A piros listás országokat nem javasolja utazásra a külügy

Forrás: turizmus.com

 2020. július 15. 19:43

A Külgazdasági és Külügyminisztérium nem javasolja utazásra azt a 154 országot, amely a beutazási szabályok szigorítása kapcsán a piros kategóriába került – derül ki a Konzuli Szolgálat oldalán megjelent tájékoztatóból.

Mint arról korábban beszámoltunk, az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három kategóriába sorolta az államokat, és ennek megfelelően Magyarország július 15-től korlátozza az onnan érkezők határátlépését.

Összhangban az országos tisztifőorvos július 12-én közzétett járványügyi kockázati besorolásával a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) módosította az egyes országok utazási kockázati besorolását. A Konzuli Szolgálat honlapján az alábbi tájékoztatás jelent meg ezzel kapcsolatosan szerdán.

Utazásra nem javasolt országok

A piros kategóriában felsorolt 154 országot (lásd cikkünk végén a listát), melyekben a Covid-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi mérték súlyosnak minősült, utazásra nem javasolt országnak minősíti (I. biztonsági besorolási kategória) a KKM.

Egyúttal az utazási szolgáltatásokra vonatkozó szerződésekről, különösen az utazási csomagra és az utazási szolgáltatásegyüttesre vonatkozó szerződésekről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet [9. § (1) és (2); 21. § (3)] bekezdésének hatálya alá tartozó területekké nyilvánította ezeket az országokat.

"Amennyiben a beutazás olyan halaszthatatlan ügyben történik, mint a célországban folyó bírósági eljárásban való részvétel; központi kormányzati, vagy autonóm állami szerv által igazolt kiutazás; halaszthatatlan egészségügyi ellátás igénybe vétele az intézmény igazolásával; tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése; súlyos beteg hozzátartozó ápolása; házasságkötésen, temetésen való részvétel; kiemelt sport-, kulturális vagy egyházi rendezvényen való részvétel, úgy a kiutazás indokoltsága méltányolható" – írja a Konzuli Szolgálat.

Több üdülőterület, köztük Egyiptom és Törökország is piros besorolást kapott

Fotó: 123rf

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI. törvény 7.§ (5) pontja szerint a figyelmeztetés ideje alatt beutazó és onnan a konzuli szolgálat közreműködésével kimentett magyar állampolgárnak az evakuálás személyenként számított költségeit teljes összegben meg kell térítenie.

 

Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok

Azt a 11 országot, melyet az országos tisztifőorvosi határozat a sárga kategóriába sorolt (lásd cikkünk végén), azaz ahol az aktuális fertőzöttség mértéke kevésbé súlyos, a fokozott biztonsági kockázatot jelentő térségek kategóriájába (II. biztonsági besorolási kategória) sorolta a KKM.

Az ilyen országokban utazó magyar állampolgároknak fő szabályként azt javasolják, hogy különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre.

 

Zöld – biztonsági kockázatot nem jelentő országok

Azon országok, melyek a fenti két listában nem szerepeltek, mivel az aktuális fertőzöttség mértéke alacsony, s velük kapcsolatban a KKM részéről I-es vagy II-es biztonsági kockázati kategóriába sorolás nem történt, a biztonsági kockázatot nem jelentő országok kategóriájába (III. kategória) sorolódnak. A zöld listán összesen 31 állam szerepel.

Mint a Konzuli Szolgálat írja, a biztonsági átsorolások az egyes országok tekintetében folyamatosan történnek, azok lezárultáig az alábbi lista tekintendő aktuálisnak:

Az országos tisztifőorvos járványügyi kockázati besorolása alapján az egyes országok biztonsági besorolása (piros, sárga, zöld lista) >>>

Az egyes úti célok utazási kockázati besorolásának módosítása súlyos hatással lehet az idei kiutazási szezonra és különösen a charterjáratok indítására. A témáról július 14-én készült cikkünket itt olvashatja el, az érintett utazási irodák még a külügyi biztonsági átsorolás előtt nyilatkoztak szerkesztőségünknek.


Frissítés: A június 16-i Magyar Közlönyben jelent meg az a fontos módosítás, amely lehetővé teszi, hogy az országos tisztifőorvos a piros és sárga zónába tartozó országokon belül zöld térségeket jelöljön ki.