Egymilliárd forintból újulhatnak meg a Tourinform irodák

Forrás: turizmus.com

 2024. május 06. 10:11

Egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a kormány a hazai Tourinform irodák infrastrukturális és szolgáltatás-fejlesztésére. Az országszerte mintegy 90 irodát érintő pályázatra május 15-től jelentkezhetnek a Tourinformok fenntartói.

A támogatás a második eleme a kormány által áprilisban indított, a turizmus fejlesztését és versenyképességének erősítését célzó, három pillérből álló, 15 milliárd forint keretösszegű ágazati támogatási konstrukciónak.

Évente mintegy 2 millió vendégmegkeresést kezelnek a hazai Tourinform irodák, amelyek amellett, hogy információval szolgálnak a vendégek számára, különböző szolgáltatásokat nyújtanak, valamint kiemelt szerepet játszanak a lokális turizmusszervezésben is. A közel 90 irodás hálózat így amellett, hogy az ország- és desztinációimázs fontos építőeleme, a hazai turisztikai intézményrendszer meghatározó szereplője és támogatója is. A Tourinformok fejlesztését már az elmúlt években elkezdte a Magyar Turisztikai Ügynökség, eddig összesen 32 iroda újulhatott meg, mintegy 670 millió forint értékben, ez a munka folytatódhat most a kormány 1 milliárd forintos támogatásának köszönhetően. A pályázaton a Tourinform névhasználati szerződéssel rendelkező irodák fenntartói indulhatnak, az elnyert támogatásokat pedig a Tourinformok, vagy azok információs pontjainak infrastrukturális fejlesztésére, az irodák költözéséhez kapcsolódó fejlesztésekre, továbbá eszközbeszerzésre és szolgáltatásbővítésre használhatják fel.

A Tourinform iroda Badacsonyban

Fotó: Tourinform Badacsony

Azok az irodák, amelyek korábban nem részesültek támogatásban, belsőépítészeti, épületgépészeti, energetikai felújításokra pályázhatnak, valamint megújíthatják irodai környezetüket, akadálymentesített fogadótereket, munkaállomásokat alakíthatnak ki. A Program „A” komponense várhatóan 20-25 iroda megújulását segítheti, irodánként 35 millió forint támogatásból.A korábbi években megújult és egységes arculattal rendelkező Tourinformok közül 10-15 iroda nyerhet pályázónként 10 millió forint támogatást a „B” komponens keretében. Ez a pályázat a személyes látogatóforgalom, valamint az e-mailes és telefonos ügyfélkezelések számának emelését támogatja. Ezek az irodák az elnyert összeget új szolgáltatások bevezetésére is fordíthatják, illetve olyan szolgáltatások kialakítására, amelyek a területen működő turisztikai szolgáltatókkal való kapcsolat élénkítését és a térségi keresztpromóciót segítik.

A Tourinform irodák korszerűsítésének elősegítése című programmal kapcsolatban további információk és a pályázati kiírás elérhető a kisfaludyprogram.hu online oldalon. A pályázatok leadási határideje június 14.