Megvan a négymillió beoltott, nyithatnak a turisztikai szolgáltatók

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2021. április 30. 09:01

Ma új szakaszhatárhoz érkezünk a négymillió beoltott elérésével, így szombat reggeltől életbe lépnek az új szabályok – jelentette be péntek reggel a miniszterelnök a közrádióban.

Orbán Viktor elmondta, szombat reggeltől a kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul, az üzletek és a vendéglátóipari egységek este 11 óráig lehetnek nyitva. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílnak helyek, köztük a vendéglátóhelyek belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények, múzeumok, állatkertek, mozik, színházak. A védett családtagok magukkal vihetik a 18 év alatti kiskorúakat is.

Az érettségik után megkezdődik a 16 és 18 éves közötti korosztály beoltása, őket Pfizerrel oltják majd, május 10-e után. Számukra ezt félre teszik, így a felnőtt lakosságot átmenetileg nem oltják ezzel a vakcinával. Aki kifejezetten Pfizert szeretne, az ma még felveheti a vakcinát, de utána hetekig nem kaphat ebből a védőoltásból. Már van elég védőanyag az országban, most már csak az embereken múlik, hogy minél nagyobb legyen az átoltottság – hangsúlyozta a kormányfő.

 

Külföldi utazás, lakodalom, horgászok

Orbán Viktor megjegyezte, számítottak rá, hogy a védettségi igazolványról vita lesz. De erről is megkérdezték az embereket a nemzeti konzultációban, és 65 százalék azt mondta, hogy ezt a különbségtételt meg lehet tenni. Magyarországon eddig több nagykorú kapta meg az oltást, mint amennyien nem éltek vele – ismertette.

A kormányfő azt mondta, a vakcinák származása alapján senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés az utazások során

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

A külföldi utazások kapcsán elmondta, a tengerparttal rendelkező Montenegróval és Szerbiával már megegyeztek arról, hogy utazásnál elfogadják a magyar védettségi igazolványt, a kormány több szomszédos országgal is tárgyal ennek lehetőségéről. A kormányfő azt mondta, a vakcinák származása alapján senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés az utazások során, a kínai vakcinával beoltottak is szabadon utazhatnak nyáron – hangsúlyozta.

„Az uniós vakcinaigazolvány vagy lesz, vagy nem, ha lesz is, csak hetek, de inkább hónapok múlva, és mi erre nem akarunk várni. Addig használjuk a nemzeti igazolványunkat és kölcsönösségi alapon megállapodásokat kötünk a szomszédokkal."

(Éjjel a Magyar Közlönyben megjelent a védettségi igazolvánnyal rendelkezők utazási könnyítéséről szóló rendelet – a szerk.)

A műsorvezető felvetette, sokan nem értik, hogy sporteseményre miért lehet már holnaptól menni, míg lakodalomba majd csak ötmillió beoltott után lesz erre lehetőség. A miniszterelnök magyarázata szerint a sporteseményt védettségi igazolvánnyal lehet látogatni, a násznépet viszont nem lehet kettéosztani védettekre és nem védettekre, ott "keveredés" van. Ugyanez fennáll az éttermek esetében is, amelyek belső terei holnaptól védettségi igazolvánnyal látogathatók, miközben a teraszon korlátozás nélkül lehet ülni és a mosdót is lehet használni. Ezt a helyzetet úgy kezeli majd a szabályozás, hogy ha valaki nem az asztalánál ül a belső térben, köteles lesz maszkot viselni.

A 700 ezres közösséget számláló horgászok külön mentességet kaptak, ők a kijárási tilalom ellenére éjfél után is horgászhatnak – derült ki az interjúból.

 

A bértámogatásról

A műsorvezető kérdésére, hogy látja, elég lesz a májusban adott bértámogatás, Orbán Viktor azt mondta, „az újrainduláshoz elég. A sikerhez nem, ahhoz még nagyon sokat kell dolgozni, komoly nehézségeket kell leküzdeni.” Szavai szerint akiknek fél évig, vagy egy évig állt az üzletük, azokat támogatni kell, ezért is hosszabbították meg a bértámogatás időtartamát és adnak beruházási fejlesztési támogatásokat a kkv-knak. Hamarosan feláll a gazdasági újraindítási operatív törzs is, ennek a lépéseit is látják majd az emberek – tette hozzá.

 

https://turizmus.com/szabalyozas-orszagmarketing/a-vedettek-szamara-jovo-hettol-nyitnak-a-szallodak-ettermek-muzeumok-1174535