magyar Közlönyben jelent meg az a fontos módosítás, amely lehetővé teszi, hogy az országos tisztifőorvos a piros és sárga zónába tartozó országokon belül zöld területeket, városokat jelöljön ki.

A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 341/2020. (VII. 12.) Korm. rendelet 2. §-a a következő bekezdéssel egészül ki:

Ha egy ország sárga vagy piros jelzéssel került besorolásra, azonban valamely közigazgatási területén az aktuális fertőzöttség mértéke alacsony, az  országos tisztifőorvos a (2) bekezdés szerinti határozatában e közigazgatási területet zöld jelzéssel sorolhatja be.A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Amint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, július 15-én jelent meg az a kormányrendelet, amely a járványügyi szempontból a piros zónába tartozó országokat egységesen az utazásra nem javasolt kategóriába sorolta. A mostani módosítás után lehetővé vált, hogy egyes üdülőterületek, -városok a tisztifőorvos határozata alapján zöld besorolást kapjanak, így oda lehessen utaztatni, és onnan karantén és kötelező tesztelés nélkül is haza lehessen térni.

A módosítást a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal indokolta: a nagyobb, de akár a kisebb országok különböző térségeiben is rendkívül eltérő lehet a fertőzöttség mértéke. Emiatt a kormány indokoltnak látta, hogy az adott országokon belül egyes régiókra, tartományokra is meg lehessen állapítani eltérő besorolást. Szavai szerint a kormány élni fog ezzel.

Az országok kategorizálására vonatkozó kérdésre válaszolva közölte: először a tisztifőorvos tesz javaslatot a besorolásra az operatív törzsnek, amely aztán a kormánynak tesz ajánlást. Az országok három kategóriába sorolásával azt próbálták lehetővé tenni, hogy a beutazás ne legyen kizárt, de a biztonság érdekében szigorítottak a feltételeken – mutatott rá.