A védett utazók számára eltörlik a karantént négymillió beoltott után

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2021. április 29. 12:22

Már több mint 3 millió 870 ezer ember kapta meg legalább az első oltását Magyarországon. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint holnap elérhetjük a négymillió oltottat és érvénybe léphetnek az ehhez kötött újabb enyhítések.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón beszélt a küszöbön álló változásokról, amelyekről korábban itt írtunk.

Eszerint a 4 millió beoltott elérése után a kijárás tilalom este 11 óra helyett éjfélkor kezdődik, az üzletek 11-ig lehetnek nyitva. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők (oltottak vagy a betegségen átesettek) és gyermekeik számára megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei, a szálláshelyek, valamint a szabadidős és kulturális létesítmények, köztük az állatkertek, múzeumok, uszodák, színházak, mozik, sportesemények, mozik, könyvtárak (a teljes listát itt közöltük).

A védetteknek és a velük lévő kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a kulturális- és sportrendezvényeken.

Szigorú szabályok is életbe lépnek majd a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban, hamisítása a közokirat-hamisítás minősített esete lesz, ezenkívül azonnali, 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírságra büntethetők azok a szolgáltatók, akik nem tartják be az előírásokat, nem ellenőrzik a védettségi igazolványok meglétét.

Ötmillió oltás elérésekor a kormány azt tervezi, hogy feloldja a lakodalmak tilalmát, ezt május harmadik hetére érhetjük el.

A teraszok után az éttermek belső terei is nyithatnak, amint elérjük a négymillió oltottat

Fotó: MTI / Balázs Attila

Gulyás Gergely azt is bejelentette, hogy a kormány felhatalmazta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy kétoldalú megállapodásokat kössön más országokkal a vakcinaigazolványok kölcsönös elismeréséről. Amely országokkal erről sikerül megállapodni, ott ugyanazokat az előnyöket élvezik majd a védettségi igazolvánnyal rendelkező magyarok, mint a helyi lakosság, és viszont. Erről a külügyminiszter ma ad még bővebb tájékoztatást.

Sok panasz érkezett a kormányhivatalokhoz a vakcinaigazolványokkal kapcsolatban, de ez az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb logisztikai akciója, előfordulhatnak technikai nehézségek. A kormány mindent megtesz, hogy a lehető leggyorsabban pótolja a meg nem érkezett igazolványokat – mondta.Eddig összesen 4,176 millió védettségi igazolást gyártott le a nyomda, 651 ezer fertőzésen átesett és 3,525 millió oltott számára. Ezekből már több mint 3,876 milliót postáztak. Ha nem is naprakész, de néhány nappal az oltottságot követi a védettségi igazolványok kiállítása, mindenkitől türelmet kért Gulyás. A kormány egy folyamatot alakít ki, hogy bárki nyomon követhesse, hol tart a vakcinaigazolása.

Az utazásokkal kapcsolatban is lesznek változások – jelentette be miniszter egy kérésre válaszolva. A határzárat még nem oldják fel, de a négymillió oltott elérését követően karanténkötelezettség nélkül lehet bejönni az országba védettségi igazolással. Ez vonatkozik majd a hazatérő magyarokra, illetve a kölcsönösen elismert védettségi igazolvánnyal rendelkezőkre is.

(Frissítés: csütörtök éjjel megjelent és hatályba is lépett az utazást megkönnyítő kormányrendelet.)

Május elsejétől a tartósan Magyarországon élő külföldiek is regisztrálhatnak oltásra TAJ-szám nélkül is.