Munkajogi kisokos készült turisztikai vállalkozásoknak

Forrás: turizmus.com

 2020. április 27. 11:36

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány teljes körű áttekintő anyagot készített a vészhelyzetben kiadott munkajogi szabályokról, hogy segítse azok értelmezését a turisztikai vállalkozások számára.

„Az elmúlt időszakban azt tapasztaltuk, hogy a Kormány által tett bejelentésekkel kapcsolatban a sajtóban, a közösségi médiában, illetve informális beszélgetésekben indult el a szabályok értelmezése, akár napokkal az adott jogszabályok Magyar Közlönyben való kihirdetése előtt. Ebből számos félreértés is kerekedett – indokolta lapunknak Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke, miért érezték szükségesnek egy tájékoztató anyag elkészítését.

Hozzátette: nyilvánvaló, hogy a turisztikai vállalkozók többsége nem böngészi napi szinten a Magyar Közlönyt. Ha mégis rákeresnek, akkor sem feltétlenül találják meg a releváns jogszabályt, vagy nem biztos, hogy azonnal eligazodnak a bonyolult jogi szövegben.

Ezért az MTSZA megbízta a Provaris Varga & Partners Ügyvédi Társulást, hogy készítsen egy teljes körű áttekintő anyagot a vészhelyzet kihirdetése óta született munkajogi és foglalkoztatási változásokról, szigorúan a Magyar Közlönyben kihirdetett jogszabályok alapján.

Minden turisztikai vállalkozás számára hasznos segítség lehet az MTSZA jogértelmező anyaga

Fotó: 123rf.com

A szövetség már el is küldte a kötelékébe tartozó 36 turisztikai szövetségnek, illetve szakmai szervezetnek a memorandumot továbbításra a tagságuk felé. A benne foglaltak minden vállalkozás számára hasznosak lehetnek, hiszen közérthetően összefoglalja az öt releváns kormányrendeletben található, a munkáltatók és a munkavállalók jogait és kötelezettségeit módosító rendelkezéseket.

A dokumentum kiterjed:

  • az otthoni munkavégzés elrendelésének feltételeire,
  • a munkaidő beosztásának szabályaira,
  • a munkába járással kapcsolatos kérdésekre,
  • a német „Kurzarbeit” modell hazai adaptációjában igénybe vehető bértámogatás – máris korrigált – feltételeire és az igénylés eljárási szabályaira,
  • a járulékkedvezmények alkalmazásának feltételeire,

valamint a rendkívüli jogszabályok alkalmazásával kapcsolatosan gyakorlatban eddig felmerült egyes kérdésekre.

A memorandum az április 23-án hatályos jogszabályok alapján készült. Tekintve, hogy a veszélyhelyzet miatt kiadott jogszabályok akár napokon belül is módosulhatnak, a dokumentumot frissített verzióban küldik ismét a partner szervezeteknek, ha ez szükséges lesz.

A cégvezetők, munkaügyi és HR-szakemberek, munkavédelmi képviselők számára egyaránt hasznos segédlet INNEN tölthető le.