Nagy hajrá: több mint ötödével volt magasabb a szálláshelyek forgalma az év végén

Forrás: turizmus.com

 2024. január 11. 09:41

Az előzetes várakozásokhoz képest is magasabb szinten alakult a szálláshelyek forgalma 2023 utolsó napjaiban. Karácsonykor 21%-kal, és szilveszterkor is 20%-kal múlták felül az előző év végi vendégéjszaka-számokat a szálláshelyek. Sokan érkeztek a karácsonyi vásárok miatt a fővárosba.

December 24‒26. között az előzetes várakozásoknál is több, 130 ezer vendég összesen 243 ezer vendégéjszakát töltött hazánkban. A nemzetközi turisták 25%-kal és a magyarok is 18%-kal több éjszakát pihentek otthonuktól távol ebben az időszakban, utóbbiak háromnegyede szállodában. Így a szálláshelyek bevételei is várakozáson felül alakultak, vidéken például 23%-kal tudták növelni a bevételeiket. Az év utolsó napjaiban még ennél is több, 216 ezer szilveszterező töltötte meg a szálláshelyeket, amelyek forgalma ezekben a napokban 20%-kal haladta meg az előző év számait. Ezen belül a belföldi szállásforgalom 15%-kal, a külföldi pedig 27%-kal emelkedett a 2022-es adatokhoz képest.

A karácsonyozók elsődleges célpontja a főváros volt, ahol főként olasz, görög és német turisták ünnepeltek, illetve ugyancsak olaszok, valamint németek és franciák szilvesztereztek a legtöbben. A vidéki szálláshelyeket a külföldiek közül az Ausztriából, Csehországból és Németországból érkezettek népesítették be az ünnepnapok alatt, az óévtől viszont románok, csehek és osztrákok búcsúztak legtöbben Budapesten kívül.

A mobilcella adatok alapján egyértelmű utazási motivációt jelentenek a karácsonyi vásárok

Fotó: MTÜ

A Vörösmarty tér és környéke látogatottsága például az előző évhez képest 32%-kal ugrott meg az ünnepi időszakban. 2023-ban a 2022-es adatokhoz viszonyítva két és félszer több brit turista érkezett azért, hogy megnézze a karácsonyi vásárokat.

Vidéken a Balaton, a Mátra-Bükk, Debrecen és térsége, valamint Bük-Sárvár volt a leglátogatottabb ‒ karácsonykor éppúgy, mint szilveszterkor. Az ötödik legkeresettebb desztináció karácsonykor Szeged és térsége, míg az óévbúcsúztatásnál Tokaj és Nyíregyháza volt.

A külföldi beutazókhoz köthető szálláshelyi forgalom szilveszterkor 27%-kal haladta meg a 2022-es adatokat

Fotó: MTÜ

A települések közül a fürdővárosok emelkedtek ki: Budapesten kívül Hévíz, Hajdúszoboszló, Zalakaros, Bük, Sárvár és Eger volt a legnépszerűbb.

Év végi kikapcsolódásához karácsonykor a vendégek 67%-a, szilveszterkor 56%-a választott pihenéséhez szállodát, azon belül is a négycsillagosokat részesítették leginkább előnyben az utazók. Az újév köszöntésére viszont a vendégek 32%-a inkább magánszállást foglalt.

Hogy melyek a legnépszerűbb desztinációk szilveszterkor, arról ebben a cikkünkben is beszámoltunk.