Védettségi igazolvánnyal már utazni is lehet

Forrás: turizmus.com

 2021. április 30. 10:29

A védettségi igazolvánnyal rendelkező magyarok számára mostantól eltörlik a hazatérés utáni 10 napos karantént. A hasonló dokumentummal rendelkező szerb és montenegrói állampolgárok számára szintén megszűnt a karanténkötelezettség Magyarországon.

Az április 29-én este megjelent és aznap 23 órától érvényes kormányrendelet értelmében (203/2021 (IV.29.) nem vonatkoznak a korábban elrendelt utazási korlátozások, például a külföldről való hazatérés után kötelező karantén, azokra a személyekre, akik a  határátlépés során a  koronavírus elleni védettségét a  koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerinti hatósági igazolvány (azaz: védettségi igazolvány), valamint az azon feltüntetett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány felmutatásával igazolja.

Magyarán a magáncéllal külföldre utazó magyar állampolgárok, illetve tartózkodási engedéllyel nálunk élő külföldiek a védettségi igazolvány birtokában korlátozás nélkül léphetnek be az ország területére.

Azt viszont továbbra is figyelni kell, hogy ahová utazunk (beleértve az esetleges tranzitországokat is), ott a beutazásra milyen szabályok vonatkoznak (pl. negatív PCR-teszthez kötik).

Az oltási igazolvánnyal rendelkezők immár szabadon utazhatnak

Fotó: 123rf.com

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy az a személy, aki olyan ország által kiállított védettségi igazolással rendelkezik, amely a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodást kötött Magyarországgal, és az ezen ország által a részére kiállított koronavírus elleni védettséget igazoló hatósági igazolvány felmutatásával a koronavírus elleni védettségét igazolja, szintén mentesül a korlátozások alól, vagyis szintén szabadon beléphet Magyarország területére.

Jelenleg két országgal kötött ilyen kölcsönösségi egyezményt Magyarország: Szerbiával és Montenegróval, de Szijjártó Péter külügyminiszter szerint tárgyalások folynak Görögországgal és Izraellel is az oltási igazolványok kölcsönös elfogadásáról. Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában azt is közölte, hogy hasonló megállapodások hamarosan létrejönnek a környező országokkal.

 

A MUISZ üdvözli a bejelentést

Az utazási könnyítések bevezetésével kapcsolatban Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége elnöke kérdésünkre elmondta, hogy az utazási szakma nagyon várta már a lépést, és örömmel fogadták, hogy a döntés már április végén bejelentésre került.

A szakember úgy véli, hogy az oltási hajlandóságra is pozitívan fog hatni, hogy védettségi igazolvánnyal gyakorlatilag szabadon lehet utazni.

Molnár Judit nem osztja azoknak az álláspontját, akik veszélyesnek tartják a külföldi utazást. Az idei tél is ezt bizonyította: az utazási irodákhoz nem jutott el olyan hír, hogy az egzotikus üdülőhelyekre szervezett utazások során fertőződések történtek volna, hiszen a külföldi célországok minden szükséges járványügyi intézkedést megtesznek, hogy a fertőzésveszélyt minimalizálják. „Aki most elutazik a görög vagy a horvát tengerpartra, az nem kerül veszélyesebb helyzetbe, mintha otthon maradna” – fejtette ki.

A szállodákban, reptereken, repülőgépeken komoly biztonsági intézkedéseket vezettek be már tavaly nyáron is, a szolgáltatók érdeke, hogy ügyeljenek a vendégek egészségére.